Hogyan ültess mákot?

hirdetes

Hogyan ültess mákot?

Puskás Rékka, ZH

Kerti mákot szeretnél ültetni, hogy csodálhasd a gyönyörű virágait? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha a mákostésztádra kerülő apró fekete szemcsék a saját kertedből származnának? Esetleg házilag sütsz kenyeret-kiflit, és megszórnád egy kis – szintén házi – mákkal? Akármi is legyen az indíték, megmutatom, mire figyelj, ha kerti mákot szeretnél termeszteni!

Hogyan kell mákot vetni?

A mák egy egyéves, lágyszárú, áttelelő faj, egyesek szerint Turkesztán hegyvidékéről származik, mások azt mondják, Kis-Ázsia volt az első hely, ahol megjelent.

Környezeti igénye

A tavaszi mák egyedfejlődési időszaka 120-160 nap, míg az őszi máké 250-270 nap. A fejlődéséhez tavasszal mérsékelten meleg, csapadékos időjárás, később fokozatos felmelegedés és egyenletes csapadékellátottság szükséges. A virágképződése idején melegre és sok fényre van szüksége. A mák érzékeny az erős szélre, de a homokverés is komoly károkat tud benne okozni.

Vízigény

A mák vízigénye tenyészidőben 280-300 mm, a maximális igénye a tőrózsás állapotban, valamint az intenzív szárnövekedés idején van. A virágzást követően, ha túl sok nedvességet kap, akkor megállhat a növekedésben. 

Talajigény

A mák a leginkább a semleges pH-jú talajt szereti, vagy az enyhén savas, de meszes alapkőzeten kialakult csernozjom és erdőtalajokat. Nem szabad gyenge homoktalajon termeszteni, vagy túl kötött réti talajon. Picike magja miatt a kikelés során nagyon érzékeny a talaj cserepedésére. A talaj, amiben mákot termesztesz, legyen mentes minden vegyszermaradványtól, és ne legyenek a közelében gyomnövények sem. Továbbá az olyan talajt is kerülni kell, ami acattal fertőzött.

hirdetes

Milyen fajta mákok vannak?

Étkezési célra a nagy szemű, sötétkék színű termést adó fajtákat érdemes választani. Ellenben a gyógyszeripar azokat preferálja, melyek tokja sok alkaidot tartalmaz, ezeknek a magtermése is felhasználható étkezésre vagy olajnyerésre, de kevésbé keresettek, mert a szürkéskék mákszemek kisebbek.

hirdetes

Megkülönböztetünk őszi és tavaszi mákfajtákat, attól függően, melyiket mikor kell elültetni. Az őszi fajták a szeptemberi vetést követően tőrózsás állapotban telelnek át, ezeknek nagyobb a termőképessége és a kártevők is kevésbé károsítják. A tavaszi fajtákat február-március táját vetik el, és termőképességük kisebb, mint az őszi fajtáké.

Termesztése

Vetésváltás

A mák számára jó elővetemények a kalászos gabonák és a burgonya. Ha nagyobb a gyomosodási veszély, akkor lehet termeszteni repce, mustár, esetleg cukorrépa elővetemény után is. Semmiképpen ne legyen előveteménye a kukorica vagy a napraforgó, de az évelő pillangósok sem megfelelőek a fuzárium fertőzések miatt. Növényvédelmi okokból 4-6 év múlva következhet ismét a vetésváltásban.

Talajelőkészítés

A mák apró vetőmagja nagyon jó minőségű magágyat igényel, a középmély alapművelést lazítással lehet végezni. Kellően ülepedett, nedves talajállapot esetén a magágykészítés akár el is maradhat.

Betakarítás

Az érett máktok fajtára jellemző szalmasárga vagy szürkéssárga színű, nyomásra roppan, a rekeszekben lévő szemek elérték a fajtára jellemző színüket. A betakarítás ideje július közepe - augusztus közepe. Kézi betakarítás történik házikertekben és morfingyártás esetén max. 10 cm-es szárhosszúsággal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

További cikkek ebben a témában


zavara alkánok (paraffin-szénhidrogének)

telített, nyílt szénláncú ->szénhidrogének, a szénatomok között csak egyes kötés... Tovább

szukcesszó

A természetes társulásokban végbemenő olyan változások sorozata, amely végső fokon... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés