Horvátország UNESCO világörökségi kincsei

hirdetes

Horvátország 4 világörökségi kincse, amit egyszer Neked is látnod kell!

ZH

A szomszédos országban, Horvátországban nem csak nyáron, de az év minden évszakára találhatunk úticélt, hiszen nem csak a szebbnél-szebb tengerpartokat éri meg itt felfedezni! Most elhoztunk 4 olyan különleges helyet Horvátországban, amik a világörökséghez tartoznak és akár ősszel is érdemes megcsodálni!

horvátország világörökség

Horvátország 4 legszebb világörökségi kincse


Horvátországot egyre több híres ember látogatja évről-évre, akik akár Amerikából is ellátogatnak a szomszédos európai országba, hogy szebbnél-szebb helyeket fedezhessenek fel, és mi magyarok is imádjuk a horvát tengert, a legtöbben nem tudjuk nélküle elképzelni a nyarunkat. Azonban Horvátországban számtalan világörökségi kincs is fellelhető, amiket nem csak nyáron érdemes felkeresni, mi most elhoztuk a kedvenc 4 különleges horvátországi helyet, amiknek csodájára jár az egész világ.

Az adriai országban mára már több, mint 10 helyszín felkerült az UNESCO világörökségi listájára, és további 15 helyszín várja, hogy garantálják védelmét és megőrzését világörökségi címével. Ezeket a helyeket nem csak nyáron, de egy őszi 4 napos kirándulás alkalmával is meglátogathatjuk, valamint télen sem kell megfeledkeznünk ezekről a csodákról!


Legszebb világörökségi helyszínek Horvátországban

1.    Plitvicei-tavak

Nem csoda, hogy a listánk élénk szerepel ez a népszerű kirándulóhely, hiszen ami ott vár az szinte bámulatos. A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot 1949-ben alapították és azóta is páratlan természeti kincsnek számít egész Európában látványos, lépcsőzetes vízeséseivel, teraszos mészkőformáival, kristálytiszta, kékeszöld színű tavaival, ahol a vadvilág is egyedülállóan gazdag és rengeteg őshonos fajjal találkozhatunk ha itt barangolunk. A világörökségi listára 1979-ben került fel, és a 2000-es években kibővítették, hogy még több vízgyűjtő terület képezze a park részét.

hirdetes


2.    Dubrovnik

A Trónok Harca óta még nagyobb ismeretséget szerzett a délen fekvő horvát város, és több híresség is rajong érte, mint Bill Gates vagy Bernie Ecclestone. Dubrovnikot a 7.században alapították és mindig is fontos kereskedelmi és kulturális központnak számított elhelyezkedése révén, a későbbiekben pedig rengetegen megakarták maguknak szerezni. Először bizánchoz, majd a velencei uradalomhoz tartozott, de még Napóleon is elfoglalta. A város épülete többségében már a középkor óta fennállnak, és Plitvicéhez hasonlóan 1979 óta világörökségi tag.

hirdetes

3.    Trogir

A nyaralók kedvenc tengerparti városa Trogir történelmi városa, aminek a kikötője már az ókorban kiemelten fontos helyszínnek számított, majd a középkorban igazi virágkorát élte. Ezért a városért is rengeteg csata zajlott, még a magyarok is meg akarták szerezni maguknak. 1997-ben szerezte meg a világörökségi tagságot.

4.    Sibenik

Hogyha pedig egy városnézős őszi kirándulást tervezünk a szünetre, akkor Sibeniket se hagyjuk le a listáról, ami kiemelkedő építészeti és kulturális értékekkel rendelkezik. A szent Jakab-katedrális 2000 óta a világörökségi védelem alatt áll. Egykoron Sibeniket velencei építészeti stílusban építették, amely az óvárosban még teljesen jelen van, és az itt található katedrális egy valóságos kincs. Donatello egyik tanítványa is részt vett a munkálatokban, Juraj Dalmatinac, így nem véletlen, hogy annyi olasz jellemvonást fellehet rajta fedezni.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

alkatrész

a gép legkisebb szerkezeti darabja. A gépeket az a. összeszerelésével alakítják ki; előbb a... Tovább

120/2008. (IX. 11.) FVM rendelet

A borászati termékek alkoholtartalmának növelésére felhasznált sûrített szõlõmust és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek