Egy nemzetközi kutatócsoport szerint 78 százalékkal csökkent a súlyosan veszélyeztetett kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) fészkeinek száma a hüllők elsődleges csendes-óceáni fészkelőhelyén. Kérgesteknősök, kérgesteknősök kipusztulása

Húsz éven belül teljesen kipusztulhatnak a kérgesteknősök

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint 78 százalékkal csökkent a súlyosan veszélyeztetett kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) fészkeinek száma a hüllők elsődleges csendes-óceáni fészkelőhelyén.

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint 78 százalékkal csökkent a súlyosan veszélyeztetett kérgesteknősök (Dermochelys coriacea) fészkeinek száma a hüllők elsődleges csendes-óceáni fészkelőhelyén. Kérgesteknősök, kérgesteknősök kipusztulása

 

A birminghami Alabamai Egyetem kutatóinak tanulmányát az Amerikai Ökológiai Társaság Ecosphere című tudományos online folyóiratában közölték. A szakemberek szerint az indonéziai Papua Barat tartomány Jamursba Medi partszakaszán lévő kérgesteknősfészkek száma az 1984-ben mért és rekordot jelentő 14 455-ről 1532-re esett vissza 2011-ben. 
    
A nyugat-csendes-óceáni régió elsődleges kérgesteknős-fészkelőhelyén ma már kevesebb mint ötszáz teknős rakja le a tojásait évente. Az Alabamai Egyetem szaporodásbiológiai professzoraként dolgozó Thane Wibbels szerint mindez azt jelenti, hogy a világ legnagyobb tengeri teknőse hamarosan teljesen kipusztulhat. 
 
Kérgesteknős"Amennyiben a csökkenés tovább folytatódik, akkor húsz éven belül rendkívül nehézkessé, ha nem egyenesen lehetetlenné válik a kérgesteknősök számára a túlélés - húzta alá a szakember, aki 1980 óta foglalkozik a tengeri teknősök tanulmányozásával. - Egyedszámuk ugyanis olyan alacsonyra fog süllyedni, hogy a faj képtelen lesz már a talpra állásra."
    
A kérgesteknősök testhossza akár az 1,8 métert, súlyuk pedig a 900 kilogrammot is elérheti. Az állatok 1200 méter mélyre is képesek alámerülni és hatalmas távolságokat tesznek meg Indonéziától az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékéig, majd onnan vissza - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon. 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajharmat (föld alatti harmat)

a nedves levegő a talajba kerülve lehűl, s víztartalmának egy része kicsapódva képezi a... Tovább

bioritmus

az élő szervezetek életfolyamataiban megnyilvánuló időbeli szakaszosság; lehet napszakos,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok