Remek gyógy-, illetve fűszernövény - a kakukkfű

hirdetes

Remek fűszer-, illetve gyógynövény - ismerd meg a kakukkfüvet!

TK

A kakukkfüvet már évezredek óta termesztik több kultúrában is. Fedezd fel Te is jótékony hatásait, és hogy hogyan kell termeszteni.

A kakukkfű jótékony hatásai

A kakukkfű bemutatása


A kakukkfű egyszerre idézi a provence-i területeket, illetve a déli hegységek hangulatát. Eredetileg a mediterrán medencékből származik, többek között ezért is rejt magában sok erényt! Tekinthetünk rá akár fűszernövényként, akár gyógynövényként is. Egykor az élelmek raktározásához is használták.

A kakukkfű évelő, örökzöld növény, aki több évet is képes végig élni – de legalább kettőt. 


Rendkívül mézelő növény. a virágai rengeteg méhet, és egyéb beporzót vonzanak. Virágzása általában április-május környékén történik.

A kakukkfű kultúrája


Rengeteg kakukkfűfélével találkozhatunk (körülbelül 300 változatát tartják számon egyes oldalak), közülük akadnak bokros, vagy kúszónövény is. Ugyanakkor, kétségkívül a keskenylevelű kakukkfű a legelterjedtebb, példának okáért létezik citromillatú kakukkfű is. Bokros változataik képesek 60-70 cm-t is nőni, amennyiben jó körülmények között vannak gondozva. Néhány fajtájuk hasonlít a borsikfűre, mellyel nem szabad összetévesztenünk.

 
Maga a kakukkfű nagy tűrőképességgel rendelkezik, kibírja a nagyon fagyos időjárást is. Bármely talajban termeszthető, az akár agyagos, akár meszes. Agyagos talaj esetén igyekezzünk viszont azt minél szárazabbá tenni, jobban odafigyelni a talaj vizesedésére, például beszórhatjuk kavicsokkal. De ha ez nem történik meg, akkor is szépen fog növekedni növényünk. Egy dologra kell figyelnünk; szereti a napfényt és a meleget. Próbáljuk meg minél naposabb, fényesebb helyen nevelni.

hirdetes


Ez a növény nem igényel különösebb odafigyelést. Felejtsd el a trágyázást és komposzttal való segítést – ez a növény szereti az extrém körülményeket. Amennyiben virágait levágod, kiszárítva tökéletesek lesznek gyógyteákhoz, illetve ételeid ízesítéséhez.


Tarthatod erkélyen, illetve beltéri növényként is kezelhető. Előbbi esetben könnyebben fejlődik, de ez elhanyagolható.


Ültetésénél arra figyelj, hogy ha ez télen, vagy kora tavasszal történik, akkor a magot egy kisebb cserépben ültesd el, beltérben. A magvait nehéz lesz életre bírni. Vegyél egy vödröt – nem számít milyen méretűt – helyezz bele földet, locsold meg, majd hintsd bele a magokat. Borítsd be egy nagyon kis földdel. 


Hogy mindenképp sikerüljön magból termeszteni a kakukkfűvet, többször is ültethetsz ugyanoda, így nagyobb lesz az esélye, hogy sikerül. 

hirdetes

Tulajdonságai


Kiváló gyógynövényként szolgál, akár beinhalálva, akár gargalizálással – általában szájvízként. Nézzük mik a tulajdonságai.


Erősítő és élénkítő növény. Gyakran használják megfázás, nátha esetén, hogy erősítse szervezetünket. Elsősorban a fáradékony, lábadozó embereknek ajánlják.


Fertőtlenítő hatása végett gyomorszerekként szolgál, segíti az emésztést.


Különösen jó torokfájás, illetve légúti panaszok esetén. Csillapítja a köhögést és segíti az asztmásoknak a légzést. Gyulladások esetén is alkalmazható, mint például a hörghurut. 


Inhalálás esetén, amennyiben légúti panaszokra használnánk, készíts belőle főzetet – ebbe mérj ki 5 gramm szárított kakukkfüvet, és inhaláld 10 percig. Emellett ebből a főzetből ihatunk 3-4 pohárnyit is naponta, hogy részesüljünk a növény gyógyító hatásából. 


Ezek ugyanakkor nem egyenértékűek, a speciális kezelésekkel, nem helyettesítik azokat, melyeket orvosod tanácsolt személyes panaszokra. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-05-14

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

Ha egy madárfiókát látunk kertünkben, az első gondolatunk az lehet, hogy segítsünk neki. Ugyanakkor figyelnünk kell, hiszen néhány dolog ártani fog a fiókának.

2021-05-05

Csodaszép egynyári növények kertedbe – ezeket a növényeket Neked is ismerned kell

Bár az egynyári növények egyre kisebb népszerűségnek örvendenek, mégis ezeket a tarka, vidám szépségeket Neked is megéri legalább egyszer elültetned kertedbe.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

További cikkek ebben a témában


szórófejek

Az öntözőberendezések és a permetezőgépek olyan szerkezeti eleme, amelyen keresztül a... Tovább

kataszteri osztályozás

minőségi osztályozás, amely a termőföldet művelési ágak és minőségi osztályok alapján... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert