Hogyan vigyázz növényeidre a havas idószakban

hirdetes

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

TK

A hó csupán kellemetlenséget szokott okozni a kertekben, emiatt néhány zöldséged értékelni fogja, amennyiben kicsit különlegesebb bánásmódban részesíted őket. Ez elsősorban akkor jelentős, amikor a porszerű csapadék beborítja őket plusz súlyként. Emiatt szenvedhetnek, ettől kell őket megóvni.

Így óvd meg növényeid a hótól

A hó nem más, mint kellemetlenség


Ez most lehet, hogy ellentmondásba ütközik, de a tökéletes védőréteget képez… a hideg ellen! A levegő ilyenkor sokkal hűvösebb, nem áramoltatja a hőt, ezáltal a vastag rétegben kiterjesztve remek szigetelő anyag a fagy ellen.


A ezen kívül tényleg kellemetlen a fagyos növényekre nézve, emellett a szabad levegőn lévő részeik könnyen túlterhelődhetnek, lehajolhatnak a súly miatt.


Ugyanakkor, figyelemmel kísérheti és megkönnyítheti bizonyos növényeit, anélkül, hogy teljesen megfosztaná kertjét a hó előnyeitől, szigetelő erejétől, hidratáló és parazitaellenes funkcióitól.

Óvd a legkényesebbeket


Az összes dísz- illetve konyhakerti növénynek más és más a hidegtűrő képessége, és a hóra való érzékenysége. Ezért kell, hogy figyelj a kerted területeinek védésére.


A növények szükségleteinek szempontjából, lehet elég egy egyszerű talajtakarás. Ez lehet növényi vagy ásványi, a lényeg, hogy vastag rétegben fedje őket, szellőzzön a nedvesség elűzéséhez, és ha szükséges, az évszak előre haladtával újítsa meg.


Használhat ugyanakkor úgymond feltöltést is. Ez azt jelenti, hogy plusz földet helyezünk a gyökeréhez, egy védő halmot létrehozva növényünk körül. Ez a legfiatalabbak segít megvédeni a hótól.


A szabad levegőn található részei is ugyanúgy igényelnek védelmet, erre viszont több lehetőség is rendelkezésünkre áll…

hirdetes


A telelő fátyollal be tudod őket takarni egy, vagy akár több rétegben is. Könnyű, alakítható, lyukacsos, engedi a növényeknek, hogy levegőhöz jussanak, kihasználják a napfényt és páratartalmat, ugyanakkor hatékonyan megvédi őket a hórétegtől, mely hosszú idő után egy érzékenyebb növényzetben már kárt tenne.


Építhetsz ki mozdítható alagutakat, vagy lazább üvegházakat, melyek ideiglenesen takarják majd az érzékenyebb növényeket. Amennyiben rendszeresen havazik, az üvegház jobb megoldásnak bizonyulhat. 


Abban az estben, ha viszont úgy találkoznak hóval növényeid, hogy már megkezdték a növekedést, biztosabban védheted meg őket, ha különállókként vannak kezelve, kisebb üvegházakat, vagy cserépbúrákat használsz, melyek üvegből, vagy műanyagból készültek.

Vigyázz a súlyukra


Nem is feltétlenül a hóval van probléma, hanem annak súlyával. Vannak területek, ahol a rendszeres havazás végett, számolni kell azzal, hogy a gyengébb ágakat a plusz súly le fogja törni. 


Ezellen jó megoldás lehet a karózás, vagy kötözés a törésre hajlamon ágaknál.

hirdetes


Ha viszont nem sűrűn találkozunk a már taglalt csapadékkal, és azok is meglepetésként érnek minket, akkor járjuk be rendszeresen kertünket, tisztítsuk meg a hótól óvatosan rázva érzékenyebb növényeinket.


Végül, ne avatkozzunk közbe, ha nem muszáj. Hagyjuk, hogy a hó megvédje a tar talajt, a téli és tavaszi virághagymákat a fagytól. 

Egyéb tanácsok


Ne próbálkozz semmivel a pázsitodon, és próbálj meg a legkevesebbet járkálni rajta; minél jobban megtöröd fűszálaid, annál nagyobb a kockázat, hogy a tömörített hóréteg megfojtja az alatta lévő gyepet.


Ha a hó megsértette a veteményesedet, ne csinálj semmi meggondolatlan dolgot. Várd meg, még a hőmérséklet kíméletesebb lesz, és véget ér a fagyos időszak.


Ha meg van szokva, hogy megöntözöd néhány növényed, azt ideiglenesen szakítsd meg. Az olvadó hó majd pótolja helyetted. Figyelj arra is, hogy fagy idején se locsolj.


Végül, ne felejtsd el, hogy az állatvilág egy része szintén szenved a csapadéktól és az alacsonyabb hómérsékletektől ebben az időszakban. Számukra helyezz el menedékeket: fadobozokat, rönköket, szalma-, illetve levélhalmokat, fészkelődobozokat. Kertedben részesíts előnyben néhány növényt, mint például bogyós, illetve örökzöld cserjéket. A madarak számára – ők a legérzékenyebbek ezen időszakban – telepíts madárházakat illetve etetőket, ahonnan élelemhez jutahatnak. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-02

Hogyan érdemes támrendszert készíteni növényeink számára? Most segítünk!

A jó időben növényeink már gyors fejlődésbe kezdtek, van ugyanakkor néhány, akiknél elkél majd a segítség - támrendszerrel. Mutatom, hogyan kivitelezd.

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-06-01

Miket érdemes júniusban elvégezned kertedben? Tudd meg most Te is!

Már hivatalosan is a nyárba léptünk – ugyanakkor most sem állhat meg az élet! Mutatjuk, mivel érdemes ilyenkor kertedben foglalatoskodni - tudd meg Te is!

2021-05-30

Nem csak zöldségeket érdemes termeszteni – nevelj Te is mikrozöldet!

A mikrozöldeknek fontos jelentősége van táplálkozásunkban, ráadásul rendkívül könnyen termeszthetőek. Segítségükkel könnyen friss zöldségekhez is juthatsz!

2021-04-29

Vitaminok és tápanyagok tavasszal - milyen zöldségekben gondolkozz?

A zöldségeket, hogy megfelelő mennyiségű tápanyaghoz jussunk, s legjobban fel tudja használni azokat szervezetünk, érdemes szezonhoz kötötten fogyasztani.

2021-05-27

Különleges zöldségek, melyek akár virágaid között is remekül fognak mutatni

Ismerd meg Te is ezeket a zöldségeket, melyek szépségükkel akár virágoskertedbe is ültethetőek, így hidat képezve a virágos-, veteményeskertek között.

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

További cikkek ebben a témában


expressz hizlalás

a fiatal bárányok nagy növekedési erélyénuk kihasználását célzó hizlalási mód, amikor a... Tovább

heterociklikus vegyület hatóanyagú gyomirtó szerek

heterociklusos vegyületet tartalmazó gyomirtó szerek. Ebbe a csoportba tartoznak a triazin... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növénytermesztés Zöldség