Hortenziák, amik bírják a gyűrődést

hirdetes

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

SFV

Ha gyakran maradnak olyan leveles hortenziáid, amelyek nem virágoznak, vagy olyan növények, amelyek elhervadnak a hőség és a napsütés hatására, van remény. Míg egyes hortenziafajták hírhedtek válogatósságukról, és csalódást okoznak, más hortenziafajták megbízható virágzók, amelyek sokféle körülmények között virágoznak. Olvass tovább, hogy többet megtudjon ezekről a könnyen termeszthető hortenziákról, amelyek nemcsak strapabíróak, hanem minden évben megbízhatóan virágzanak is!

Hortenzia

Tölgylevelű hortenzia 


Az egyik legkönnyebben termeszthető hortenzia a tölgylevelű hortenzia. A levelek olyan alakúak, mint egy tölgyfa levelei, innen ered a neve is. Ezek a közepes-sötétzöld levelek akár 30 cm szélesre is megnőhetnek, és ősszel drámaian megváltoznak a színük a vörös vagy bordó árnyalatokra. 


Ez egyike azon néhány hortenziafajtának, amelyek mutatós őszi színt kínálnak. A hortenzia közönséges fajtáitól eltérően a tölgylevelű fajták jól tűrik a napot és az árnyékot, élvezik a száraz talajt, és viszonylag ellenállnak a betegségeknek és a kártevőknek. Ráadásul védelem nélkül könnyen kibírják a leghidegebb telet is. 


Az Egyesült Államok déli részén őshonosak, a nyár elején kezdenek virágozni egyedi kúp alakú virágaikkal, amelyek gyakran akár 30 cm hosszúra is megnőnek. A fehér virágok ezután mélyrózsaszínre vagy vörösre öregednek. 


Ezek a növények régi hajtáson virágoznak, ami azt jelenti, hogy a virágrügyek az előző szezonban keletkeznek. Sok hortenzia belehal a téli károkba, és a rügyek elpusztulnak, ami a virágzás elmaradását eredményezi. De nem a tölgyfalevél hortenzia esetében. Ezek a rendkívül szívós növények minden évben folyamatosan virágoznak. Mivel régi hajtáson virágoznak, metszésüket nem javasoljuk. 

hirdetes


Számos fajtája létezik, beleértve azokat is, amelyek 10 láb (3 méter) magasra és szélesre nőnek, néhány miniatűr típus pedig mindössze 3-4 láb (0,9-1,2 méter) magas. 

Bugás hortenzia


A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) ugyanolyan könnyen termeszthető, mint a tölgylevelű hortenzia, de jót tesz neki egy kis tavaszi metszés. Még ezzel a többletmunkával is fél lábbal feljebb állnak a tölgylevelű társaiknál a ranglétrán. A bugás hortenzia nemcsak cserjeként kapható, hanem oltott fa formában is, ami rugalmasabbá teszi őket az elhelyezés tekintetében.

hirdetes


A bugás hortenzia teljes, közvetlen napsütésben is nevelhető, de némi árnyékot is elvisel. Más elterjedt hortenziafajtákkal ellentétben, a bugás típusok a szárazabb talajt is elviselik.


Használjuk ezeket a függőleges cserjéket különálló növényként vagy virágzó sövényként, vagy elrejthetjük velük a csúnya látványt, például légkondicionálókat és fali dobozokat. A faformák nagyszerű választást jelentenek a bejárat oldalai mellett, vagy egy évelő kert fókuszpontjaként. 


Ez a könnyen termeszthető, alkalmazkodó faj csak új hajtáson virágzik. Tehát alapvetően függetlenül attól, hogy milyen zord téli körülmények fordulnak elő, ez a növény minden nyáron következetesen virágzik. A legjobb, ha ezt a növény közvetlenül az új növekedés megkezdése után, tavasszal metsszük. Hatalmas, szinte futball alakú virágaik gyakran a fehér vagy akár a zöld árnyalataiban is nyílnak, és a szezon előrehaladtával rózsaszínre vagy pirosra változnak. A virágzás a fagyokig tart, ami hónapokig gyönyörű virágokat eredményezhet.

A folytatásért olvass tovább!
 

Minden idők legnépszerűbb bugás fajtája a hortenzia „Limelight”. A virágok szeladonzöldben nyílnak, majd fehérre változnak, végül rózsaszín, piros és bordó árnyalatúvá válnak a szezon során. Ez a fajta kiváló választás azoknak, akik magas növényre vágynak, mivel akár 2,4 m magasra is megnőhet. 


Szintén magasra nő a „Quick Fire”. Virágai korábban nyílnak, mint más palicska fajták, és beporzó barátaink nagyon szeretik őket. 


Ha mind a függőleges, mind a vízszintes hely szűkében vagy, sok újabb fajta létezik, mint például a „Bobo”, amelyek mindössze 3 láb (0,9 méter) magasak.


Sima hortenzia 


A hortenzia arborescens, más néven sima hortenzia a déli kertészek kedvence, mivel elviseli a melegebb éghajlatot is. de, az északiak is szívósnak tartják. Ezeket a hortenziákat rendkívül nagy virágzásuk miatt értékelik: némelyik kosárlabda méretű, és fehéren nyílnak, és egy része buja jádezölddé válik, és a fagyon át is megmarad. 


Ezt a fajt gyakran termesztik sövényként, de a kertben akár egyetlen növény is biztosítja a keresett WOW-hatást. 


Az "Annabelle" a legszélesebb körben elismert fajta. Szára azonban hajlamos a virágzás súlyától elbukni, ezért szükség lehet a karózásra. Szerencsére megjelentek új és továbbfejlesztett változatai erős, masszív szárral, amelyek gyakran egyenesek és függőlegesek maradnak egész szezonban. 


Az egyik ilyen változat, amelyet érdemes figyelembe venni, az „Incrediball”. Ez a szuper méretű virágokkal rendelkező növény könnyen termeszthető, kielégítve a tájban egy közepes méretű cserje iránti igényt. Az "Incrediball" körülbelül 4-5 láb (1,2-1,5 m) magasra és szélesre nő. Ez a faj új fán is virágzik, ami minden nyáron megbízható virágzást eredményez. Ezeket a cserjéket késő télen vagy kora tavasszal metsszük vissza, hogy ne csak szilárdabb szárakat és bőséges virágzást biztosítsunk, hanem a növényeket is kezelhetőbb méretben tartsuk!


Ültetés 


Az általam említett könnyen termeszthető fajták közül sok jól alkalmazkodik a környezethez, de a legjobb siker érdekében a lehető legjobb kezdést kell adni nekik, és ez már az ültetésnél kezdődik. A talaj szervesanyaggal való kiegészítése és műtrágya alkalmazása nagyszerűen elindítja ezeket a növényeket. Ezenkívül egy kis éves tavaszi karbantartás elősegíti az egészséges és robusztus növények elérését.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

További cikkek ebben a témában


far

a gerincesek törzsének az a része, amelynek szilárd alapját a medencecsont és a keresztcsont... Tovább

fejlesztési terv

a mg. vállalatok gazd. fejl.-ének, a fejlesztés irányának, a beruházások megvalósításának... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Növénytermesztés