Tudj meg Te is mindent a japán körtéről - ismerd meg termesztését

Egy különleges gyümölcs – ismerd meg Te is a japán körtét

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Japán körte

Jellemzően a Japánok a virágzatából csupán egyet szoktak meghagyni – a középsőhöz kötődő gyümölcsöt engedik csak, hogy kifejlődjön. Ezzel képesek elkerülni, hogy a fa túl sok és kisebb méretű körtét hozzon, hiszen így a növény csupán a meghagyott darabokat fogja majd fejleszteni, amik ezáltal sokkal nagyobbak és édesebbek lesznek.


Az európiai körtével szemben ez a növény már a fán beérik, valamint inkább alma, mintsem körte alakú. Azt is érdemes tudnunk, hogy ha azt szeretnénk, hogy sikeres legyen növényünk termesztése, akkor érdemes egy másik beporzót ültetni környezetébe – erre példának okáért egy Vilmos körtefa tökéletes lehet, ugyanis a legtöbb európai körtefa remek pollenadója lehet a japán körtéknek.


Itthon is kapható fajtái


Mivel hazánkban is képes megteremni, vannak fajtái melyeket megvásárolhatunk – ilyenek például a Kosui, a Hosui, valamint a Nijisseiki. Ezek a fajták mind európai fajtákból lettek nemesítve, közös jellemzőjük, hogy nagyobb termetű fákká képesek fejlődni, termésük már inkább körtéhez hasonlít, valamint húsuk olvadóan puha. 


Az eredeti, lassan már több, mint 3000 éve termesztett kelet-ázsiai fajták sokkal igénytelenebbek, ellenállóbbak, mégis termésük kisebb, nedvtartalmuk alacsonyabb, valamint „almásabbak”, mindemellett pedig hazánkban még kevésbe elterjedtek.


A Kosui fajtának gyümölcse közepes méretű, héja párás, húsa édes és illatos, egészen augusztustól terem. Esetében fontos, hogy olyan területet válasszunk számára, ami szélvédett, ugyanis fiatal korában koronája könnyedén képes eltörni.


A Housi néhány héttel előző társa után érik be, fényigénye rendkívül magas, így érdemes napfényes területet választani számára. Körtéi roppanósak, lédúsak és zamatosak.


A Nijisseiki rendelkezik az egyik legbőségesebb terméssel, melyet augusztus végén szedhetünk. Esetében érdemes ritkítani a virágokat, így elérhetjük, hogy termése akár 200 – 250 grammos legyen. Érdemes számára támasztékot biztosítani.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-06-04

Növények, amik távol tartják a csigákat a kertedtől

Tudtad, hogy rengeteg növény képes távoltartani a csigákat? A cikkben bemutatott növények nemcsak szépek, illatosak, hanem még a a csigákat is riasztják.

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ferritin

összetett fehérje, a szervezet vasanyagcseréjében van fontos szerepe. Vas-(II)-hiroxidból és... Tovább

73/2006. (X. 17.) FVM rendelet

a mezõ- és erdõgazdálkodási, valamint az élelmiszer-ipari tevékenységhez kapcsolódó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Kertészet