Nem csak kertedre, hanem rád is veszélyt jelent a most feltűnt rovar - Így védekezz ellene!

hirdetes

Állatra, növényre, emberre is veszélyesek a hólyaghúzófélék!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
A hólyaghúzófélék elleni védekezési módok

Milyen veszélyeket jelentenek a hólyaghúzó bogarak?

A lyaghúzó bogarak több értelemben is veszélyt jelentenek kertedre illetve állataidra.

Károk a kertben

Az óvatlan kertészek akaratlanul is könnyedén összenyomhatják ezeket az apró, puhatestű rovarokat, de már hozzájuk érve is előfordulhat, hogy méreg jut a bőrükre. A levelek között bujkáló lyaghúzók továbbá a betakarított termésbe is belekerülhetnek. Ha valahogy sikerül eljuttatnod őket a szádig, akkor rendkívül kellemetlen lyagok keletkezhetnek benne, és a mérgek emésztőrendszeredet is megkínozzák majd (ami szintén felhólyagosodhat).  A felnőtt hólyaghúzó bogarak továbbá éhes levélpusztítók, amelyek rövid idő alatt képesek súlyos károkat tenni növényeidben, különösen akkor, ha csapatokban támadnak.

hirdetes

Az állatokra jelentett veszély

Számos hólyaghúzó bogár támadja meg előszeretettel az olyan hüvelyes növényeket, mint a takarmánylucerna, de nem vetik meg a többi takarmányföldeken termesztett növényt (pl. amaránt) sem. A hólyaghúzófélék így akár a betakarított szójababok között is megbújhatnak. Amikor aztán ezeket a takarmánynövényeket feldolgozzák, a hólyaghúzók teste is szétmállik, méreganyagaik azonban száraz formában is megmaradnak a növénydarabokon.

Amikor aztán ezeket az állatok elfogyasztják, hólyagok keletkezhetnek a szájukban és az emésztőrendszerükben. A legelésző állatok is könnyedén bekaphatják őket, habár szerencsére ezek az esetek általában ritkábbak, mint a mérgezett takarmányból adódó problémák.

hirdetes

Milyen növényeket támadnak meg a hólyaghúzók

A hólyaghúzó bogarak nem válogatós állatok. Sok fajuk szívesebben terrorizál virágzó növényeket, mert kedvelik a nektárt, a virágokat és a leveleket is. Sajnos a leggyakrabban előforduló hólyaghúzók épp azokat a növényeket szeretik, amiket mi is. Kedvenceik például a disznóparéjfélék (cékla, spenót, stb.), a burgonyafélék (burgonya, paradicsom, padlizsán, paprika, stb.) és a hüvelyesek (bab, borsó, görögszéna, stb.) családjának tagjai. Mustár- és tormapalántáid jó eséllyel biztonságban lesznek, de érdemes rendszeresen átvizsgálnod kerted minden növényét a hólyaghúzók és más kártevők után kutatva.

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2018-08-16

Mi kell egy hangulatos kínai kertbe?

Bemutatjuk a csodálatosan szép kínai kerteket, cikkünkben megtudhatod, mi szükséges ahhoz, hogy létrehozz egy mutatós kínai kertet! Olvasd el cikkünket és tudj meg mindent a kínai kertekről!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

További cikkek ebben a témában


egyelés

a sorba vetett növények (pl. répatövek) ritkítása, a fölösleges egyedek kivágása, a... Tovább

teljes önköltség

A termék egységére jutó összes költség.A szűkített önköltség megnövelve a gazd. ált.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Házi kert kert Növényvédelem oktatás