a kert megismerése; a kert sokoldalúsága

hirdetes

Ismerd meg a kerted részleteit

Szeder
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden kert egyedi, megvan a maga feltételrendszere, és ha ezeket jól megismered, jó úton haladsz afelé, hogy jó kertész legyen belőled. Bár nagy a kísértésnél, hogy elrohanj a közeli kertészeti boltba, és sok olyan növényt vásárolj, amely felkelti a figyelmet, sokkal jobb, ha először megismered a kerted. Hogyan tudod jobban megismerni a kerted kívül belül? Mutatjuk!

a kert aprólékossága

Talaj -kezd az alapokkal

A jó talaj egyenlő a jó kerttel. A talaj rengeteg szerves anyagból (úgynevezett humuszból) áll, és hemzseg az élettől. Minden kertben más és más a talaj, ezért nagyon fontos, hogy tájékozódjunk, melyik talajtípusunk van. Egy egyszerű teszt is feltárhatja a talaj pH-ját. Ha ismeri a talaj típusát és pH-értékét, megkeresheted azokat a növényeket, amelyek bőszen virágoznak majd a kertben. Jó ötlet a talaj javításához sok jól korhadt trágya vagy kerti komposzt hozzáadása is.

Napfény és árnyék

Minden növénynek szüksége van némi napfényre a túléléshez, de néhánynak többre van szüksége, mint másoknak. Egyes növények napos helyeken fejlődnek, mások az árnyékot kedvelik. Használj iránytűt, hogy meghatározd kerted milyen fekvésű -észak, dél, kelet vagy nyugat. A déli fekvésű kertek általában naposak, míg az északi fekvésűek gyakran árnyékosak. A fény a nap folyamán és az évszaknak megfelelően is mozog a kertben – szánj időt arra, hogy megismerd, mely területek vannak gyakran teljes napfényben, és melyek gyakran árnyékban, mivel ez hatással lesz a termeszthető növényekre.

hirdetes

Szél és menedék

Szabad vagy védett a kert? Mármint szeles vagy szélvédett? A városi kertek általában védettek és néhány fokkal melegebbek, mint a vidéki területeken. Ez a hőmérséklet esetében is fontos tényező lehet, ugyanis, általában néhány fokkal melegebb délen, mint északon. Mind ezek a tényezők meghatározhatják a termeszthető növényeket, ezért ismerd meg közelebbről a kertedben uralkodó időjárási viszonyokat úgy, hogy a nap minden szakában töltesz egy kis időt kint, a kertben.

hirdetes

Nedvesség -a hidratáltság kulcsfontosságú

A víz a növények túlélése szempontjából is kulcsfontosságú, és az ország egyes részei nedvesebbek, mint mások. Ha olyan területen élsz, ahol alacsony vagy magas a csapadék, akkor ennek megfelelően kell ültetni is. A kertben elérhető nedvesség mennyisége is változhat – a déli fekvésű szegélyek vagy a fal tövénél lévő szegélyek még eső után is szárazok, míg az árnyékban vagy vízforrás közelében lévők nedvesek. Ismerd meg kerted különböző területeit úgy, hogy tapintsd meg a talajt, és figyeld a különböző helyeken jól fejlődő növényeket.

Hőfok -hideg vagy meleg?

A kertészeti központok tele vannak növényekkel, amelyek eredetileg a világ minden tájáról érkeztek, a száraz sivatagoktól a trópusi eső erdökig. A legtöbb túléli a kertekben, megfelelő körülmények között. Érdemes azonban tudni, hogy általában milyen hideg van a kertedben télen, és hol vannak a forró pontok nyáron, hogy ennek megfelelően tudj ültetni különféle növényeket. Hideg időben fagy maradhat meg a kert egyes részein – ezt „fagyzsebnek” nevezik. Ez hatással lehet az általad termesztett növényekre is.

Ne feledd a kerted ugyan annyira tud egyedi lenni amennyire te vagy, csak jobban meg kell ismernetek egymást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talaj

a szilárd földkéreg legfelső, laza, termékeny takarója. Minőségi jellemzője a... Tovább

Rovarparazitológiai Laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Dr. Thuróczy Csaba Rov. par. laboratórium vezetõ Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
kert