Melyik csipkebogyó ehető Magyarországon?

Melyik csipkebogyó ehető Magyarországon?

Magyarországon több vadrózsa faj is él, de nem mindegyik termése alkalmas emberi fogyasztásra. Az alábbiakban bemutatok néhány ehető csipkebogyó fajtát, amelyek vadon megtalálhatók hazánkban:

1.    Vadrózsa (Rosa canina)
Ez a legismertebb és leggyakrabban fogyasztott csipkebogyó Magyarországon. A termése narancsvörös, tojás alakú, és magas C-vitamin-tartalma miatt rendkívül népszerű a népi gyógyászatban. A gyepűrózsa termése nyersen is fogyasztható, de szirupot, teát, lekvárt és különféle gyógyszerkészítményeket is készítenek belőle.

2.    Havasalji rózsa (Rosa pendulina)
Az erdélyi rózsa néven is ismert fajta főleg a magasabb hegyvidéki területeken fordul elő. A termése sötétvörös színű és kissé hosszúkásabb, mint a gyepűrózsáé. Ehető, bár ritkábban találkozunk vele, mint a gyepűrózsával.

3.    Vörös levelű rózsa (Rosa glauca)
Ennek a vadrózsafajtának a termése szintén ehető, bár kevésbé elterjedt a gyűjtése és fogyasztása. A növény felismerhető kékes-zöld leveleiről és sötétebb színű, vöröses terméséről.

4.    Rozsdás rózsa (Rosa rubiginosa)
Ez egy másik ehető vadrózsafaj, amely Magyarországon is megtalálható. A termése kicsit kisebb és sötétebb színű, de hasonlóan magas tápanyagtartalommal rendelkezik.

Hogyan gyűjtsük a csipkebogyót?

A csipkebogyót ősszel, szeptember végétől októberig érdemes gyűjteni, amikor a termések már teljesen beértek, de még nem túl puhák. Fontos, hogy mindig csak tiszta helyről, vegyszerektől és szennyeződésektől mentes környezetből gyűjtsük, például erdőszélekről, rétekről, távol az autóutaktól.
Gyűjtéskor a termést ollóval vagy kézzel lehet leszedni, ügyelve arra, hogy a tüskék miatt kesztyűt viseljünk. A csipkebogyót frissen is fel lehet használni, de akár szárítva is tárolhatjuk későbbi felhasználásra.

A csipkebogyó-szirup valóban egy természetes csodaszer, amely nemcsak finom, hanem az immunrendszert is erősíti, támogatva ezzel a szervezetünket a megfázás, légúti betegségek és általános gyengeség idején. Érdemes rendszeresen fogyasztani, különösen az őszi-téli időszakban, hogy megelőzzük a betegségeket és gyorsítsuk a felépülést. Egy biztos: a csipkebogyó természetes energiával és egészséggel tölti fel szervezetünket!