Minden, amit tudni érdemes a gyümölcsfák metszéséről

Nagyon hasznos szakértői tanácsok a gyümölcsfák tavaszi metszéséről!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gyümölcsfák metszése

Gyümölcsfák metszése – Mikor ne metsszük a gyümölcsfákat?

Két szituációt jegyeznénk meg, amelyekben egy gyümölcsfát nem ajánlott megmetszeni. Először is, amikor a fa kezd megtelni gyümölcsökkel. Ha ilyenkor vágsz vissza fád ágaiból, akkor értelemszerűen kevesebb termést szüretelhetsz majd. Tekintve hogy valószínűleg éppen ezért ültettél gyümölcsfát, ez nem a legjobb húzás.

A második (és ugyan annyira egyértelmű) rossz alkalom a metszésre, amikor a fa tökéletes alakú méretű és egészséges lombozat fedi. Ne bántsd fáidat ilyenkor csak azért, mert itt-ott valami „nem tetszik” rajtuk.

Gyümölcsfák metszése – Miért kell metszeni a gyümölcsfákat?

A gyümölcsfákat alapjáraton azért szokás metszeni, mert ezzel új hajtások növesztésére ösztönözhetjük őket. Ez természetesen végül több termést is eredményez majd. Ha egy gyümölcsfát nem metszenek meg, akkor nem érik el teljes termőkapacitásukat. Tehát ahhoz, hogy előrehaladj, néha vissza kell lépned néhányat. A metszéssel új, friss, életerős hajtások indulnak meg egy gyümölcsfán – ez a cél!

Gyümölcsfák metszése – Használj tiszta, éles szerszámokat

Habár nem követel olyan óriási szakértelmet (nem emberéletekről van szó), egy fa metszése sokban hasonlít ahhoz, ahogy egy szakorvos műt egy beteget. Kerülni kell az életlen, rozsdás, piszkos szerszámokat, ahogyan azt egy orvostól is elvárod, amikor befekszel a kése alá. Az életlen eszközök csúnya sebeket ejtenek a fákon (az éles vágások helyett) amelyek könnyebben elfertőződhetnek és lassabban gyógyulnak be. Ügyelj rá, hogy kerti szerszámaid mindig élesek és tiszták (fertőtlenítettek) legyenek!

Gyümölcsfák metszése – Milyen formájúra kell metszeni gyümölcsfáidat?

Amikor azon gondolkodsz, hogy milyen formájúra vágd gyümölcsfádat a két legfontosabb szempont a fa gyümölcstartási kapacitása és az adott helyhez való megfelelő illeszkedés kell legyen. Tehát ne csinosra vágd fáidat, hanem hatékonyra, szem előtt tartva, hogy hogyan teremhetik a legtöbb gyümölcsöt. Biztosítsd, hogy legyen 4-5 határozottan különálló ága, amelyek biztosítják majd a megfelelő légáramlást a lombozaton belül.

Volt idő, amikor az emberek kedvükre hagyhatták nőni a gyümölcsfáikat, de ahogyan egyre szűkebb és szűkebb helyeken kényszerülünk élni az életünket, így fáinkat is úgy kell metszenünk, hogy illeszkedjenek a környezetükhöz. Félreértés ne essék, itt nem csak a fa kinézetéről van szó. A metszés stílusa szabja majd meg, hogy egy fa alacsonyabbra és szélesebbre, vagy magasabbra és vékonyabbra nő majd, ami szűk helyeken kritikus fontosságú szempont. Nézzük a hogyant, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

2024-06-27

Elverte a jégeső a veteményesedet? - Ne ess pánikba, helyre lehet hozni!

Mit tehetsz, ha elverte a jégeső a veteményesedet? Ebben a cikkben végigvezetlek a folyamaton. Ne ess pánikba, a természet csodálatos, és meggyógyítja magát.

2024-06-25

Tuti megoldás a bio növényvédelemre: A tejes permetezés

A tejes permetezés tényleg működik. Rengetegen alkalmazzák, és növényeik boldogabbak, mint valaha. Ha következőnek marad egy kis tej a hűtőben, gondolj erre.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

adóhatóság

az —>adók és az adó jellegű fizetési kötelezettségek előírását (kivetését),... Tovább

toxémia (toxaemia)

A szervezetben elszaporodó kórokozók,főként baktériumok toxinjaink a véráramban való jelenléte. Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem