Hova tegyem a növényeket a házban? Ezek a legideálisabb helyek szobanövényeid számára a lakásban

Hova tegyem a növényeket a házban? Ezek a legideálisabb helyek!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Legideálisabb helyek szobanövényeid számára

Vízigény

Hacsak nem kifejezetten vízi növényeket szeretnél tartani szobanövényként, a tárolásukhoz használt cserepeken mindenképpen lennie kell néhány vízelvezető lyuknak is. A legtöbb növény nem tűri jól, ha sokáig kell vízben állnia, ez ugyanis gyökérrothadáshoz vezethet.

Ha nem szeretnél kilyukasztani egy szép cserepet, akkor ültesd növényedet egy közönséges, lyukas cserépbe, majd azzal együtt egy kaspóba. Ügyelj rá, hogy a víz soha ne gyűljön össze a kisebb cserépben.

A szobanövények elhelyezésének esztétikai szempontjai

Ha szobanövényeidet a helység szélére helyezed a szoba közebe helyett, akkor ezzel látszólag tágasabbá teheted az adott teret. Próbáld meg a falak mellé, az ablakokba, a polcokra és a sarkokba elhelyezni palántáidat.

Akár fel is akaszthatsz néhány cserepet, de fontos megtalálni az ideális helyet számukra. Ne lógjanak cserepek ott, ahol a magasabb vendégek könnyedén beléjük üthetik a fejüket, illetve figyelj oda arra is, hogy stabilan rögzítsd őket.

Ne feledkezz meg arról sem, hogy időnként meg kell öntöznöd a növényt, szóval legyen elérhető helyen (még ha fel is kell állnod egy létrára hozzá), illetve gondolj rá, hogy hogyan folyik majd el belőle a felesleges víz.

Használd a fantáziádat! Ha van elég helyed, akkor helyezz növényeket egy régi létra széles fokaira, vagy egy magasabb polcra, és így tovább. Ne feledd, hogy mivel a meleg levegő felfelé emelkedik, a magasabbra helyezett növények alatt gyorsabban szárad majd ki a talaj is.

Ha szemmagasságba tervezed helyezni szobanövényeidet, akkor helyezz néhány díszítő követ is növényeid mellé.

Akár a fürdőszobát is kiegészítheted néhány növénnyel, ha azok jól tűrik az ottani fényviszonyokat és magas páratartalmat. A filodendron, a zöldike, a hegyescsúcsú futóka és a legtöbb páfrány kivalóan passzol a meleg, párás helyekre (tehát nem csak a fürdőbe, hanem akár a konyhába is).
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anya

a ->méhcsaládban az egyetlen, tökéletesen fejlett nőnemű egyed. A munkásméhektől... Tovább

életkori szakaszok

az élőlények egyedi élete nem egyenes vonalú, hanem szakaszos. Az életkori szakaszok... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság kert Kertészet