Minden, amit tudni érdemes a gyümölcsfák metszéséről

hirdetes

Nagyon hasznos szakértői tanácsok a gyümölcsfák tavaszi metszéséről!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Gyümölcsfák metszése

Gyümölcsfák metszése – Mikor ne metsszük a gyümölcsfákat?

Két szituációt jegyeznénk meg, amelyekben egy gyümölcsfát nem ajánlott megmetszeni. Először is, amikor a fa kezd megtelni gyümölcsökkel. Ha ilyenkor vágsz vissza fád ágaiból, akkor értelemszerűen kevesebb termést szüretelhetsz majd. Tekintve hogy valószínűleg éppen ezért ültettél gyümölcsfát, ez nem a legjobb húzás.

A második (és ugyan annyira egyértelmű) rossz alkalom a metszésre, amikor a fa tökéletes alakú méretű és egészséges lombozat fedi. Ne bántsd fáidat ilyenkor csak azért, mert itt-ott valami „nem tetszik” rajtuk.

Gyümölcsfák metszése – Miért kell metszeni a gyümölcsfákat?

A gyümölcsfákat alapjáraton azért szokás metszeni, mert ezzel új hajtások növesztésére ösztönözhetjük őket. Ez természetesen végül több termést is eredményez majd. Ha egy gyümölcsfát nem metszenek meg, akkor nem érik el teljes termőkapacitásukat. Tehát ahhoz, hogy előrehaladj, néha vissza kell lépned néhányat. A metszéssel új, friss, életerős hajtások indulnak meg egy gyümölcsfán – ez a cél!

hirdetes

Gyümölcsfák metszése – Használj tiszta, éles szerszámokat

Habár nem követel olyan óriási szakértelmet (nem emberéletekről van szó), egy fa metszése sokban hasonlít ahhoz, ahogy egy szakorvos műt egy beteget. Kerülni kell az életlen, rozsdás, piszkos szerszámokat, ahogyan azt egy orvostól is elvárod, amikor befekszel a kése alá. Az életlen eszközök csúnya sebeket ejtenek a fákon (az éles vágások helyett) amelyek könnyebben elfertőződhetnek és lassabban gyógyulnak be. Ügyelj rá, hogy kerti szerszámaid mindig élesek és tiszták (fertőtlenítettek) legyenek!

Gyümölcsfák metszése – Milyen formájúra kell metszeni gyümölcsfáidat?

Amikor azon gondolkodsz, hogy milyen formájúra vágd gyümölcsfádat a két legfontosabb szempont a fa gyümölcstartási kapacitása és az adott helyhez való megfelelő illeszkedés kell legyen. Tehát ne csinosra vágd fáidat, hanem hatékonyra, szem előtt tartva, hogy hogyan teremhetik a legtöbb gyümölcsöt. Biztosítsd, hogy legyen 4-5 határozottan különálló ága, amelyek biztosítják majd a megfelelő légáramlást a lombozaton belül.

hirdetes

Volt idő, amikor az emberek kedvükre hagyhatták nőni a gyümölcsfáikat, de ahogyan egyre szűkebb és szűkebb helyeken kényszerülünk élni az életünket, így fáinkat is úgy kell metszenünk, hogy illeszkedjenek a környezetükhöz. Félreértés ne essék, itt nem csak a fa kinézetéről van szó. A metszés stílusa szabja majd meg, hogy egy fa alacsonyabbra és szélesebbre, vagy magasabbra és vékonyabbra nő majd, ami szűk helyeken kritikus fontosságú szempont. Nézzük a hogyant, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

finom fésűsgyapjú

egyes merinói juhok 6 cm-nél hosszabb, erős, rugalmas, finom, 18—22 um vastagságú, A... Tovább

csillagfürt (Lupinus L.)

a pillangósok családjához tartozó nemzetség. Egyiptomban mintegy 4000 éve vonták... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem