Hogyan vigyázz növényeidre a havas idószakban

Hogyan óvd meg növényeid a hótól

TK

A hó csupán kellemetlenséget szokott okozni a kertekben, emiatt néhány zöldséged értékelni fogja, amennyiben kicsit különlegesebb bánásmódban részesíted őket. Ez elsősorban akkor jelentős, amikor a porszerű csapadék beborítja őket plusz súlyként. Emiatt szenvedhetnek, ettől kell őket megóvni.


Így óvd meg növényeid a hótól

A hó nem más, mint kellemetlenség


Ez most lehet, hogy ellentmondásba ütközik, de a tökéletes védőréteget képez… a hideg ellen! A levegő ilyenkor sokkal hűvösebb, nem áramoltatja a hőt, ezáltal a vastag rétegben kiterjesztve remek szigetelő anyag a fagy ellen.


A ezen kívül tényleg kellemetlen a fagyos növényekre nézve, emellett a szabad levegőn lévő részeik könnyen túlterhelődhetnek, lehajolhatnak a súly miatt.


Ugyanakkor, figyelemmel kísérheti és megkönnyítheti bizonyos növényeit, anélkül, hogy teljesen megfosztaná kertjét a hó előnyeitől, szigetelő erejétől, hidratáló és parazitaellenes funkcióitól.

Óvd a legkényesebbeket


Az összes dísz- illetve konyhakerti növénynek más és más a hidegtűrő képessége, és a hóra való érzékenysége. Ezért kell, hogy figyelj a kerted területeinek védésére.


A növények szükségleteinek szempontjából, lehet elég egy egyszerű talajtakarás. Ez lehet növényi vagy ásványi, a lényeg, hogy vastag rétegben fedje őket, szellőzzön a nedvesség elűzéséhez, és ha szükséges, az évszak előre haladtával újítsa meg.


Használhat ugyanakkor úgymond feltöltést is. Ez azt jelenti, hogy plusz földet helyezünk a gyökeréhez, egy védő halmot létrehozva növényünk körül. Ez a legfiatalabbak segít megvédeni a hótól.


A szabad levegőn található részei is ugyanúgy igényelnek védelmet, erre viszont több lehetőség is rendelkezésünkre áll…


A telelő fátyollal be tudod őket takarni egy, vagy akár több rétegben is. Könnyű, alakítható, lyukacsos, engedi a növényeknek, hogy levegőhöz jussanak, kihasználják a napfényt és páratartalmat, ugyanakkor hatékonyan megvédi őket a hórétegtől, mely hosszú idő után egy érzékenyebb növényzetben már kárt tenne.


Építhetsz ki mozdítható alagutakat, vagy lazább üvegházakat, melyek ideiglenesen takarják majd az érzékenyebb növényeket. Amennyiben rendszeresen havazik, az üvegház jobb megoldásnak bizonyulhat. 


Abban az estben, ha viszont úgy találkoznak hóval növényeid, hogy már megkezdték a növekedést, biztosabban védheted meg őket, ha különállókként vannak kezelve, kisebb üvegházakat, vagy cserépbúrákat használsz, melyek üvegből, vagy műanyagból készültek.

Vigyázz a súlyukra


Nem is feltétlenül a hóval van probléma, hanem annak súlyával. Vannak területek, ahol a rendszeres havazás végett, számolni kell azzal, hogy a gyengébb ágakat a plusz súly le fogja törni. 


Ezellen jó megoldás lehet a karózás, vagy kötözés a törésre hajlamon ágaknál.


Ha viszont nem sűrűn találkozunk a már taglalt csapadékkal, és azok is meglepetésként érnek minket, akkor járjuk be rendszeresen kertünket, tisztítsuk meg a hótól óvatosan rázva érzékenyebb növényeinket.


Végül, ne avatkozzunk közbe, ha nem muszáj. Hagyjuk, hogy a hó megvédje a tar talajt, a téli és tavaszi virághagymákat a fagytól. 

Egyéb tanácsok


Ne próbálkozz semmivel a pázsitodon, és próbálj meg a legkevesebbet járkálni rajta; minél jobban megtöröd fűszálaid, annál nagyobb a kockázat, hogy a tömörített hóréteg megfojtja az alatta lévő gyepet.


Ha a hó megsértette a veteményesedet, ne csinálj semmi meggondolatlan dolgot. Várd meg, még a hőmérséklet kíméletesebb lesz, és véget ér a fagyos időszak.


Ha meg van szokva, hogy megöntözöd néhány növényed, azt ideiglenesen szakítsd meg. Az olvadó hó majd pótolja helyetted. Figyelj arra is, hogy fagy idején se locsolj.


Végül, ne felejtsd el, hogy az állatvilág egy része szintén szenved a csapadéktól és az alacsonyabb hómérsékletektől ebben az időszakban. Számukra helyezz el menedékeket: fadobozokat, rönköket, szalma-, illetve levélhalmokat, fészkelődobozokat. Kertedben részesíts előnyben néhány növényt, mint például bogyós, illetve örökzöld cserjéket. A madarak számára – ők a legérzékenyebbek ezen időszakban – telepíts madárházakat illetve etetőket, ahonnan élelemhez jutahatnak. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-02-12

Ismerd meg a jázmint

Illatos és szűzies szépségével a jázmin az ezeregy éjszaka elvarázsolt világát idézi. Cikkünkből megtudhatod a legfontosabbakat ültetéséhez és gondozásához.

2021-02-12

Ismerd meg a bangitákat

Te is ismerd meg a sokszínű bangiták családját: fajtól függően illatos virágokkal, pompás bogyókkal, és figyelemre méltó lombozattal ajándékozhatnak meg.

2021-03-01

Kertészkedés márciusban – Mit ültessek?

A március bár már tavasznak számít, az időjárás még hűvösebb lehet. Ezért érdemes ilyenkor még odafigyelni mit ültetünk – lehet az zöldség, vagy fűszernövény.

2021-01-23

Feledésbe merülő zöldségünk - bemutatkozik a csicsóka

Lassan kezd visszajönni a köztudatba a csicsóka, melynek mind vitamin, mind ásványi só tartalma magas. Most megtuthatod, hogyan termeszd és gondozd e növényt.

2021-01-23

Konyhakert télen - Zöldségek, melyek télen is termeszthetőek

A konyhakert télen is lehet termékmény, bár ilyenkor a hideg miatt kevesebb ember szeretne kertészkedni. Ugyanakkor, ezek lehetnek konyhakerted lehetőségei.

2021-01-21

A sárgarépa jótékony hatásai egészségünk szempontjából

A sárgarépa sokoldalú, évelő növény. Karotin-, és vitamintartalma is magas, mellyel hozzájárul egészségünk javításához. Ezen kívül számos jótékony hatása van.

2021-01-25

Minden, amit a retekről tudni kell

A retek a káposztafélék családjába tartozik, általában tavasszal vagy ősszel szokták termeszteni. Sokszínűsége, érdekes ízvilága miatt sokan szeretik.

2021-02-10

Egyik legelterjedtebb fűszernövényünk - bemutatkozik a petrezselyem

A petrezselyem, vagy pontosabban a fodros metélőpetrezselyem egy kétéves lágyszárú fűszernövény, mely kétségkívül elterjedt. Ismerd meg cikkünkben Te is.

További cikkek ebben a témában


állat-egészségügyi zárlat

a fertőző állatbetegségek elhurcolásának megakadályozását szolgáló hatósági... Tovább

Bobino (PR 005 1—13)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlôdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Növénytermesztés Zöldség