Hortenziák, amik bírják a gyűrődést

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

SFV, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha gyakran maradnak olyan leveles hortenziáid, amelyek nem virágoznak, vagy olyan növények, amelyek elhervadnak a hőség és a napsütés hatására, van remény. Míg egyes hortenziafajták hírhedtek válogatósságukról, és csalódást okoznak, más hortenziafajták megbízható virágzók, amelyek sokféle körülmények között virágoznak. Olvass tovább, hogy többet megtudjon ezekről a könnyen termeszthető hortenziákról, amelyek nemcsak strapabíróak, hanem minden évben megbízhatóan virágzanak is!

Hortenzia

Tölgylevelű hortenzia 


Az egyik legkönnyebben termeszthető hortenzia a tölgylevelű hortenzia. A levelek olyan alakúak, mint egy tölgyfa levelei, innen ered a neve is. Ezek a közepes-sötétzöld levelek akár 30 cm szélesre is megnőhetnek, és ősszel drámaian megváltoznak a színük a vörös vagy bordó árnyalatokra. 


Ez egyike azon néhány hortenziafajtának, amelyek mutatós őszi színt kínálnak. A hortenzia közönséges fajtáitól eltérően a tölgylevelű fajták jól tűrik a napot és az árnyékot, élvezik a száraz talajt, és viszonylag ellenállnak a betegségeknek és a kártevőknek. Ráadásul védelem nélkül könnyen kibírják a leghidegebb telet is. 


Az Egyesült Államok déli részén őshonosak, a nyár elején kezdenek virágozni egyedi kúp alakú virágaikkal, amelyek gyakran akár 30 cm hosszúra is megnőnek. A fehér virágok ezután mélyrózsaszínre vagy vörösre öregednek. 


Ezek a növények régi hajtáson virágoznak, ami azt jelenti, hogy a virágrügyek az előző szezonban keletkeznek. Sok hortenzia belehal a téli károkba, és a rügyek elpusztulnak, ami a virágzás elmaradását eredményezi. De nem a tölgyfalevél hortenzia esetében. Ezek a rendkívül szívós növények minden évben folyamatosan virágoznak. Mivel régi hajtáson virágoznak, metszésüket nem javasoljuk. 


Számos fajtája létezik, beleértve azokat is, amelyek 10 láb (3 méter) magasra és szélesre nőnek, néhány miniatűr típus pedig mindössze 3-4 láb (0,9-1,2 méter) magas. 

Bugás hortenzia


A bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) ugyanolyan könnyen termeszthető, mint a tölgylevelű hortenzia, de jót tesz neki egy kis tavaszi metszés. Még ezzel a többletmunkával is fél lábbal feljebb állnak a tölgylevelű társaiknál a ranglétrán. A bugás hortenzia nemcsak cserjeként kapható, hanem oltott fa formában is, ami rugalmasabbá teszi őket az elhelyezés tekintetében.


A bugás hortenzia teljes, közvetlen napsütésben is nevelhető, de némi árnyékot is elvisel. Más elterjedt hortenziafajtákkal ellentétben, a bugás típusok a szárazabb talajt is elviselik.


Használjuk ezeket a függőleges cserjéket különálló növényként vagy virágzó sövényként, vagy elrejthetjük velük a csúnya látványt, például légkondicionálókat és fali dobozokat. A faformák nagyszerű választást jelentenek a bejárat oldalai mellett, vagy egy évelő kert fókuszpontjaként. 


Ez a könnyen termeszthető, alkalmazkodó faj csak új hajtáson virágzik. Tehát alapvetően függetlenül attól, hogy milyen zord téli körülmények fordulnak elő, ez a növény minden nyáron következetesen virágzik. A legjobb, ha ezt a növény közvetlenül az új növekedés megkezdése után, tavasszal metsszük. Hatalmas, szinte futball alakú virágaik gyakran a fehér vagy akár a zöld árnyalataiban is nyílnak, és a szezon előrehaladtával rózsaszínre vagy pirosra változnak. A virágzás a fagyokig tart, ami hónapokig gyönyörű virágokat eredményezhet.

A folytatásért olvass tovább!
 

Minden idők legnépszerűbb bugás fajtája a hortenzia „Limelight”. A virágok szeladonzöldben nyílnak, majd fehérre változnak, végül rózsaszín, piros és bordó árnyalatúvá válnak a szezon során. Ez a fajta kiváló választás azoknak, akik magas növényre vágynak, mivel akár 2,4 m magasra is megnőhet. 


Szintén magasra nő a „Quick Fire”. Virágai korábban nyílnak, mint más palicska fajták, és beporzó barátaink nagyon szeretik őket. 


Ha mind a függőleges, mind a vízszintes hely szűkében vagy, sok újabb fajta létezik, mint például a „Bobo”, amelyek mindössze 3 láb (0,9 méter) magasak.


Sima hortenzia 


A hortenzia arborescens, más néven sima hortenzia a déli kertészek kedvence, mivel elviseli a melegebb éghajlatot is. de, az északiak is szívósnak tartják. Ezeket a hortenziákat rendkívül nagy virágzásuk miatt értékelik: némelyik kosárlabda méretű, és fehéren nyílnak, és egy része buja jádezölddé válik, és a fagyon át is megmarad. 


Ezt a fajt gyakran termesztik sövényként, de a kertben akár egyetlen növény is biztosítja a keresett WOW-hatást. 


Az "Annabelle" a legszélesebb körben elismert fajta. Szára azonban hajlamos a virágzás súlyától elbukni, ezért szükség lehet a karózásra. Szerencsére megjelentek új és továbbfejlesztett változatai erős, masszív szárral, amelyek gyakran egyenesek és függőlegesek maradnak egész szezonban. 


Az egyik ilyen változat, amelyet érdemes figyelembe venni, az „Incrediball”. Ez a szuper méretű virágokkal rendelkező növény könnyen termeszthető, kielégítve a tájban egy közepes méretű cserje iránti igényt. Az "Incrediball" körülbelül 4-5 láb (1,2-1,5 m) magasra és szélesre nő. Ez a faj új fán is virágzik, ami minden nyáron megbízható virágzást eredményez. Ezeket a cserjéket késő télen vagy kora tavasszal metsszük vissza, hogy ne csak szilárdabb szárakat és bőséges virágzást biztosítsunk, hanem a növényeket is kezelhetőbb méretben tartsuk!


Ültetés 


Az általam említett könnyen termeszthető fajták közül sok jól alkalmazkodik a környezethez, de a legjobb siker érdekében a lehető legjobb kezdést kell adni nekik, és ez már az ültetésnél kezdődik. A talaj szervesanyaggal való kiegészítése és műtrágya alkalmazása nagyszerűen elindítja ezeket a növényeket. Ezenkívül egy kis éves tavaszi karbantartás elősegíti az egészséges és robusztus növények elérését.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-04-16

Soha nem fogod elhinni, hogy mennyi uborkát lehet termeszteni ezzel a trükkel!

Fedezd fel az uborka termesztés trükkjeit, amellyel bőséges termést érhetsz el! Tanulj a vetéstől a kiültetésen át a gondozásig és a kártevők elleni védekezésig.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hosszú távú ló (Stayer [e. stejer])

azoknak a többnyire szikár versenylovaknak az elnevezése, amelyek képességük maximumát a... Tovább

vérzés (hemorrágia, haemorragia)

Az állat életében a vérpályából való vérkilépés. A kiömlő vér folyhat a külvilágra... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Növénytermesztés