Tippek/trükkök a hosszúéletű karácsonyfához

hirdetes

Ezt tedd, hogy sokáig friss és szép legyen a karácsonyfád!

Szélesi Ferenc, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A hagyomány úgy tartja, hogy egészen vízkeresztig díszítenie kellene a lakást a karácsonyfának. Sajnos azonban azt kell megállapítanunk, hogy kevés fa éli meg vízkeresztet, viszont vannak tippek, amik segítenek abban, hogy a csodás fenyőnk sokáig egészséges, üde legyen, nézzük, mit kell tennünk!

Sokáig lehet friss és üde a karácsonyfa

Korábbi cikkemben szót ejtettem a különféle fenyőfákról, kattints ide és olvasd el karácsonyfaválasztási kisokosunkat! Most pedig nézzük, mit kell tudnunk ahhoz, hogy a karácsonyfánk sokáig szép és üde legyen! 

Karácsonyfavásárlás

Már a vásárláskor sok minden eldől, érdemes minden esetben megvizsgálnunk a fenyőt. Sajnos sok fa, amit árulnak, már hetek óta ki vannak vágva – itt jegyezném meg, hogy egy kivágott fenyő, jó tartás mellett öt-hat hétig marad életben. Nézzünk szét az árusnál, kezdjük a földet pásztázva: ha túl sok tűlevelet látunk a földön heverni, álljunk inkább tovább, mert nagy eséllyel nem friss az ott található áru. A fák frissességét tapintással érdemes ellenőrizni: húzzuk végig kezünket egy-egy ágon, és ha túl sok tűlevél lehullik, akkor keressünk másik fát. 

hirdetes

Mikor kell felállítani a karácsonyfát?

Sokan dicsekednek a közösségi oldalakon azzal, hogy milyen szép a karácsonyfájuk – nincs ezzel bajom, az viszont elég furcsa, hogy ezt megteszik már november végén…Így több mint egy hónapot kell kibírnia a karácsonyfának, ha azt szeretnénk, hogy vízkeresztig díszítse lakásunkat. Korábbi cikkemben elmondtam, hogy mikor szokás felállítani a karácsonyfát, ezt az írást ide kattintva olvashatjátok el, érdemes! 

hirdetes

A karácsonyfa helye

Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy hova kerül a karácsonyfa. Érdemes olyan helyet keresnünk, ahol nem kell levágni egyetlen ágat sem róla, és elfér a plafontól legalább harminc centiméterre. Ne tegyük a fát radiátor, hősugárzó közelébe, mert ezektől gyorsabban kiszárad, ráadásul a lakástűz esélye is növekszik. Érdemes odafigyelni a karácsonyfaizzókra és a vezetékükre is – használjunk inkább LED-es égőket, éjszakára pedig kapcsoljuk ki ezeket. 

Karácsonyfa gondozása

Mindenképpen érdemes olyan karácsonyfatalpat választani, amibe lehet vizet tölteni – egy kivágott fa fél liter vizet is képes felszívni egyetlen nap alatt. Miután megvettük a fenyőt, és hazavittük, fűrészeljünk le pár centit a törzs végéből és állítsuk azonnal vízbe – ekkor rengeteg vizet fog felszívni, mivel már ki van száradva eléggé. Éppen ezért többször kell pótolnunk a vizet. A karácsonyfatalpban sose legyen olyan kevés a víz, hogy a fa törzsének alja már ne érjen bele – ha nem éri víz, akkor gyantát kezd engedni, kiszárad és nem lesz képes elégséges vizet felszívni a továbbiakban. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejlődés

meghatározott irányú, időben lezajló biol. folyamat; minőségileg több szakaszra osztható,... Tovább

Boydur (SB 0001)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás idõpontja kozepesnél korábbi. A kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony