Az illatgyertyák káros hatása: az illatgyertyák káros hatással vannak a szervezetre? Milyen betegséget okoznak az illatgyertyák?

hirdetes

Sokan bele sem gondolnak- ezek az illatgyertyák káros hatással lehetnek ránk

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Azt hiszem, hivatalosan is beköszöntött az illatgyertyák időszaka. Ősszel és télen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző illatú, ilyen-olyan színű és mintázatú kis illatgyertyák. Sok vita folyik arról, hogy ezek a gyertyák jót vagy rosszat tesznek-e az egészségnek. Mutatjuk, mit mond a kutatás, megdöbbentő dolgok is kiderültek. 

Illatgyertyák káros hatása

Valóban jó hatással vannak az illatgyertyák a hangulatunkra?

A hangulat és az illat szorosan összefügg. Ez a kapcsolat azért következik be, mert az illatban lévő szagmolekulák az orrjárat mentén fehérjékhez kötődnek, és elektromos jeleket hoznak létre. Ezek a jelek kölcsönhatásba léphetnek agynak a limbikus agynak nevezett részével, és hatással lehetnek az érzelmekre, gondolatokra, sőt még a memóriára is. Tehát az illatgyertyák nemcsak a közhiedelem szerint okozhatnak jó hangulatot, hanem tudományosan bizonyított, hogy hatnak ránk. A molekulák elég kicsik ahhoz is, hogy átjussanak a vér-agy gáton, és kölcsönhatásba léphessenek az idegrendszerrel. Egyes illatanyagok csökkenthetik a vérnyomást és a pulzusszámot, és megváltoztathatják az agyi aktivitást.

Az illatgyertyák tehát valóban jó hatással lehetnek ránk?

hirdetes

Sokan szoktak a stressz megszüntetése gyanánt gyertyákat gyújtani. Ez valóban segíthet a stressz csökkentésében? A gyertya elégetése csökkentheti a stresszt és elősegítheti az ellazulást. Azonban az igazság az, hogy ezek az előnyök inkább az illatból származnak, mint sem magából a gyertyából. Sok gyertya illóolajat tartalmaz. Ezek természetes növényekből származó vegyületek, amelyek gyógyhatásúak. Egyes kultúrák illóolajokat használtak testi, szellemi és spirituális gyógyulásra. Manapság gyakran használják pihenésre és stresszkezelésre itthon is.  Egyes illóolajokról ismert, hogy elősegítik a relaxációt és az alvást, valamint csökkentik a szorongást. Itt egy lista ezekről:

  • Levendula
  • Macskagyökér
  • Jázmin
  • Rózsa
  • Kamilla
  • Szantálfa
  • Ylang-ylang
hirdetes

Az illatgyertyák károsak is lehetnek?

Térjünk vissza a címben leírt témához: az illatgyertyák károsak is lehetnek! Az egyik aggodalomra adó ok, hogy a gyertyák égése vegyi anyagokat bocsát ki a levegőbe, amelyek megbetegedéseket okozhatnak. Ezek az aggodalmak gyakran a paraffinviaszhoz és a szintetikus illatanyagokhoz kapcsolódnak, mivel petrolkémiai anyagokból származnak. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyertyák égése mérgező vegyi anyagokat bocsát ki, azonban az nem egyértelmű, hogy ezek a vegyszerek károsak-e az egészségére. 

A következő oldalon mutatunk néhány az illatgyertyák káros hatásaival foglalkozó tanulmányt, aztán mindenki döntse el maga….! Illetve mutatunk jó alternatívákat is, amikkel, biztonsággal elkerülhetőek a káros hatások!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

autoszóma

az ivari ->kromoszómák kivételével, a kromoszómaszerelvény bármelyik tagja. Az a. az ivarhoz... Tovább

üregesség

üreges a talaj, ha sok benne az 1—10cm átmérőjü rög. Ez rendszerint művelési hiba... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet