Hogyan ültess mákot?

hirdetes

Hogyan ültess mákot?

Puskás Rékka

Kerti mákot szeretnél ültetni, hogy csodálhasd a gyönyörű virágait? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha a mákostésztádra kerülő apró fekete szemcsék a saját kertedből származnának? Esetleg házilag sütsz kenyeret-kiflit, és megszórnád egy kis – szintén házi – mákkal? Akármi is legyen az indíték, megmutatom, mire figyelj, ha kerti mákot szeretnél termeszteni!

Hogyan kell mákot vetni?

A mák egy egyéves, lágyszárú, áttelelő faj, egyesek szerint Turkesztán hegyvidékéről származik, mások azt mondják, Kis-Ázsia volt az első hely, ahol megjelent.

Környezeti igénye

A tavaszi mák egyedfejlődési időszaka 120-160 nap, míg az őszi máké 250-270 nap. A fejlődéséhez tavasszal mérsékelten meleg, csapadékos időjárás, később fokozatos felmelegedés és egyenletes csapadékellátottság szükséges. A virágképződése idején melegre és sok fényre van szüksége. A mák érzékeny az erős szélre, de a homokverés is komoly károkat tud benne okozni.

Vízigény

A mák vízigénye tenyészidőben 280-300 mm, a maximális igénye a tőrózsás állapotban, valamint az intenzív szárnövekedés idején van. A virágzást követően, ha túl sok nedvességet kap, akkor megállhat a növekedésben. 

Talajigény

A mák a leginkább a semleges pH-jú talajt szereti, vagy az enyhén savas, de meszes alapkőzeten kialakult csernozjom és erdőtalajokat. Nem szabad gyenge homoktalajon termeszteni, vagy túl kötött réti talajon. Picike magja miatt a kikelés során nagyon érzékeny a talaj cserepedésére. A talaj, amiben mákot termesztesz, legyen mentes minden vegyszermaradványtól, és ne legyenek a közelében gyomnövények sem. Továbbá az olyan talajt is kerülni kell, ami acattal fertőzött.

hirdetes

Milyen fajta mákok vannak?

Étkezési célra a nagy szemű, sötétkék színű termést adó fajtákat érdemes választani. Ellenben a gyógyszeripar azokat preferálja, melyek tokja sok alkaidot tartalmaz, ezeknek a magtermése is felhasználható étkezésre vagy olajnyerésre, de kevésbé keresettek, mert a szürkéskék mákszemek kisebbek.

hirdetes

Megkülönböztetünk őszi és tavaszi mákfajtákat, attól függően, melyiket mikor kell elültetni. Az őszi fajták a szeptemberi vetést követően tőrózsás állapotban telelnek át, ezeknek nagyobb a termőképessége és a kártevők is kevésbé károsítják. A tavaszi fajtákat február-március táját vetik el, és termőképességük kisebb, mint az őszi fajtáké.

Termesztése

Vetésváltás

A mák számára jó elővetemények a kalászos gabonák és a burgonya. Ha nagyobb a gyomosodási veszély, akkor lehet termeszteni repce, mustár, esetleg cukorrépa elővetemény után is. Semmiképpen ne legyen előveteménye a kukorica vagy a napraforgó, de az évelő pillangósok sem megfelelőek a fuzárium fertőzések miatt. Növényvédelmi okokból 4-6 év múlva következhet ismét a vetésváltásban.

Talajelőkészítés

A mák apró vetőmagja nagyon jó minőségű magágyat igényel, a középmély alapművelést lazítással lehet végezni. Kellően ülepedett, nedves talajállapot esetén a magágykészítés akár el is maradhat.

Betakarítás

Az érett máktok fajtára jellemző szalmasárga vagy szürkéssárga színű, nyomásra roppan, a rekeszekben lévő szemek elérték a fajtára jellemző színüket. A betakarítás ideje július közepe - augusztus közepe. Kézi betakarítás történik házikertekben és morfingyártás esetén max. 10 cm-es szárhosszúsággal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

2021-07-28

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

Ismerd meg most Te is ezt a különleges megjelenésű dísznövényt, mely képes könnyedén egzotikus hangulatot teremteni kertedben - bemutatkozik a selyemakác.

2021-07-28

Éltető víz – mutatom, hogyan öntözd helyesen szobanövényeidet, hogy biztosan életben maradjanak!

A túlöntözés rendkívül sok növényt veszélyeztet, mégis egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető – mutatom, hogyan, ezeket a szuper ötleteket próbáld ki.

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-28

Mutatom, hogyan érdemes felhasználnod szárított növényeid – készíts Te is potpourrit

Amennyiben Te is szereted kiszárítani gyógy-, fűszer-, valamint dísznövényeidet, mostani cikkemben egy szuper ötletet mutatok felhasználásukra.

További cikkek ebben a témában


ló mellkasalakulása

lovon a mellkas térfogata és a benne foglalt szervek fejlettsége csak hozzávetőlegesen... Tovább

Kaposvári Egyetem (KE-ÁTK)

Egyetem Képzések: agrármérnöki egyetemi; mérnöktanári egyetemi; mezõgazdasági mérnöki;... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert növény Növénytermesztés