Tudj meg Te is mindent a japán körtéről - ismerd meg termesztését

hirdetes

Egy különleges gyümölcs – ismerd meg Te is a japán körtét

TK, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Japán körte

Jellemzően a Japánok a virágzatából csupán egyet szoktak meghagyni – a középsőhöz kötődő gyümölcsöt engedik csak, hogy kifejlődjön. Ezzel képesek elkerülni, hogy a fa túl sok és kisebb méretű körtét hozzon, hiszen így a növény csupán a meghagyott darabokat fogja majd fejleszteni, amik ezáltal sokkal nagyobbak és édesebbek lesznek.


Az európiai körtével szemben ez a növény már a fán beérik, valamint inkább alma, mintsem körte alakú. Azt is érdemes tudnunk, hogy ha azt szeretnénk, hogy sikeres legyen növényünk termesztése, akkor érdemes egy másik beporzót ültetni környezetébe – erre példának okáért egy Vilmos körtefa tökéletes lehet, ugyanis a legtöbb európai körtefa remek pollenadója lehet a japán körtéknek.

hirdetes


Itthon is kapható fajtái


Mivel hazánkban is képes megteremni, vannak fajtái melyeket megvásárolhatunk – ilyenek például a Kosui, a Hosui, valamint a Nijisseiki. Ezek a fajták mind európai fajtákból lettek nemesítve, közös jellemzőjük, hogy nagyobb termetű fákká képesek fejlődni, termésük már inkább körtéhez hasonlít, valamint húsuk olvadóan puha. 


Az eredeti, lassan már több, mint 3000 éve termesztett kelet-ázsiai fajták sokkal igénytelenebbek, ellenállóbbak, mégis termésük kisebb, nedvtartalmuk alacsonyabb, valamint „almásabbak”, mindemellett pedig hazánkban még kevésbe elterjedtek.


A Kosui fajtának gyümölcse közepes méretű, héja párás, húsa édes és illatos, egészen augusztustól terem. Esetében fontos, hogy olyan területet válasszunk számára, ami szélvédett, ugyanis fiatal korában koronája könnyedén képes eltörni.

hirdetes


A Housi néhány héttel előző társa után érik be, fényigénye rendkívül magas, így érdemes napfényes területet választani számára. Körtéi roppanósak, lédúsak és zamatosak.


A Nijisseiki rendelkezik az egyik legbőségesebb terméssel, melyet augusztus végén szedhetünk. Esetében érdemes ritkítani a virágokat, így elérhetjük, hogy termése akár 200 – 250 grammos legyen. Érdemes számára támasztékot biztosítani.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-27

5 módszer, amivel megvédheted növényeidet a tavaszi fagytól- ideje felkészülni!

A növényeinkre nem adhatunk téli kabátot, de mégis van néhány módszer, amikkel segíthetünk nekik, hogy ne fagyjanak el- ezek a legjobb módszerek tavszi fagy ellen.

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-21

2023-ban ezeket a növényi trendek eresztenek gyökeret

A kertészkedés a színekről, a kis helyeken való ültetésről és az őshonos növényekről szól majd idén. Íme, mit kell ültetni, hogy élvezd ezeket a kerti trendeket.

2023-03-08

8 tipp a mézédes dinnye ültetéséhez áprilisban

A dinnyemagokat elvethetjük már áprilisban, de tudod, mi kell ahhoz, hogy valóban édes legyen a dinnyéd? A cikkünkben segítünk neked az édes dinnye termesztéshez!

2023-03-21

8 veteményeskerti hiba, amelyet még a gyakorlott kertészek is elkövetnek

A saját zöldségeskert szórakoztató és kifizetődő, de a dolgok rosszul is elsülhetnek. A cikkben felsoroljuk azokat a gyakori hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Banvel 480 S

Hatékony készítmény az évelő kétszikű gyomok ellen.Hatóanyag: 480 g/l... Tovább

áru

az áru értékének pénzbeni megjelenése, az a pénzmennyiség, amelyet egy termék v.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs kert Kertészet