Melyik csipkebogyó ehető Magyarországon?
Magyarországon több vadrózsa faj is él, de nem mindegyik termése alkalmas emberi fogyasztásra. Az alábbiakban bemutatok néhány ehető csipkebogyó fajtát, amelyek vadon megtalálhatók hazánkban:
1. Vadrózsa (Rosa canina)
Ez a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott csipkebogyó Magyarországon. A termése narancsvörös, tojás alakú, és magas C-vitamin-tartalma miatt rendkívül népszerű a népi gyógyászatban. A gyepűrózsa termése nyersen is fogyasztható, de szirupot, teát, lekvárt és különféle gyógyszerkészítményeket is készítenek belőle.
2. Havasalji rózsa (Rosa pendulina)
Az erdélyi rózsa néven is ismert fajta főleg a magasabb hegyvidéki területeken fordul elő. A termése sötétvörös színű és kissé hosszúkásabb, mint a gyepűrózsáé. Ehető, bár ritkábban találkozunk vele, mint a gyepűrózsával.
3. Vörös levelű rózsa (Rosa glauca)
Ennek a vadrózsafajtának a termése szintén ehető, bár kevésbé elterjedt a gyűjtése és fogyasztása. A növény felismerhető kékes-zöld leveleiről és sötétebb színű, vöröses terméséről.
4. Rozsdás rózsa (Rosa rubiginosa)
Ez egy másik ehető vadrózsafaj, amely Magyarországon is megtalálható. A termése kicsit kisebb és sötétebb színű, de hasonlóan magas tápanyagtartalommal rendelkezik.
Hogyan gyűjtsük a csipkebogyót?
A csipkebogyót ősszel, szeptember végétől októberig érdemes gyűjteni, amikor a termések már teljesen beértek, de még nem túl puhák. Fontos, hogy mindig csak tiszta helyről, vegyszerektől és szennyeződésektől mentes környezetből gyűjtsük, például erdőszélekről, rétekről, távol az autóutaktól.
Gyűjtéskor a termést ollóval vagy kézzel lehet leszedni, ügyelve arra, hogy a tüskék miatt kesztyűt viseljünk. A csipkebogyót frissen is fel lehet használni, de akár szárítva is tárolhatjuk későbbi felhasználásra.
A csipkebogyó-szirup valóban egy természetes csodaszer, amely nemcsak finom, hanem az immunrendszert is erősíti, támogatva ezzel a szervezetünket a megfázás, légúti betegségek és általános gyengeség idején. Érdemes rendszeresen fogyasztani, különösen az őszi-téli időszakban, hogy megelőzzük a betegségeket és gyorsítsuk a felépülést. Egy biztos: a csipkebogyó természetes energiával és egészséggel tölti fel szervezetünket!