notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A jamszgyökér bemutatása

Hirdetés

Kiaknázatlan kincs - Termesszünk jamszgyökeret!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A jamsz (Dioscorea), más nevén jam, esetleg jamgyökér egy magabiztosan növekvő lágyszárú kúszónövény, ami bármire rámászik, amit képes elérni. A jamsz akár 20 centit is képes nőni naponta, gumói pedig 1,8 méteresek, és közel 70 kilósak is lehetnek – habár legtöbbjük ennél sokkal szerényebb. Származási helyük Afrika és Ázsia. Gyakran keverik őket az édesburgonyákkal, pedig egészen más növényekről van szó. Héjuk durva és vastag, amit nehezebb lehámozni, mint az édesburgonyákét. A jamszgyökerek legjobb tulajdonsága, hogy a minimális törődést is hajlandók bőséges terméssel jutalmazni. Íme minden, amit egy kertésznek a jamsz termesztéséről tudnia kell!

Tudj meg mindent a jamszgyökérről

A jamsz fajtái

A jamsz az afrikai füvek és liliomok rokona, és több, mit 600 különböző fajtáját ismerjük. Természetesen itt most csak azokat soroljuk fel, amelyeket könnyebb beszerezni, de mindenképpen érdemes utánanézni annak is, hogy mi az, ami jól érzi magát az otthonodra jellemző éghajlaton.

 

Ha nincs ilyen, akkor valószínűleg valamilyen alternatív módszerrel kell majd megtermelned jamszgyökereidet (pl. üvegházban). Ha igazi jamszot szeretnél termeszteni, akkor szerezz egy gumót, és kérd ki egy szakértő véleményét, hogy valóban azt kaptál-e, nem pedig édesburgonyát, amit gyakran tévesztenek össze a jamsszal.

 

Kínai jamsz (Dioscorea polystachya) – A kínai jamsz a leghasznosabb jamszfajta gasztronómiai célokra – a legtöbb hagyományos jamszot használó receptet ezekhez írták. Ezt a jamszot a fehér burgonyákhoz hasonlóan lehet felhasználni, tehát piríthatók, süthetők, illetve felhasználhatók ragukban vagy pörköltökben is.

Hirdetés

 

Guineai jamsz – A guineai jamsznak fehér (Dioscorea rotundata) és citromsárga (Dioscorea cayenensis) húsú változatai is vannak, és burgonyákhoz, vagy édesburgonyákhoz hasonlóan lehet felhasználni őket. Ezek a jamszok átlagosan valamivel több, mint 2 kilósra nőnek meg.

 

Fülöp-szigeteki lila jamsz (Dioscorea alata) – Az „ube” néven is ismert lila jamsz nevét lila húsáról kapta, ami többféle árnyalatot felvehet, és fehér foltok is előfordulhatnak benne. Héja vastag és barna, csak úgy, mint a legtöbb másik jamszgyökéré.

Hirdetés

 

Dioscorea bulbifera – Az angol nyelvben „légi burgonya” néven is futó Dioscorea bulbiferát néhányan kártevőknek tekintik vészesen gyors növekedésük miatt, pedig a jamszgyökérfélék családjának teljes jogú tagja. A legtöbb jamsszal ellentétbe termései a talaj felett, a szárakon fejlődnek ki (innen a „légi burgonya” megnevezés), és ehetőek is, azonban némely vad változata mérgező. A következő oldalon mindent elmondok a jamsz termesztéséről, gondozásáról, érdemes lapozni egyet! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-24

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

A citronella termesztése, a citronella felhasználása, minden, amit tudni érdemes a citronelláról. Szakértőnk mond el nektek mindent a citronelláról!

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

agy-gerincvelői folyadék

az agykamrákban, az ->agyvelőburkok és a ->gerincvelő középső csatornájában levő... Tovább

Bakteriológiai laboratórium és Talajbiológiai laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Dr. Németh József osztályvezetõ Cím: Pécs Kodó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 4.5

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés