Mikor számít egy növény hosszú nappalosnak? Most kiderül!

hirdetes

Hosszú nappalos növények a nyári időszak elejére – ismerd meg őket Te is

TK, ZH

A növények általában három kategóriába sorolhatóak fejlődésük kapcsán. Érdemes erre is odafigyelni, amennyiben megfelelően szeretnéd gondozni növényed - mostani cikkünkből ismerjétek meg a hosszú nappalos növényeket!

Hosszú nappalos növények

A héten találkozhattunk az év leghosszabb napjával – most volt a nyári napforduló, ami egyben a csillagászati nyár kezdete. Ekkor teszi meg a leghosszabb utat a nap az égen – ez a jelenség pedig a növények szempontjából is jelentős, hisz sokuk fejlődése köthető biológiai órájukhoz. 


Ebből a szempontból három féle növényről beszélhetünk – megtalálhatóak rövid nappalos, hosszú nappalos példányok, de léteznek a nappalok hosszúságára közömbös növények is. Ez azért fontos, mert a legtöbb esetben az is szempont szokott lenni szobanövényünkhöz, esetleg szabadtéri növényünkhöz kötötten, hogy mikor és meddig virágzik – ennek pedig egyik legbefolyásolóbb tényezője a nappalok hosszúsága. Ezt pedig a növény származási helye fogja elsősorban befolyásolni – vannak, akik a hosszú, vannak, akik a rövid nappalos időszakban fognak virágozni, megfelelően fejlődni.

hirdetes


Mit is jelent, ha egy növény hosszú nappalos?


Hosszú nappalosnak nevezzük azokat a növényeket, amiknek fejlődésükhöz általában 12 óránál kevesebb sötétségre van szükségük. Éppen emiatt ezek általában késő tavasszal, esetleg kora nyáron virágoznak. A hosszú nappalos növényeknél beszélhetünk egy „beléjük kódolt” fitokróm rendszerről, amivel képesek észlelni, hogy mennyi ideig érte őket nappali megvilágítás – azaz mennyi ideig tudtak fotoszintetizálni.

hirdetes


Abban az esetben, ha a napi világos ciklus megfordul, tehát az éjszakai időszak hosszabb lesz, ezen növények esetében csupán vegetatív fejlődésről beszélhetünk, a virágzás pedig el fog majd maradni. Akkor viszont, ha a nappali időszak meghaladja a 9 – 14 órát, az könnyebben képes lesz majd beindítani virágzásukat, elérni, hogy növényeink megfelelően és gyorsan fejlődjenek.


Milyen növények tartoznak ide?


A hosszú nappalos növények elsősorban északi területeken őshonosak.
 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-29

Milyen gyakran öntözzem a gyepet nyáron?

Szóval milyen gyakran és hogyan kell öntözni a gyepet a nyári hónapokban? Ez egy igen kényes téma, mert ha valami nem jó, akkor nem lesz zöld a fű. Lássuk!

2022-06-23

Kezdő kertész vagy? – Mutatjuk a 10 legkönnyebben termeszthető zöldségféléket!

Nem árt tudnod kezdő kertészként, hogy a zöldségféléket a legegyszerűbb magról vetni, ami ráadásul olcsóbb is, változatosabb és még nagyobb sikerélményt is ad

2022-06-29

Így mentheted meg kiszáradt növényeidet

A szárazság még a gyökereket is megtámadhatja, amitől a növény végül teljesen kipusztul majd. De van megoldás a kiszáradt növények megmentésére, mutatjuk!

2022-06-29

Gond van a Balaton vizével – Erre figyelj, ha a Balaton nyugati részén fürdőztök

Újra algásodik a Balaton vize, azonban nincs senki aki kivizsgálná a körülményeket. Még várjuk az eredményeket az algásodás mértékéről és súlyosságáról

További cikkek ebben a témában


aktiválási energia

az az energiamennyiség, amely a molekulán belüli kém. kötéseket fellazítva, azokat... Tovább

legelő

olyan gyep, amelynek zöld fűtermését főleg állatokkal legeltetve hasznosítják. A feltétlen... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet