Íme, a világ legokosabb madara (Videó)

Íme, a világ legokosabb madara (Videó)

GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Elképesztő madarat mutatunk most be nektek, nálunk elnyerte a legokosabb madár címet, ez pedig nem véletlen!

Íme, a világ legokosabb madara (Videó)

A hullámos papagájok közül sokan szórakoztatnak minket azzal, hogy utánozzák a hangokat, viszont ez a kis madárka tovább fejlesztette a szórakoztatást! Logikai feladatokat old meg, csúszdázik, színészkedik, tornázik, kidobja a szemetet, súlyzózik…de nem árulom el minden trükkjét, jöjjön inkább a videó! 

Néhány szóban a hullámos papagájról

Ausztrália szavannáin igen elterjedt faj. Háziasított egyedei az egész Földön megtalálhatóak, és sok helyen szöknek meg gazdáiktól. Ezek az egyedek olykor tartósan meg is telepedhetnek egy adott területen. Már igen nagy, szabadon lévő populációi vannak Floridában. Sokfelé megpróbálták meghonosítani szerte a Földön, így Angliában, Dél-Afrikában, a Hawaii szigeteken, Japánban, Hongkongban és Új-Zélandon is, de sehol sem sikerült.

18 centiméteres hosszával a legkisebb faj a laposfarkú papagájok közül. A vadon élő alak zöld színű. Fejének elülső része sárga, fejének alsó részén egy nagy kerek folt található, torkán pedig egy sor ovális fekete folt van. Háti felületén a fekete alapszínű tollak sárgán szegélyezettek, ami jellegzetes hullámos rajzolatot ad a madárnak, amiről a nevét is kapta. Farka 9-10 centiméter hosszú, zöldeskék, a külső tollak szegélye sárga. Csőrén levő jellegzetes viaszhártyájának színe a madár nemére utal. Ivarérett korban a hímek viaszhártyája kék színű, a tojóké barnás.

A háziasított madarak között elvétve akadnak vadszínűek is, de inkább a különböző színváltozatait kedvelik. Különösen gyakoriak a kékek, a sárgák és a fehérek, de ezek kombinációjából álló foltos egyedek is akadnak. Kóborló életmódot folytat, ahol vizet és ennivalót talál, ott van a hazája. Főként fűmagvakkal táplálkozik. Ezek közül a legfontosabb, legkedveltebb élelme a köles (vörös, fehér). Röpte gyors, szabálytalan ívű. A kellemes időjárás és klíma kedvez a gyors elszaporodásának. Nincs elég ragadozó a szaporulat kordában tartására, de a gyakran jelentkező aszály megtizedeli az állományt.

noahherrera képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

maradékanyagok

az állatok takarmányozásakor, gyógykezelésekor az állati testbe v. a növ. folyamán a... Tovább

csapadék

a —> levegő páratartalmából a földre hulló szilárd v. folyékony halmazállapotú víz.... Tovább

Tovább a lexikonra