Hogyan vigyázz növényeidre a havas idószakban

hirdetes

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

TK, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A hó csupán kellemetlenséget szokott okozni a kertekben, emiatt néhány zöldséged értékelni fogja, amennyiben kicsit különlegesebb bánásmódban részesíted őket. Ez elsősorban akkor jelentős, amikor a porszerű csapadék beborítja őket plusz súlyként. Emiatt szenvedhetnek, ettől kell őket megóvni.

Így óvd meg növényeid a hótól

A hó nem más, mint kellemetlenség


Ez most lehet, hogy ellentmondásba ütközik, de a hó tökéletes védőréteget képez… a hideg ellen! A levegő ilyenkor sokkal hűvösebb, nem áramoltatja a hőt, ezáltal a hó vastag rétegben kiterjesztve remek szigetelő anyag a fagy ellen.


A hó ezen kívül tényleg kellemetlen a fagyos növényekre nézve, emellett a szabad levegőn lévő részeik könnyen túlterhelődhetnek, lehajolhatnak a súly miatt.


Ugyanakkor, figyelemmel kísérheti és megkönnyítheti bizonyos növényeit, anélkül, hogy teljesen megfosztaná kertjét a hó előnyeitől, szigetelő erejétől, hidratáló és parazitaellenes funkcióitól.

Óvd a legkényesebbeket


Az összes dísz- illetve konyhakerti növénynek más és más a hidegtűrő képessége, és a hóra való érzékenysége. Ezért kell, hogy figyelj a kerted területeinek védésére.


A növények szükségleteinek szempontjából, lehet elég egy egyszerű talajtakarás. Ez lehet növényi vagy ásványi, a lényeg, hogy vastag rétegben fedje őket, szellőzzön a nedvesség elűzéséhez, és ha szükséges, az évszak előre haladtával újítsa meg.


Használhat ugyanakkor úgymond feltöltést is. Ez azt jelenti, hogy plusz földet helyezünk a gyökeréhez, egy védő halmot létrehozva növényünk körül. Ez a legfiatalabbak segít megvédeni a hótól.


A szabad levegőn található részei is ugyanúgy igényelnek védelmet, erre viszont több lehetőség is rendelkezésünkre áll…

hirdetes


A telelő fátyollal be tudod őket takarni egy, vagy akár több rétegben is. Könnyű, alakítható, lyukacsos, engedi a növényeknek, hogy levegőhöz jussanak, kihasználják a napfényt és páratartalmat, ugyanakkor hatékonyan megvédi őket a hórétegtől, mely hosszú idő után egy érzékenyebb növényzetben már kárt tenne.


Építhetsz ki mozdítható alagutakat, vagy lazább üvegházakat, melyek ideiglenesen takarják majd az érzékenyebb növényeket. Amennyiben rendszeresen havazik, az üvegház jobb megoldásnak bizonyulhat. 


Abban az estben, ha viszont úgy találkoznak hóval növényeid, hogy már megkezdték a növekedést, biztosabban védheted meg őket, ha különállókként vannak kezelve, kisebb üvegházakat, vagy cserépbúrákat használsz, melyek üvegből, vagy műanyagból készültek.

Vigyázz a súlyukra


Nem is feltétlenül a hóval van probléma, hanem annak súlyával. Vannak területek, ahol a rendszeres havazás végett, számolni kell azzal, hogy a gyengébb ágakat a plusz súly le fogja törni. 


Ezellen jó megoldás lehet a karózás, vagy kötözés a törésre hajlamon ágaknál.

hirdetes


Ha viszont nem sűrűn találkozunk a már taglalt csapadékkal, és azok is meglepetésként érnek minket, akkor járjuk be rendszeresen kertünket, tisztítsuk meg a hótól óvatosan rázva érzékenyebb növényeinket.


Végül, ne avatkozzunk közbe, ha nem muszáj. Hagyjuk, hogy a hó megvédje a tar talajt, a téli és tavaszi virághagymákat a fagytól. 

Egyéb tanácsok


Ne próbálkozz semmivel a pázsitodon, és próbálj meg a legkevesebbet járkálni rajta; minél jobban megtöröd fűszálaid, annál nagyobb a kockázat, hogy a tömörített hóréteg megfojtja az alatta lévő gyepet.


Ha a hó megsértette a veteményesedet, ne csinálj semmi meggondolatlan dolgot. Várd meg, még a hőmérséklet kíméletesebb lesz, és véget ér a fagyos időszak.


Ha meg van szokva, hogy megöntözöd néhány növényed, azt ideiglenesen szakítsd meg. Az olvadó hó majd pótolja helyetted. Figyelj arra is, hogy fagy idején se locsolj.


Végül, ne felejtsd el, hogy az állatvilág egy része szintén szenved a csapadéktól és az alacsonyabb hómérsékletektől ebben az időszakban. Számukra helyezz el menedékeket: fadobozokat, rönköket, szalma-, illetve levélhalmokat, fészkelődobozokat. Kertedben részesíts előnyben néhány növényt, mint például bogyós, illetve örökzöld cserjéket. A madarak számára – ők a legérzékenyebbek ezen időszakban – telepíts madárházakat illetve etetőket, ahonnan élelemhez jutahatnak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-18

Így nevelhetsz te is mézédes koktélparadicsomot cserépben

Nem számít, hol laksz, kis házban, vagy nagyban, hatalmas udvarod van kerttel, vagy sem egy cserépben neked is lehet otthon termett mézédes koktélparadicsomod.

2023-01-11

10 meglepő növény, amit már februárban el lehet ültetni

Gondoltad volna, hogy bizonyos tavaszi virágzású növényeket, nyári terményeket és gyógynövényeket már februárban el lehet ültetni? Mutatjuk mit ültess télen!

2022-11-11

Vajon mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott zöldségekben? Mutatjuk a szakemberek véleményét a mirelit zöldségekről!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

infravörös sugarak

olyan erős felmelegítő hatású elektromágneses sugarak, amelyek hullámhossza 0,76 nm-nél... Tovább

Hajdú -Bihar Megyei Földhivatal

Földhivatal A szerv feladatai: A földtulajdon, a földhasználat, a földvédelem, az... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növénytermesztés Zöldség