Mindent a hortenzia őszi metszéséről

hirdetes

Érdemes-e ősszel megmetszeni a hortenziát?

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ősszel minden kertészben gyakori kérdés, hogy meg kell-e metszeni a hortenziát vagy sem. Minden attól függ, hogy milyen típusú hortenziánk van.

Hortenzia metszése

Egyes fajták régi fán virágoznak, ami azt jelenti, hogy virágbimbóikat az előző szezonban alakították ki. Ha ősszel levágunk egy szárat, amely a következő szezon virágbimbóit tartalmazza, akkor éppen feláldoztuk a következő év virágait! Más fajok csak új fán nőnek, ami azt jelenti, hogy virágbimbóikat az aktuális szezon növekedése során alakítják ki. Ezek a típusok nagyon alkalmasak hidegebb éghajlatra, ahol nincs esély arra, hogy a virágbimbók télen károsodjanak. Néhány újabb bevezetés mindkét tulajdonságot egyesíti, amelyek mind a régi, mind az új fán virágoznak.


A négy leggyakoribb hortenziatípus


Panicle hortenzia


 A panicle hortenzia, amelyet néha Pee Gee Hortenzia vagy Hydrangea paniculata néven is neveznek, olyan fajta, amely csak új fán virágzik. Ez a csoport ősszel vagy nagyon kora tavasszal metszhető, de erősen javasoljuk, hogy várjunk vele tavaszig, hogy csökkentsük a sérülések kockázatát. 

hirdetes


Sima hortenzia


A sima hortenzia, más néven Annabelle Hydrangeas vagy Hydrangea arborescens is csak új fán virágzik. Az előző csoporthoz hasonlóan ezeket is ősszel lehet metszeni, de javasoljuk, hogy várjunk vele inkább kora tavaszig. 


Tölgylevelű hortenzia


hirdetes
A tölgylevelű hortenzia vagy a Hortenzia quercifolia olyan fajta, amely csak régi fán virágzik. Emiatt fontos, hogy éppen akkor metsszünk, amikor a szezon virágai elhalványulnak, de nem később. 


Mophead hortenzia


Mophead Hortenzia vagy Hydrangea macrophylla egy trükkös fajta. Minden fajta régi fán virágzik, de egyesek, különösen az újabb betelepítések, a régi és az új hajtásokon is virágoznak. Az ilyen típusú hortenziákat csak a virágok elhalványulása után szabad metszeni.
Ne feledd tehát, hogy mielőtt metszőollóval nekivágnál gyönyörű növénynek, mindenképp érdemes előtte tájékozódnod, hogy pontosan milyen fajta, és ennek függvényében régi, vagy új hajtáson virágzó növény birtokosa vagy!
 

Forrás: gardeningknowhow.com

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Baross László Mezõgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

66/2006. (IX. 15.) FVM rendelet

az állati eredetû élelmiszerekre vonatkozó egyes élelmiszer-higiéniai szabályokról Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert virág