Hogyan ültess mákot?

hirdetes

Hogyan ültess mákot?

Puskás Rékka, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Kerti mákot szeretnél ültetni, hogy csodálhasd a gyönyörű virágait? Vagy egyszerűen csak szeretnéd, ha a mákostésztádra kerülő apró fekete szemcsék a saját kertedből származnának? Esetleg házilag sütsz kenyeret-kiflit, és megszórnád egy kis – szintén házi – mákkal? Akármi is legyen az indíték, megmutatom, mire figyelj, ha kerti mákot szeretnél termeszteni!

Hogyan kell mákot vetni?

A mák egy egyéves, lágyszárú, áttelelő faj, egyesek szerint Turkesztán hegyvidékéről származik, mások azt mondják, Kis-Ázsia volt az első hely, ahol megjelent.

Környezeti igénye

A tavaszi mák egyedfejlődési időszaka 120-160 nap, míg az őszi máké 250-270 nap. A fejlődéséhez tavasszal mérsékelten meleg, csapadékos időjárás, később fokozatos felmelegedés és egyenletes csapadékellátottság szükséges. A virágképződése idején melegre és sok fényre van szüksége. A mák érzékeny az erős szélre, de a homokverés is komoly károkat tud benne okozni.

Vízigény

A mák vízigénye tenyészidőben 280-300 mm, a maximális igénye a tőrózsás állapotban, valamint az intenzív szárnövekedés idején van. A virágzást követően, ha túl sok nedvességet kap, akkor megállhat a növekedésben. 

Talajigény

A mák a leginkább a semleges pH-jú talajt szereti, vagy az enyhén savas, de meszes alapkőzeten kialakult csernozjom és erdőtalajokat. Nem szabad gyenge homoktalajon termeszteni, vagy túl kötött réti talajon. Picike magja miatt a kikelés során nagyon érzékeny a talaj cserepedésére. A talaj, amiben mákot termesztesz, legyen mentes minden vegyszermaradványtól, és ne legyenek a közelében gyomnövények sem. Továbbá az olyan talajt is kerülni kell, ami acattal fertőzött.

hirdetes

Milyen fajta mákok vannak?

Étkezési célra a nagy szemű, sötétkék színű termést adó fajtákat érdemes választani. Ellenben a gyógyszeripar azokat preferálja, melyek tokja sok alkaidot tartalmaz, ezeknek a magtermése is felhasználható étkezésre vagy olajnyerésre, de kevésbé keresettek, mert a szürkéskék mákszemek kisebbek.

hirdetes

Megkülönböztetünk őszi és tavaszi mákfajtákat, attól függően, melyiket mikor kell elültetni. Az őszi fajták a szeptemberi vetést követően tőrózsás állapotban telelnek át, ezeknek nagyobb a termőképessége és a kártevők is kevésbé károsítják. A tavaszi fajtákat február-március táját vetik el, és termőképességük kisebb, mint az őszi fajtáké.

Termesztése

Vetésváltás

A mák számára jó elővetemények a kalászos gabonák és a burgonya. Ha nagyobb a gyomosodási veszély, akkor lehet termeszteni repce, mustár, esetleg cukorrépa elővetemény után is. Semmiképpen ne legyen előveteménye a kukorica vagy a napraforgó, de az évelő pillangósok sem megfelelőek a fuzárium fertőzések miatt. Növényvédelmi okokból 4-6 év múlva következhet ismét a vetésváltásban.

Talajelőkészítés

A mák apró vetőmagja nagyon jó minőségű magágyat igényel, a középmély alapművelést lazítással lehet végezni. Kellően ülepedett, nedves talajállapot esetén a magágykészítés akár el is maradhat.

Betakarítás

Az érett máktok fajtára jellemző szalmasárga vagy szürkéssárga színű, nyomásra roppan, a rekeszekben lévő szemek elérték a fajtára jellemző színüket. A betakarítás ideje július közepe - augusztus közepe. Kézi betakarítás történik házikertekben és morfingyártás esetén max. 10 cm-es szárhosszúsággal.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzatmirigy (csecsemőmirigy, kedezmirigy)

lebenyes felépítésű —>belső elválasztású mirigy, fiatal korban hormonja gátolja a... Tovább

katabolizmus (disszimiláció, lebontás)

az élő szervezetek energiafelszabadító folyamata, amelynek során a bonyolult szerves... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növénytermesztés