notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így készíts otthon csalánteát! - A csalán jótékony hatásai, elkészítési és fogyasztási javaslatai

Hirdetés

Így készíts otthon csalánteát

FO
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ne csak az otthonodat, de a szervezetedet is készítsd fel a tavaszra! Készíts otthon csalán teát magadnak, és keszülj a tavaszra kívül belül megújulva! A csalánnak (urtica dioica) megszámlálhatatlan gyógyító és jótékony tulajdonsága van, melyet már évezredek óta ismernek és használnak is a népgyógyászatban. A legtöbben mégis félnek tőle, csípős természete miatt.
 

Így készíts otthon csalánteát magadnak!

Biztos vagyok benne, hogy sokunkban él élénken a csaláncsípés emléke. Nem túl kellemes érzés, amint folyamatosan viszket a bőrünk és alig tudjuk megállni a vakarózást. Viszont a csalán, mint gyógynövény rendkívül hasznos és remek gyógyír lehet szervezetünk jónéhány problémájára. Úgy is emlegetik, mint a szervezet természetes takarító eszköze. Nem véletlen, hiszen a leveléből vagy gyökeréből készült tea a legjobb béltisztító és méregtelenítő a szervezet számára.

Ha túl tudjuk magunkat tenni a kezdeti, vagy inkább gyerekkori traumán, érdemes megpróbálni otthon is ültetni pár tővel, hogy ezt az értékes növényt egész évben fel tudjuk használni. Lehetőleg minél sokoldalúbban.

 

 

Te tudtad, hogy erre is jó a csalán?

 

A méreg- és salakanyagok eltávolításán túl vértisztító, vércukor- és vérnyomáscsökkentő hatása is van. Rendkívül kedvelik a különböző gyomorbántalmakban szenvedő betegek, hiszen gyomorfekély esetén hámosít és összehúzza a sebet, a gyomor- vagy bélhurutos személyeknél pedig segít megszüntetni és esetleg megelőzni a problémát. Mindezeken túl teája a vashiányosok megmentője lehet. Hiszen nem csak élénkítő és immunerősítő, hanem ásványi anyagokban gazdag a csalánlevél, köztük vas tartalma is magas.

Hirdetés
De nem csak a belekre van jótékony hatása! Hányszor hallotuk anyáinktól vagy nagyanyáinktól, hogy nem baj, ha csalánba estünk, legalább nem leszünk reumások. A csalán ugyanis reumatikus tünetek kezelésére is kiváló, vagy izületi bántalmaknál. De allergiás panaszok kezelésében is segítségül hívhatjuk, vagy akár kipróbálhatjuk fejfájásra is. Ha mindez nem lenne elég, akkor teáját ihatjuk lázcsillapítás céljából is, vagy hugyúti tisztításra.

 


 

Így készíts otthon csalánteát magadnak!

Nota bene! – Jól jegyezd meg!

 

Hirdetés

Habár a csalán az egyik lesokoldalúbb gyógynövényünk, nem szabad folyamatosan fogyasztani. Erős hatása miatt csak kúra szerű alkalmazása javasolt, aminek az időtartama függ a kialakult betegségtől is. Az sem mindegy többnyire, hogy milyen panaszok esetén a nap melyik szakában, hány csészével fogyasztunk el belőle. Mindenképp érdemes orvos, vagy szakember tanácsát kikérni a helyes adagolás céljából.

A másik amire érdemes figyelni, hogy a csalán, mint sok más növény is, nem csak egyféle lehet. Sok féle csalánt különböztetünk meg Magyarországon. Erre mindenképp érdemes figyelni, akár boltban vásároljuk a csalán alapú készítményt, akár magunk ültetünk otthon a kertünkbe.

 

 

Így készítsd otthon

 

A csalánban az a jó, hogy mindig kéznél van. Otthon is termeszthetjük vagy akár az erdőben is szedhetünk egy keveset. Teáját pedig elkészíthetjük egyaránt friss és szárított leveléből is. Ha szárítani szeretnénk, szedjünk egy csokorral belőle, és kössük össze a száránál fogva, majd lógassuk fel száraz helyen. Ez a módszer azért is jobb, mert így alaposan elraktározhatunk belőle a hűvösebb napokra is. Ugyanis ha megszáradt, egyszerűen csak morzsoljuk le a leveleket egy befőttes üvegbe, vagy valamilyen jól zárható edénybe, így praktikusan tárolhatjuk is. 
Ha szárított formában főzzük, akkor használunk 1-2 teáskanálnyi szárított levelet és öntsük fel 2 dl forró vízzel. Hagyjuk állni 2-3 percig, majd szűrjük le. Friss csalánleveleket használva ugyanígy járj el, csak arra figyelj, hogy így intenzívebb lesz az íze, így kevesebb is elég belőle a csészébe. Valamint főzzünk ebben az esetben nyugodtan több csészényit, és a megmaradt teát tegyük hűtőbe, másnapra is tökéletes lesz. Fogyasszuk üresen, vagy kevés citromlével!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
335 491
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 919 666
Közösség

állatorvosi körzet

az ->állatorvosi gyakorlatot folytató állatorvosnak az ->Állategészségügyi és Élelmiszer... Tovább

bórműtrágyák

a bór főleg a meszezett erdőtalajokon hiányozhat, ezért célszerű meszezéskor egyben... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 133

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek