A húsvét hivatalos virága, a csodás húsvéti liliom termesztése könnyű feladat: így legyen a kerted éke a húsvéti liliom!

Így termeszd a húsvét hivatalos virágát, a káprázatos húsvéti liliomot

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A húsvéti liliom (Lilium longiflorum) trombita alakú virágai a tavaszt szimbolizálják, és leginkább hagyományos húsvéti dekorációként ismerik őket. Ez az évelő hagyma nagy, illatos fehér vagy rózsaszín virágokat visel. A növény vastag, merev szára egyenesen nő, és hosszú, vékony, sötétzöld levelekkel rendelkezik. A bőséges lombozat a szemet gyönyörködtető virágokkal párosítva csodás dísze lehet bármilyen kertnek.

Húsvéti liliom

Mikor kell ültetni a húsvéti liliomot? 

Mint sok hagymát, a húsvéti liliomot is ősszel ültetik el, és minden tavasszal gyorsan nő. És bár általában nyáron virágzik, a termelők olyan fajtákat termesztettek, amelyek korábban virágoznak, hogy egy időben történjen a húsvéttal. De ne várd el, hogy az ősszel elültetett hagymáktól virágot kapj az ünnep idejére, mivel a földbe kerülve a liliomok csak a második évükben virágozhatnak. Azt is fontos megjegyezni, hogy a beltéri és kültéri húsvéti liliom növények mérgezőek a macskákra. 

Húsvéti liliom gondozás

Egyes kertészek húsvéti liliomot termesztenek évelő kertjük háttereként, míg mások inkább konténerben termesztik a húsvéti szezonban. A kertbe ültetett hagymákat jellemzően sokkal könnyebb gondozni, mint az átültetett cserepes növényeket. Egyszerűen ültesd el a hagymákat ősszel, 10-15 cm mélyre, egymástól körülbelül 30 cm távolságra. Tartsd nedvesen a talajt a hagymák körül az első fagyig, és gondoskodj a talaj módosításáról, hogy biztosítsd a jó vízelvezetést és megakadályozd a rothadást. Ha a húsvéti liliomok megnőnek, előfordulhat, hogy karóba kell helyezni őket, hogy függőlegesen tartsák őket a kertben. 

A beltéri liliomokat tartsd egy ablak mellett, ahol világos, közvetett napfény éri , és óvd őket a hideg huzattól és hőforrásoktól, például szellőzőnyílásoktól, kandallóktól és egyéb készülékektől. Ha az edény díszfóliába van csomagolva (ahogy ez a húsvét körül árult növényeknél megszokott), távolítsd el az öntözésnél, a túlöntözés viszont elpusztítja az ilyen virágokat.

Fény

A húsvéti liliomok inkább teljes napsütésben vagy részleges árnyékban nőnek, de érdemes védeni őket az erős délutáni napsütéstől a melegben. Az erős fény hajlamos megperzselni a lombozatot. Ha lehetséges, helyezd el a húsvéti liliomot úgy, hogy a felső része napfényben legyen, de a levelek és a talaj árnyékban maradjanak, így a gyökerek hűvösek maradnak. A liliomágy köré rövidebb növényeket vagy talajtakarót is ültethetsz, vagy talajtakaróréteggel csökkentheted a talaj hőmérsékletét.

Talaj

A húsvéti liliomvirágok a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajt részesítik előnyben, bár sokféle talajtípusban növekednek, amíg elegendő a vízelvezetés. A liliomok az enyhén savas vagy semleges talaj pH-t kedvelik, de elviselik az enyhe lúgosságot is.

Víz

A húsvéti liliomok kedvelik az egyenletesen nedves talajt, ezért amikor a talaj felső része kiszárad, öntözd a növényeket, amíg a víz el nem kezd folyni alulról. Soha ne hagyd, hogy a növények vízben üljenek, de azt se, hogy a talaj teljesen kiszáradjon. Ideális reggel öntözni, így a lombozatnak van ideje megszáradni a napon. 

Hőmérséklet és páratartalom

A húsvéti liliomok enyhe, 15-20 fok közötti hőmérsékleten nőnek és virágoznak a legjobban, az éjszakai hőmérséklet pedig nem süllyedhet 10-12 fok alá. Szeretik a 30-50 százalékos páratartalmat. A húsvéti liliom nem növekszik és nem virágzik jól forró és párás éghajlaton. 

Trágya

Használj lassú műtrágyát tavasszal, 1 evőkanál mennyiségben minden egyes nagy szárhoz a növényen, amint új növekedés jelenik meg. Ha a talaj kimerült, akkor érdemes nyáron újra megtrágyázni a liliomot. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyökérgümők

a pillangósokkal együtt élő (szimbiózis), a levegő szabad nitrogénjét megkötő... Tovább

zeolit

szemcsés, laza szerkezetű szilikátásvány, Mo.-on jelentős készletek találhatók belőle. Mg.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény