Minden, amit tudni érdemes a gyümölcsfák metszéséről

hirdetes

Nagyon hasznos szakértői tanácsok a gyümölcsfák tavaszi metszéséről!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Gyümölcsfák metszése

Gyümölcsfák metszése – Mikor ne metsszük a gyümölcsfákat?

Két szituációt jegyeznénk meg, amelyekben egy gyümölcsfát nem ajánlott megmetszeni. Először is, amikor a fa kezd megtelni gyümölcsökkel. Ha ilyenkor vágsz vissza fád ágaiból, akkor értelemszerűen kevesebb termést szüretelhetsz majd. Tekintve hogy valószínűleg éppen ezért ültettél gyümölcsfát, ez nem a legjobb húzás.

A második (és ugyan annyira egyértelmű) rossz alkalom a metszésre, amikor a fa tökéletes alakú méretű és egészséges lombozat fedi. Ne bántsd fáidat ilyenkor csak azért, mert itt-ott valami „nem tetszik” rajtuk.

Gyümölcsfák metszése – Miért kell metszeni a gyümölcsfákat?

A gyümölcsfákat alapjáraton azért szokás metszeni, mert ezzel új hajtások növesztésére ösztönözhetjük őket. Ez természetesen végül több termést is eredményez majd. Ha egy gyümölcsfát nem metszenek meg, akkor nem érik el teljes termőkapacitásukat. Tehát ahhoz, hogy előrehaladj, néha vissza kell lépned néhányat. A metszéssel új, friss, életerős hajtások indulnak meg egy gyümölcsfán – ez a cél!

hirdetes

Gyümölcsfák metszése – Használj tiszta, éles szerszámokat

Habár nem követel olyan óriási szakértelmet (nem emberéletekről van szó), egy fa metszése sokban hasonlít ahhoz, ahogy egy szakorvos műt egy beteget. Kerülni kell az életlen, rozsdás, piszkos szerszámokat, ahogyan azt egy orvostól is elvárod, amikor befekszel a kése alá. Az életlen eszközök csúnya sebeket ejtenek a fákon (az éles vágások helyett) amelyek könnyebben elfertőződhetnek és lassabban gyógyulnak be. Ügyelj rá, hogy kerti szerszámaid mindig élesek és tiszták (fertőtlenítettek) legyenek!

Gyümölcsfák metszése – Milyen formájúra kell metszeni gyümölcsfáidat?

Amikor azon gondolkodsz, hogy milyen formájúra vágd gyümölcsfádat a két legfontosabb szempont a fa gyümölcstartási kapacitása és az adott helyhez való megfelelő illeszkedés kell legyen. Tehát ne csinosra vágd fáidat, hanem hatékonyra, szem előtt tartva, hogy hogyan teremhetik a legtöbb gyümölcsöt. Biztosítsd, hogy legyen 4-5 határozottan különálló ága, amelyek biztosítják majd a megfelelő légáramlást a lombozaton belül.

hirdetes

Volt idő, amikor az emberek kedvükre hagyhatták nőni a gyümölcsfáikat, de ahogyan egyre szűkebb és szűkebb helyeken kényszerülünk élni az életünket, így fáinkat is úgy kell metszenünk, hogy illeszkedjenek a környezetükhöz. Félreértés ne essék, itt nem csak a fa kinézetéről van szó. A metszés stílusa szabja majd meg, hogy egy fa alacsonyabbra és szélesebbre, vagy magasabbra és vékonyabbra nő majd, ami szűk helyeken kritikus fontosságú szempont. Nézzük a hogyant, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

2023-01-16

Saját teacserjéd lehet - mutatjuk, hogyan ültess teanövényt!

A teanövények gondozása egyáltalán nem bonyolult. Mutatunk is egy kis segítséget, amivel te is könnyedén nevelgetheted otthon a kis teacserjécskéidet.

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bagócslárva-betegség

1. bőrbagócslárva-betegség: a bőrbagócsok v. vargalegyek (Hypoderma bovis) lárvái által... Tovább

gyöngyperje (Melica)

a pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. Egyes fajait, így pl. a bókoló gyöngyperjét... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert Növénytermesztés Növényvédelem