Hogyan tojik a tyúk tojást? - itt a válasz erre a kérdésre, hogy te is megértsd az egész tojásrakási folyamatot a tyúkoknál

Hogyan tojnak tojást a tyúkok? – itt a válasz, ha eddig nem tudtad

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nem vagy egyedül, ha kíváncsi vagy, hogyan tojnak a tyúkok. Az egészséges tojó tyúkok képesek tojást tojni, függetlenül attól, hogy van-e kakas vagy sem a közelükben. A tojások megtermékenyítetlenek lesznek, ha a tyúk nem fér hozzá a kakashoz, ami azt jelenti, hogy a tojás soha nem fejlődik ki és nem kel ki csibe . A tyúkok akkor raknak tojást, amikor bőséges a napfény (körülbelül 14-16 óra tájékán), 18-22 hetes koruktól kezdve. Az egészséges tyúkok körülbelül naponta egyszer tojhatnak egy tojást, de néha kihagynak egy-egy napot. 

Tyúkok tojásrakása

Hogyan termelnek tojást a tyúkok?

A tyúkok reproduktív rendszere egy petefészekből és egy petevezetékből áll. Bár a tyúkok két petefészekkel születnek, az egyik összezsugorodik és működésképtelenné válik. A megmaradt egészséges petefészekben kezdődik a tojás fejlődése. Körülbelül 24-28 óra kell ahhoz, hogy a tyúknál kialakuljon a tojás.

A sárgája létrehozása

A tojássárgája a petefészekben keletkezik, és amikor készen van, kilökődik a petevezeték első részébe, az úgynevezett infundibulumba. Itt történik a megtermékenyítés, ha a tyúk párosodott. A párzás után a kakas spermája az infundibulumba utazik, ahol megtermékenyíti a petefészekből újonnan kiszabaduló sárgáját.

A tojásfehérje kialakítása

Körülbelül 30 perc elteltével a tojás továbbhalad a petevezetéken a magnumig, ahol az albumin vagy a tojásfehérje képződni kezd. Körülbelül három óra elteltével a vastag, fehér fehérje körülbelül félig kifejlődött, és a tojás tovább mozog a petevezeték mentén.

Hogyan alakul ki a tojáshéj?

A következő állomás az isthmus, ahol a belső és külső héjhártya alakul ki. Az albumin tovább fejlődik, és körülbelül egy-két óra alatt kialakul a héj membránja.
Az isthmus elhagyása után a petesejt a méhbe kerül, ahol 18-24 óráig marad, míg a kemény külső héj kialakul. A héj kialakulása után a tojást átnyomják a hüvelyen, és a kloákán keresztül távozik a tyúk testéből, amely a tyúk hátsó nyílás. 

Megtermékenyített tojás vs. nem megtermékenyített tojás

Ha a tyúk képes párosodni egy kakassal, akkor a tojásai megtermékenyülhetnek. Ha naponta-kétnaponta gyűjtöd a tojásokat, akkor nincs esély arra, hogy egy tojásban fejlett fiókát találj, amikor feltöröd.

Megtermékenyített tojás fejlődése

Ahhoz, hogy a csirkeembrió fejlődik, a tojást 21 napig kell inkubálni. A tyúk ezt megteheti, ha ráül a tojásokra, ha ez nem történik meg akkor a tojásokat 21 napra inkubátorba lehet helyezni. Ha a megtermékenyített tojásokat röviddel a tojásrakás után begyűjtik, és hűvös helyen tartják, akkor az embrió nem fejlődik. 

Vizuális különbségek a tojástípusok között

Ha tudni szeretnéd, hogy egy frissen lerakott tojás megtermékenyült-e vagy sem akkor tartsd a tojást erős fényben, és vizsgáld meg a tartalmát alakja és átláthatósága szempontjából. Lehet, hogy láthatod az embrió korai szakaszát, és néha vérfoltokat is. Azonban ebben a szakaszban jellemzően gyakorlott szem kell ahhoz, hogy lássuk a különbséget a megtermékenyített és a meg nem termékenyített tojások között. 

Mit csináljak, ha a tyúk nem tojik?

Néhány tyúk soha nem tojik. Ennek gyakran genetikai hiba az oka, de más okai is lehetnek, például a helytelen táplálkozás. Fordulj állatorvoshoz, ha úgy tűnik, hogy valamelyik tyúkodnak gondjai vannak a tojásrakással.

A tojásrakás befolyásoló tényezői

A tyúkok hat hónapos korukban elég érettek ahhoz, hogy tojásokat rakjanak. A fiatal tyúkok által lerakott első tojások puha héjúak vagy rendellenes alakúak lehetnek. A tojótyúkok táplálékának napi elegendő fehérjét és kalciumot kell tartalmaznia ahhoz, hogy kemény héjú tojásokat tojhassanak.
De az évszak egy másik fontos tényező, amely befolyásolja a tojásrakást. Az ovuláció és a tojástermelés a természet fényciklusaitól függ. Télen a tyúkok természetesen lelassítják a tojástermelést, amikor hosszabb ideig sötét van, kivéve, ha mesterséges fénynek teszik ki őket. Hirtelen, amikor a tavasz és a nyár tombol, a tyúkok ismét hevesen tojnak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jártatás

a tenyészállatokat (tenyészbikákat, teheneket, tenyészkocákat, tenyészkanokat stb.)... Tovább

alexandriai here (Trifolium alexandrinum Inolen)

a ->pillangósokhoz tartozó egyéves növény. Fejl.-éhez meleget és nedvességet igényel. Ilyen... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok