Remek gyógy-, illetve fűszernövény - a kakukkfű

hirdetes

Remek fűszer-, illetve gyógynövény - ismerd meg a kakukkfüvet!

TK

A kakukkfüvet már évezredek óta termesztik több kultúrában is. Fedezd fel Te is jótékony hatásait, és hogy hogyan kell termeszteni.

A kakukkfű jótékony hatásai

A kakukkfű bemutatása


A kakukkfű egyszerre idézi a provence-i területeket, illetve a déli hegységek hangulatát. Eredetileg a mediterrán medencékből származik, többek között ezért is rejt magában sok erényt! Tekinthetünk rá akár fűszernövényként, akár gyógynövényként is. Egykor az élelmek raktározásához is használták.

A kakukkfű évelő, örökzöld növény, aki több évet is képes végig élni – de legalább kettőt. 


Rendkívül mézelő növény. a virágai rengeteg méhet, és egyéb beporzót vonzanak. Virágzása általában április-május környékén történik.

A kakukkfű kultúrája


Rengeteg kakukkfűfélével találkozhatunk (körülbelül 300 változatát tartják számon egyes oldalak), közülük akadnak bokros, vagy kúszónövény is. Ugyanakkor, kétségkívül a keskenylevelű kakukkfű a legelterjedtebb, példának okáért létezik citromillatú kakukkfű is. Bokros változataik képesek 60-70 cm-t is nőni, amennyiben jó körülmények között vannak gondozva. Néhány fajtájuk hasonlít a borsikfűre, mellyel nem szabad összetévesztenünk.

 
Maga a kakukkfű nagy tűrőképességgel rendelkezik, kibírja a nagyon fagyos időjárást is. Bármely talajban termeszthető, az akár agyagos, akár meszes. Agyagos talaj esetén igyekezzünk viszont azt minél szárazabbá tenni, jobban odafigyelni a talaj vizesedésére, például beszórhatjuk kavicsokkal. De ha ez nem történik meg, akkor is szépen fog növekedni növényünk. Egy dologra kell figyelnünk; szereti a napfényt és a meleget. Próbáljuk meg minél naposabb, fényesebb helyen nevelni.

hirdetes


Ez a növény nem igényel különösebb odafigyelést. Felejtsd el a trágyázást és komposzttal való segítést – ez a növény szereti az extrém körülményeket. Amennyiben virágait levágod, kiszárítva tökéletesek lesznek gyógyteákhoz, illetve ételeid ízesítéséhez.


Tarthatod erkélyen, illetve beltéri növényként is kezelhető. Előbbi esetben könnyebben fejlődik, de ez elhanyagolható.


Ültetésénél arra figyelj, hogy ha ez télen, vagy kora tavasszal történik, akkor a magot egy kisebb cserépben ültesd el, beltérben. A magvait nehéz lesz életre bírni. Vegyél egy vödröt – nem számít milyen méretűt – helyezz bele földet, locsold meg, majd hintsd bele a magokat. Borítsd be egy nagyon kis földdel. 


Hogy mindenképp sikerüljön magból termeszteni a kakukkfűvet, többször is ültethetsz ugyanoda, így nagyobb lesz az esélye, hogy sikerül. 

hirdetes

Tulajdonságai


Kiváló gyógynövényként szolgál, akár beinhalálva, akár gargalizálással – általában szájvízként. Nézzük mik a tulajdonságai.


Erősítő és élénkítő növény. Gyakran használják megfázás, nátha esetén, hogy erősítse szervezetünket. Elsősorban a fáradékony, lábadozó embereknek ajánlják.


Fertőtlenítő hatása végett gyomorszerekként szolgál, segíti az emésztést.


Különösen jó torokfájás, illetve légúti panaszok esetén. Csillapítja a köhögést és segíti az asztmásoknak a légzést. Gyulladások esetén is alkalmazható, mint például a hörghurut. 


Inhalálás esetén, amennyiben légúti panaszokra használnánk, készíts belőle főzetet – ebbe mérj ki 5 gramm szárított kakukkfüvet, és inhaláld 10 percig. Emellett ebből a főzetből ihatunk 3-4 pohárnyit is naponta, hogy részesüljünk a növény gyógyító hatásából. 


Ezek ugyanakkor nem egyenértékűek, a speciális kezelésekkel, nem helyettesítik azokat, melyeket orvosod tanácsolt személyes panaszokra. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-31

Milyen növények fogják majd kertünket díszíteni ősszel – ismerd meg ezeket az egynyáriakat

Szeretnéd, ha kerted az ősz megérkeztével is majd olyan gyönyörű maradna, mint a nyári időszakban? Most mutatjuk, milyen növények tehetik szebbé kertedet őszre.

2021-07-30

Méhbarát kert – hogyan alakítsd ki, miért fontos?

Fontos, hogy megfelelően vigyázzunk a különböző beporzó rovarokra, köztük a méhekre is. Most elárulom, hogy ez miért fontos és hogyan készíts számukra kertet!

2021-07-28

Mutatom, hogyan érdemes felhasználnod szárított növényeid – készíts Te is potpourrit

Amennyiben Te is szereted kiszárítani gyógy-, fűszer-, valamint dísznövényeidet, mostani cikkemben egy szuper ötletet mutatok felhasználásukra.

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-07-28

Lehet szimbiózis növényeid és közted? Most kiderül!

Vajon lehetséges lenne összhangba kerülni növényeiddel, azokkal szimbiózisban lenni? Mostani cikkünkből kiderül!

2021-07-28

Vigyázz Te is megfelelően kerti tavadra a nyári időszakban – mutatom, hogyan tartsd azt tisztán

Amennyiben valakinek megtalálható egy kerti tó udvarában, tudja, hogy körülményes karbantartást igényelhet egy-egy alkalommal. Mutatjuk, mire kell figyelned.

2021-07-28

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

Ismerd meg most Te is ezt a különleges megjelenésű dísznövényt, mely képes könnyedén egzotikus hangulatot teremteni kertedben - bemutatkozik a selyemakác.

2021-07-28

Éltető víz – mutatom, hogyan öntözd helyesen szobanövényeidet, hogy biztosan életben maradjanak!

A túlöntözés rendkívül sok növényt veszélyeztet, mégis egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető – mutatom, hogyan, ezeket a szuper ötleteket próbáld ki.

További cikkek ebben a témában


egyelés

a sorba vetett növények (pl. répatövek) ritkítása, a fölösleges egyedek kivágása, a... Tovább

légzőkészülék

a légzést végző szervek összessége, egyes szakaszai a légzésen kívül egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert