Hogyan vigyázz növényeidre a havas idószakban

hirdetes

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

TK

A hó csupán kellemetlenséget szokott okozni a kertekben, emiatt néhány zöldséged értékelni fogja, amennyiben kicsit különlegesebb bánásmódban részesíted őket. Ez elsősorban akkor jelentős, amikor a porszerű csapadék beborítja őket plusz súlyként. Emiatt szenvedhetnek, ettől kell őket megóvni.

Így óvd meg növényeid a hótól

A hó nem más, mint kellemetlenség


Ez most lehet, hogy ellentmondásba ütközik, de a tökéletes védőréteget képez… a hideg ellen! A levegő ilyenkor sokkal hűvösebb, nem áramoltatja a hőt, ezáltal a vastag rétegben kiterjesztve remek szigetelő anyag a fagy ellen.


A ezen kívül tényleg kellemetlen a fagyos növényekre nézve, emellett a szabad levegőn lévő részeik könnyen túlterhelődhetnek, lehajolhatnak a súly miatt.


Ugyanakkor, figyelemmel kísérheti és megkönnyítheti bizonyos növényeit, anélkül, hogy teljesen megfosztaná kertjét a hó előnyeitől, szigetelő erejétől, hidratáló és parazitaellenes funkcióitól.

Óvd a legkényesebbeket


Az összes dísz- illetve konyhakerti növénynek más és más a hidegtűrő képessége, és a hóra való érzékenysége. Ezért kell, hogy figyelj a kerted területeinek védésére.


A növények szükségleteinek szempontjából, lehet elég egy egyszerű talajtakarás. Ez lehet növényi vagy ásványi, a lényeg, hogy vastag rétegben fedje őket, szellőzzön a nedvesség elűzéséhez, és ha szükséges, az évszak előre haladtával újítsa meg.


Használhat ugyanakkor úgymond feltöltést is. Ez azt jelenti, hogy plusz földet helyezünk a gyökeréhez, egy védő halmot létrehozva növényünk körül. Ez a legfiatalabbak segít megvédeni a hótól.


A szabad levegőn található részei is ugyanúgy igényelnek védelmet, erre viszont több lehetőség is rendelkezésünkre áll…

hirdetes


A telelő fátyollal be tudod őket takarni egy, vagy akár több rétegben is. Könnyű, alakítható, lyukacsos, engedi a növényeknek, hogy levegőhöz jussanak, kihasználják a napfényt és páratartalmat, ugyanakkor hatékonyan megvédi őket a hórétegtől, mely hosszú idő után egy érzékenyebb növényzetben már kárt tenne.


Építhetsz ki mozdítható alagutakat, vagy lazább üvegházakat, melyek ideiglenesen takarják majd az érzékenyebb növényeket. Amennyiben rendszeresen havazik, az üvegház jobb megoldásnak bizonyulhat. 


Abban az estben, ha viszont úgy találkoznak hóval növényeid, hogy már megkezdték a növekedést, biztosabban védheted meg őket, ha különállókként vannak kezelve, kisebb üvegházakat, vagy cserépbúrákat használsz, melyek üvegből, vagy műanyagból készültek.

Vigyázz a súlyukra


Nem is feltétlenül a hóval van probléma, hanem annak súlyával. Vannak területek, ahol a rendszeres havazás végett, számolni kell azzal, hogy a gyengébb ágakat a plusz súly le fogja törni. 


Ezellen jó megoldás lehet a karózás, vagy kötözés a törésre hajlamon ágaknál.

hirdetes


Ha viszont nem sűrűn találkozunk a már taglalt csapadékkal, és azok is meglepetésként érnek minket, akkor járjuk be rendszeresen kertünket, tisztítsuk meg a hótól óvatosan rázva érzékenyebb növényeinket.


Végül, ne avatkozzunk közbe, ha nem muszáj. Hagyjuk, hogy a hó megvédje a tar talajt, a téli és tavaszi virághagymákat a fagytól. 

Egyéb tanácsok


Ne próbálkozz semmivel a pázsitodon, és próbálj meg a legkevesebbet járkálni rajta; minél jobban megtöröd fűszálaid, annál nagyobb a kockázat, hogy a tömörített hóréteg megfojtja az alatta lévő gyepet.


Ha a hó megsértette a veteményesedet, ne csinálj semmi meggondolatlan dolgot. Várd meg, még a hőmérséklet kíméletesebb lesz, és véget ér a fagyos időszak.


Ha meg van szokva, hogy megöntözöd néhány növényed, azt ideiglenesen szakítsd meg. Az olvadó hó majd pótolja helyetted. Figyelj arra is, hogy fagy idején se locsolj.


Végül, ne felejtsd el, hogy az állatvilág egy része szintén szenved a csapadéktól és az alacsonyabb hómérsékletektől ebben az időszakban. Számukra helyezz el menedékeket: fadobozokat, rönköket, szalma-, illetve levélhalmokat, fészkelődobozokat. Kertedben részesíts előnyben néhány növényt, mint például bogyós, illetve örökzöld cserjéket. A madarak számára – ők a legérzékenyebbek ezen időszakban – telepíts madárházakat illetve etetőket, ahonnan élelemhez jutahatnak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-06-08

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyet, szeptemberre be kell érniük.

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

További cikkek ebben a témában


sejtalkotók (sejtorganellumok, sejtszervecskék)

a ->sejtben végbemenő biokém. reakciók színterei. Szerkezeti felépítésük leremti meg a... Tovább

borjúketrec

a korszerű borjúnevelés követelményei előírják a külön épületben elhelyezett... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növénytermesztés Zöldség