Mikor számít egy növény hosszú nappalosnak? Most kiderül!

hirdetes

Hosszú nappalos növények a nyári időszak elejére – ismerd meg őket Te is

TK, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A növények általában három kategóriába sorolhatóak fejlődésük kapcsán. Érdemes erre is odafigyelni, amennyiben megfelelően szeretnéd gondozni növényed - mostani cikkünkből ismerjétek meg a hosszú nappalos növényeket!

Hosszú nappalos növények

A héten találkozhattunk az év leghosszabb napjával – most volt a nyári napforduló, ami egyben a csillagászati nyár kezdete. Ekkor teszi meg a leghosszabb utat a nap az égen – ez a jelenség pedig a növények szempontjából is jelentős, hisz sokuk fejlődése köthető biológiai órájukhoz. 


Ebből a szempontból három féle növényről beszélhetünk – megtalálhatóak rövid nappalos, hosszú nappalos példányok, de léteznek a nappalok hosszúságára közömbös növények is. Ez azért fontos, mert a legtöbb esetben az is szempont szokott lenni szobanövényünkhöz, esetleg szabadtéri növényünkhöz kötötten, hogy mikor és meddig virágzik – ennek pedig egyik legbefolyásolóbb tényezője a nappalok hosszúsága. Ezt pedig a növény származási helye fogja elsősorban befolyásolni – vannak, akik a hosszú, vannak, akik a rövid nappalos időszakban fognak virágozni, megfelelően fejlődni.

hirdetes


Mit is jelent, ha egy növény hosszú nappalos?


Hosszú nappalosnak nevezzük azokat a növényeket, amiknek fejlődésükhöz általában 12 óránál kevesebb sötétségre van szükségük. Éppen emiatt ezek általában késő tavasszal, esetleg kora nyáron virágoznak. A hosszú nappalos növényeknél beszélhetünk egy „beléjük kódolt” fitokróm rendszerről, amivel képesek észlelni, hogy mennyi ideig érte őket nappali megvilágítás – azaz mennyi ideig tudtak fotoszintetizálni.

hirdetes


Abban az esetben, ha a napi világos ciklus megfordul, tehát az éjszakai időszak hosszabb lesz, ezen növények esetében csupán vegetatív fejlődésről beszélhetünk, a virágzás pedig el fog majd maradni. Akkor viszont, ha a nappali időszak meghaladja a 9 – 14 órát, az könnyebben képes lesz majd beindítani virágzásukat, elérni, hogy növényeink megfelelően és gyorsan fejlődjenek.


Milyen növények tartoznak ide?


A hosszú nappalos növények elsősorban északi területeken őshonosak.
 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hozzáadott érték

nemzetgazdasági szinten a bruttó hazai termék (GDP, Gross Domestic Product) az anyagi és a nem... Tovább

bújtató

vízépítési műtárgy, amelyet olyan út, vasút v. egy másik vízfolyás keresztezésében... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet