Télen is lehet csodaszép virágod: A jácint téli ápolása, jácint ápolása bent a lakásban

hirdetes

Télen is lehet csodaszép virágod: A jácint téli ápolása

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A jácint (Hyacinthus) bár egy csodálatos tavaszi virág, amely kellemes illatával és színpompás virágaival varázsolja otthonunkat. Sokan azonban nem tudják, hogy a jácintot télen is benti környezetben lehet nevelni, és megfelelő gondoskodással akár az ünnepek hangulatát is fokozhatjuk vele. Íme néhány hasznos tipp a jácint benti ápolásához télen.

jácint téli ápolása tippek

Szeretnél egy kis színt, és életed vinni a lakásba télen is. Hiányzik a sok szépséges növény a tavaszi, illetve nyári virágoskertedből? Itt van a megoldás! A jácint feldobja majd a téli, szürke nappalidat!

1. A jácint ültetési helyének kiválasztása

A jácint hagymáját általában ősszel, szeptember-október hónapokban ültetjük el. Fontos, hogy minőségi virághagymát válasszunk, és ültessük el őket jól szellőző, tápanyagdús virágföldbe. Az edény aljára helyezzünk megfelelő vízelvezetést biztosító réteget. Sok boltban, virágszaküzletben december közeledtével lehet cserepes jácintot vásárolni, ami tökéletes éke lehet a lakásnak.

2. Hőmérséklet és világítás, amit a jácint szeret

A jácintoknak hűvös helyre van szükségük a rügyek megfelelő kifejlődéséhez. Ideális hőmérsékletük 15-18 Celsius fok között van. A virágokat elhelyezhetjük sötétebb ablakpárkányon, de a közvetlen napsütést sem nagyon szeretik. A folyamatos napfény nélküli helyiség is megfelelő lehet számukra, de időnként jó, ha jutnak egy kis napfényhez.

hirdetes

3. A jácintok öntözése

A jácintokat mérsékelt öntözéssel kell gondozni. Az ültetést követően alaposan öntözzük meg a virágokat, majd csak akkor öntözzük újra, amikor a föld felszíne száraz tapintású. A túlzott öntözés elkerülése érdekében mindig ügyeljünk arra, hogy az ültetőedény alsó részén lévő vízelvezető nyílások ne legyenek eldugulva.

4. Jácintok pihentetési időszaka

A jácintoknak szükségük van egy pihentetési időszakra, amelyet elvirágzásuk után biztosítani kell. Ebben az időszakban a vízadagot fokozatosan csökkentsük, majd hagyjuk, hogy a levelek és virágok maguktól lehulljanak. Ezt követően távolítsuk el a hervadt részeket, és helyezzük a hagymákat egy hűvös, sötét helyre.

hirdetes

5. A jácintok tavaszi virágzása

A jácintok pihentetése után újra ültethetjük. A friss talaj, rendszeres öntözés, és megfelelő hőmérséklet segít abban, hogy a jácintok újra virágot hozzanak.

A jácintok gyönyörűek

A jácintokat nemcsak virágzásuk idején élvezhetjük, hanem akár dekoratív elemként is használhatjuk őket télen. Ültessük szép cserépbe, díszítsük színes szalagokkal, és helyezzük el az ünnepi asztalon vagy a bejárati részlegen.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magvak sürűsége

a térfogategység tömegét (kg/m3) jelenti. (A gyak.-ban a kg/dm3 v. a g/cm3 használatos.)... Tovább

állatok

aktív mozgásra (hely- v. helyzetváltoztatás) képes,... Tovább

Tovább a lexikonra
virág virágtermesztés