Mindent a hortenzia őszi metszéséről

Érdemes-e ősszel megmetszeni a hortenziát?

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ősszel minden kertészben gyakori kérdés, hogy meg kell-e metszeni a hortenziát vagy sem. Minden attól függ, hogy milyen típusú hortenziánk van.

Hortenzia metszése

Egyes fajták régi fán virágoznak, ami azt jelenti, hogy virágbimbóikat az előző szezonban alakították ki. Ha ősszel levágunk egy szárat, amely a következő szezon virágbimbóit tartalmazza, akkor éppen feláldoztuk a következő év virágait! Más fajok csak új fán nőnek, ami azt jelenti, hogy virágbimbóikat az aktuális szezon növekedése során alakítják ki. Ezek a típusok nagyon alkalmasak hidegebb éghajlatra, ahol nincs esély arra, hogy a virágbimbók télen károsodjanak. Néhány újabb bevezetés mindkét tulajdonságot egyesíti, amelyek mind a régi, mind az új fán virágoznak.


A négy leggyakoribb hortenziatípus


Panicle hortenzia


 A panicle hortenzia, amelyet néha Pee Gee Hortenzia vagy Hydrangea paniculata néven is neveznek, olyan fajta, amely csak új fán virágzik. Ez a csoport ősszel vagy nagyon kora tavasszal metszhető, de erősen javasoljuk, hogy várjunk vele tavaszig, hogy csökkentsük a sérülések kockázatát. 


Sima hortenzia


A sima hortenzia, más néven Annabelle Hydrangeas vagy Hydrangea arborescens is csak új fán virágzik. Az előző csoporthoz hasonlóan ezeket is ősszel lehet metszeni, de javasoljuk, hogy várjunk vele inkább kora tavaszig. 


Tölgylevelű hortenzia


A tölgylevelű hortenzia vagy a Hortenzia quercifolia olyan fajta, amely csak régi fán virágzik. Emiatt fontos, hogy éppen akkor metsszünk, amikor a szezon virágai elhalványulnak, de nem később. 


Mophead hortenzia


Mophead Hortenzia vagy Hydrangea macrophylla egy trükkös fajta. Minden fajta régi fán virágzik, de egyesek, különösen az újabb betelepítések, a régi és az új hajtásokon is virágoznak. Az ilyen típusú hortenziákat csak a virágok elhalványulása után szabad metszeni.
Ne feledd tehát, hogy mielőtt metszőollóval nekivágnál gyönyörű növénynek, mindenképp érdemes előtte tájékozódnod, hogy pontosan milyen fajta, és ennek függvényében régi, vagy új hajtáson virágzó növény birtokosa vagy!
 

Forrás: gardeningknowhow.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

13/2006. (II. 7.) FVM rendelet

a 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

bolhák (Siphonaptera [Aphaniptera])

a rovarok osztályának egyik rendje, valamennyi faj élősködő (bolhásság). Teljes... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert virág