Hogyan ültess mákot? - A mák termesztésének titka

hirdetes

Hogyan ültess mákot?

Puskás Rékka, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kerti mákot szeretnél ültetni, hogy csodálhasd a gyönyörű virágait? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha a mákostésztádra kerülő apró fekete szemcsék a saját kertedből származnának? Esetleg házilag sütsz kenyeret-kiflit, és megszórnád egy kis – szintén házi – mákkal? Akármi is legyen az indíték, megmutatom, mire figyelj, ha kerti mákot szeretnél termeszteni!

Hogyan kell mákot vetni?

A mák egy egyéves, lágyszárú, áttelelő faj, egyesek szerint Turkesztán hegyvidékéről származik, mások azt mondják, Kis-Ázsia volt az első hely, ahol megjelent.

Környezeti igénye

A tavaszi mák egyedfejlődési időszaka 120-160 nap, míg az őszi máké 250-270 nap. A fejlődéséhez tavasszal mérsékelten meleg, csapadékos időjárás, később fokozatos felmelegedés és egyenletes csapadékellátottság szükséges. A virágképződése idején melegre és sok fényre van szüksége. A mák érzékeny az erős szélre, de a homokverés is komoly károkat tud benne okozni.

Vízigény

A mák vízigénye tenyészidőben 280-300 mm, a maximális igénye a tőrózsás állapotban, valamint az intenzív szárnövekedés idején van. A virágzást követően, ha túl sok nedvességet kap, akkor megállhat a növekedésben. 

Talajigény

A mák a leginkább a semleges pH-jú talajt szereti, vagy az enyhén savas, de meszes alapkőzeten kialakult csernozjom és erdőtalajokat. Nem szabad gyenge homoktalajon termeszteni, vagy túl kötött réti talajon. Picike magja miatt a kikelés során nagyon érzékeny a talaj cserepedésére. A talaj, amiben mákot termesztesz, legyen mentes minden vegyszermaradványtól, és ne legyenek a közelében gyomnövények sem. Továbbá az olyan talajt is kerülni kell, ami acattal fertőzött.

hirdetes

Milyen fajta mákok vannak?

Étkezési célra a nagy szemű, sötétkék színű termést adó fajtákat érdemes választani. Ellenben a gyógyszeripar azokat preferálja, melyek tokja sok alkaidot tartalmaz, ezeknek a magtermése is felhasználható étkezésre vagy olajnyerésre, de kevésbé keresettek, mert a szürkéskék mákszemek kisebbek.

hirdetes

Megkülönböztetünk őszi és tavaszi mákfajtákat, attól függően, melyiket mikor kell elültetni. Az őszi fajták a szeptemberi vetést követően tőrózsás állapotban telelnek át, ezeknek nagyobb a termőképessége és a kártevők is kevésbé károsítják. A tavaszi fajtákat február-március táját vetik el, és termőképességük kisebb, mint az őszi fajtáké.

Termesztése

Vetésváltás

A mák számára jó elővetemények a kalászos gabonák és a burgonya. Ha nagyobb a gyomosodási veszély, akkor lehet termeszteni repce, mustár, esetleg cukorrépa elővetemény után is. Semmiképpen ne legyen előveteménye a kukorica vagy a napraforgó, de az évelő pillangósok sem megfelelőek a fuzárium fertőzések miatt. Növényvédelmi okokból 4-6 év múlva következhet ismét a vetésváltásban.

Talajelőkészítés

A mák apró vetőmagja nagyon jó minőségű magágyat igényel, a középmély alapművelést lazítással lehet végezni. Kellően ülepedett, nedves talajállapot esetén a magágykészítés akár el is maradhat.

Betakarítás

Az érett máktok fajtára jellemző szalmasárga vagy szürkéssárga színű, nyomásra roppan, a rekeszekben lévő szemek elérték a fajtára jellemző színüket. A betakarítás ideje július közepe - augusztus közepe. Kézi betakarítás történik házikertekben és morfingyártás esetén max. 10 cm-es szárhosszúsággal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Sereno

Gombaölő permetezőszer a szőlőperonoszpóra és a burgonya fitoftóra ill. alternáriás... Tovább

malacok elválasztása

az elválasztással a malacoktól megvonják a kocatejet. Időpontjának helyes megválasztása a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés