Remek gyógy-, illetve fűszernövény - a kakukkfű

Remek fűszer-, illetve gyógynövény - ismerd meg a kakukkfüvet!

TK

A kakukkfüvet már évezredek óta termesztik több kultúrában is. Fedezd fel Te is jótékony hatásait, és hogy hogyan kell termeszteni.


A kakukkfű jótékony hatásai

A kakukkfű bemutatása


A kakukkfű egyszerre idézi a provence-i területeket, illetve a déli hegységek hangulatát. Eredetileg a mediterrán medencékből származik, többek között ezért is rejt magában sok erényt! Tekinthetünk rá akár fűszernövényként, akár gyógynövényként is. Egykor az élelmek raktározásához is használták.

A kakukkfű évelő, örökzöld növény, aki több évet is képes végig élni – de legalább kettőt. 


Rendkívül mézelő növény. a virágai rengeteg méhet, és egyéb beporzót vonzanak. Virágzása általában április-május környékén történik.

A kakukkfű kultúrája


Rengeteg kakukkfűfélével találkozhatunk (körülbelül 300 változatát tartják számon egyes oldalak), közülük akadnak bokros, vagy kúszónövény is. Ugyanakkor, kétségkívül a keskenylevelű kakukkfű a legelterjedtebb, példának okáért létezik citromillatú kakukkfű is. Bokros változataik képesek 60-70 cm-t is nőni, amennyiben jó körülmények között vannak gondozva. Néhány fajtájuk hasonlít a borsikfűre, mellyel nem szabad összetévesztenünk.

 
Maga a kakukkfű nagy tűrőképességgel rendelkezik, kibírja a nagyon fagyos időjárást is. Bármely talajban termeszthető, az akár agyagos, akár meszes. Agyagos talaj esetén igyekezzünk viszont azt minél szárazabbá tenni, jobban odafigyelni a talaj vizesedésére, például beszórhatjuk kavicsokkal. De ha ez nem történik meg, akkor is szépen fog növekedni növényünk. Egy dologra kell figyelnünk; szereti a napfényt és a meleget. Próbáljuk meg minél naposabb, fényesebb helyen nevelni.


Ez a növény nem igényel különösebb odafigyelést. Felejtsd el a trágyázást és komposzttal való segítést – ez a növény szereti az extrém körülményeket. Amennyiben virágait levágod, kiszárítva tökéletesek lesznek gyógyteákhoz, illetve ételeid ízesítéséhez.


Tarthatod erkélyen, illetve beltéri növényként is kezelhető. Előbbi esetben könnyebben fejlődik, de ez elhanyagolható.


Ültetésénél arra figyelj, hogy ha ez télen, vagy kora tavasszal történik, akkor a magot egy kisebb cserépben ültesd el, beltérben. A magvait nehéz lesz életre bírni. Vegyél egy vödröt – nem számít milyen méretűt – helyezz bele földet, locsold meg, majd hintsd bele a magokat. Borítsd be egy nagyon kis földdel. 


Hogy mindenképp sikerüljön magból termeszteni a kakukkfűvet, többször is ültethetsz ugyanoda, így nagyobb lesz az esélye, hogy sikerül. 

Tulajdonságai


Kiváló gyógynövényként szolgál, akár beinhalálva, akár gargalizálással – általában szájvízként. Nézzük mik a tulajdonságai.


Erősítő és élénkítő növény. Gyakran használják megfázás, nátha esetén, hogy erősítse szervezetünket. Elsősorban a fáradékony, lábadozó embereknek ajánlják.


Fertőtlenítő hatása végett gyomorszerekként szolgál, segíti az emésztést.


Különösen jó torokfájás, illetve légúti panaszok esetén. Csillapítja a köhögést és segíti az asztmásoknak a légzést. Gyulladások esetén is alkalmazható, mint például a hörghurut. 


Inhalálás esetén, amennyiben légúti panaszokra használnánk, készíts belőle főzetet – ebbe mérj ki 5 gramm szárított kakukkfüvet, és inhaláld 10 percig. Emellett ebből a főzetből ihatunk 3-4 pohárnyit is naponta, hogy részesüljünk a növény gyógyító hatásából. 


Ezek ugyanakkor nem egyenértékűek, a speciális kezelésekkel, nem helyettesítik azokat, melyeket orvosod tanácsolt személyes panaszokra. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-02-12

Ismerd meg a jázmint

Illatos és szűzies szépségével a jázmin az ezeregy éjszaka elvarázsolt világát idézi. Cikkünkből megtudhatod a legfontosabbakat ültetéséhez és gondozásához.

2021-02-11

Kert a madarakért

Kialakíthatod kertedet úgy is, hogy az a madarak számára is kedvező legyen! Ehhez elég csak néhány bokor, cserje ültetése, de cikkünkből minden kiderül.

2021-02-10

Hogyan gyomtalaníts természetes módon?

Egyre elterjedtebb a kertészek között a vegyszerek nélküligyomtalanítás. Egyáltalán nem fárasztóbb, mint az átlagos gyomtalanítás, és a környezetnek is kedvez.

2021-02-09

Ezek a rovarok minden kertész barátai

Folyton harcban állunk a különböző levél-, és növénytetvekkel, viszont nem kell minden rovart ellenségként kezelnünk. Íme néhány, mely barátunk lehet.

2021-02-12

Ismerd meg a bangitákat

Te is ismerd meg a sokszínű bangiták családját: fajtól függően illatos virágokkal, pompás bogyókkal, és figyelemre méltó lombozattal ajándékozhatnak meg.

2021-02-05

Gyöngyike – termesztése és gondozása

Élénk kék színével a gyöngyike biztos, hogy fel fogja villanyozni kertedet a tavasz megérkeztével, ha nagy mennyiségben ülteted. Tökeletesen tud alkalmazkodni.

2021-02-09

Miért érdemes fák törzsén hagyni a borostyánt?

Örök kérdések: vajon a borostyán tényleg parazita? Esetleg hasznos lehet még fáim számára? Eltávolítsam, tényleg kártékony ez a kapcsolat? Cikkünkből kiderül.

2021-02-09

Amennyiben különleges növényt szeretnél - íme, az avokádó

Bár az avokádót főleg mediterrán környezetben érdemes termeszteni, semmi akadálya, hogy amennyiben különleges növényt szeretnél, növessz egyet magjából.

További cikkek ebben a témában


freemartin [e. frímartin]

normális okokra visszavezethető eredetű, interszexuális fenotípusú, de nőstény genotípusú... Tovább

csigaölő szerek

a csigák különösen csapadékos időben, a zöldségfélékben okoznak jelentős károkat. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert