Mikor számít egy növény hosszú nappalosnak? Most kiderül!

Hosszú nappalos növények a nyári időszak elejére – ismerd meg őket Te is

TK, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A növények általában három kategóriába sorolhatóak fejlődésük kapcsán. Érdemes erre is odafigyelni, amennyiben megfelelően szeretnéd gondozni növényed - mostani cikkünkből ismerjétek meg a hosszú nappalos növényeket!

Hosszú nappalos növények

A héten találkozhattunk az év leghosszabb napjával – most volt a nyári napforduló, ami egyben a csillagászati nyár kezdete. Ekkor teszi meg a leghosszabb utat a nap az égen – ez a jelenség pedig a növények szempontjából is jelentős, hisz sokuk fejlődése köthető biológiai órájukhoz. 


Ebből a szempontból három féle növényről beszélhetünk – megtalálhatóak rövid nappalos, hosszú nappalos példányok, de léteznek a nappalok hosszúságára közömbös növények is. Ez azért fontos, mert a legtöbb esetben az is szempont szokott lenni szobanövényünkhöz, esetleg szabadtéri növényünkhöz kötötten, hogy mikor és meddig virágzik – ennek pedig egyik legbefolyásolóbb tényezője a nappalok hosszúsága. Ezt pedig a növény származási helye fogja elsősorban befolyásolni – vannak, akik a hosszú, vannak, akik a rövid nappalos időszakban fognak virágozni, megfelelően fejlődni.


Mit is jelent, ha egy növény hosszú nappalos?


Hosszú nappalosnak nevezzük azokat a növényeket, amiknek fejlődésükhöz általában 12 óránál kevesebb sötétségre van szükségük. Éppen emiatt ezek általában késő tavasszal, esetleg kora nyáron virágoznak. A hosszú nappalos növényeknél beszélhetünk egy „beléjük kódolt” fitokróm rendszerről, amivel képesek észlelni, hogy mennyi ideig érte őket nappali megvilágítás – azaz mennyi ideig tudtak fotoszintetizálni.


Abban az esetben, ha a napi világos ciklus megfordul, tehát az éjszakai időszak hosszabb lesz, ezen növények esetében csupán vegetatív fejlődésről beszélhetünk, a virágzás pedig el fog majd maradni. Akkor viszont, ha a nappali időszak meghaladja a 9 – 14 órát, az könnyebben képes lesz majd beindítani virágzásukat, elérni, hogy növényeink megfelelően és gyorsan fejlődjenek.


Milyen növények tartoznak ide?


A hosszú nappalos növények elsősorban északi területeken őshonosak.
 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Paksi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Paks Szentháromság tér 6. 7030 Magyarország Tovább

hisztokémia

szövettani vizsgálat folyamán a szerves és szervetlen anyagoknak kémiai módszerekkel való... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet