Mikor számít egy növény hosszú nappalosnak? Most kiderül!

hirdetes

Hosszú nappalos növények a nyári időszak elejére – ismerd meg őket Te is

TK, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A növények általában három kategóriába sorolhatóak fejlődésük kapcsán. Érdemes erre is odafigyelni, amennyiben megfelelően szeretnéd gondozni növényed - mostani cikkünkből ismerjétek meg a hosszú nappalos növényeket!

Hosszú nappalos növények

A héten találkozhattunk az év leghosszabb napjával – most volt a nyári napforduló, ami egyben a csillagászati nyár kezdete. Ekkor teszi meg a leghosszabb utat a nap az égen – ez a jelenség pedig a növények szempontjából is jelentős, hisz sokuk fejlődése köthető biológiai órájukhoz. 


Ebből a szempontból három féle növényről beszélhetünk – megtalálhatóak rövid nappalos, hosszú nappalos példányok, de léteznek a nappalok hosszúságára közömbös növények is. Ez azért fontos, mert a legtöbb esetben az is szempont szokott lenni szobanövényünkhöz, esetleg szabadtéri növényünkhöz kötötten, hogy mikor és meddig virágzik – ennek pedig egyik legbefolyásolóbb tényezője a nappalok hosszúsága. Ezt pedig a növény származási helye fogja elsősorban befolyásolni – vannak, akik a hosszú, vannak, akik a rövid nappalos időszakban fognak virágozni, megfelelően fejlődni.

hirdetes


Mit is jelent, ha egy növény hosszú nappalos?


Hosszú nappalosnak nevezzük azokat a növényeket, amiknek fejlődésükhöz általában 12 óránál kevesebb sötétségre van szükségük. Éppen emiatt ezek általában késő tavasszal, esetleg kora nyáron virágoznak. A hosszú nappalos növényeknél beszélhetünk egy „beléjük kódolt” fitokróm rendszerről, amivel képesek észlelni, hogy mennyi ideig érte őket nappali megvilágítás – azaz mennyi ideig tudtak fotoszintetizálni.

hirdetes


Abban az esetben, ha a napi világos ciklus megfordul, tehát az éjszakai időszak hosszabb lesz, ezen növények esetében csupán vegetatív fejlődésről beszélhetünk, a virágzás pedig el fog majd maradni. Akkor viszont, ha a nappali időszak meghaladja a 9 – 14 órát, az könnyebben képes lesz majd beindítani virágzásukat, elérni, hogy növényeink megfelelően és gyorsan fejlődjenek.


Milyen növények tartoznak ide?


A hosszú nappalos növények elsősorban északi területeken őshonosak.
 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-28

Hogyan válasszunk karácsonyfát? Ezeket a trükköket ne felejtsd el választás során!

Hogy a tökéletes fát megtaláljuk, alapvető trükkökre és szempontra oda kell figyelnünk. Felfedezzük, hogyan választhatjuk ki a legideálisabb karácsonyfát!

2023-11-28

Ez a recept minden gyomot kiírt pár perc alatt!

A vegyszermentes megoldások iránt érdeklődőknek kínálunk néhány hatékony receptet és természetes módszert a gyomok elleni küzdelemhez és gyomírtáshoz.

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

2023-11-28

Fontos decemberi kerti munkák, amiket ne hagyjunk ki idén

Télen is a kert gondozása kulcsfontosságú: ebben a cikkben szakértői tippekkel és egyszerű útmutatással segítünk a téli kerti gondozásban, amiket érdemes követned.

2023-11-28

Ugye fent van a téli gumi? - nagy havazásokra kell számítanunk a héten

Lehet, hogy idén akár fehér karácsonyunk is lesz, hiszen már most a december beköszöntével számíthatunk havazásokra, egyelőre csak a középhegység területén!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gödöllõi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal   Cím: Gödöllõ Ady Endre sétány 60. 2100... Tovább

alkoholok

az oxigéntartalmú szénvegyületek csoportjába tartozó vegyületek, funkciós csoportjuk a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet