Az ékszerteknősök széles körben kedvelt állatok. Ha napi rendszerességgel, azonos időben etetjük őket, látványunkra szinte rohannak hozzánk és nyakukat nyújtogatva várják tőlünk az eledelt.

Hogyan tartsunk ékszerteknőst?

Kucsma Vivien
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az ékszerteknősök széles körben kedvelt állatok. Ha napi rendszerességgel, azonos időben etetjük őket, látványunkra szinte rohannak hozzánk és nyakukat nyújtogatva várják tőlünk az eledelt.

Amit az ékszerteknősökről tudni kell
Amit az ékszerteknősökről tudni kell
A teknősök evolúciója nagyon régre nyúlik vissza. Kb. 130 millió évvel ezelőtt már hasonló formában léteztek a mai alakjukhoz. Házi kedvencként nem rég óta tartjuk őket. Az Amerikából származó vörösarcú ékszerteknős (Chrysemys scripta elegans) a legelterjedtebb házi kedvenc a teknősök körében, tartásukkal azonban sok kérdés vetődik fel. Már vásárláskor az ép, keménypáncélú, élénk mozgású példányokat kell kiválasztani. Vásárláskor nem szabad elfeledkezni arról, hogy felnőtt korukra ezek a teknősök elérik a 30 cm-es páncélátmérőt, így a terráriumot érdemes ehhez a mérethez igazítani. Pl. egy teknőspárnak kb. 100 literes terráriumra van szüksége.
 
Amit az ékszerteknősökről tudni kell
Az ékszerteknős természetes közege a víz. Még a táplálékát is abban fogyasztja el, de azért biztosítani kell számukra száraz területet is, amit kialakíthatunk fából, műanyagból, cserépből vagy kőből. Ez lesz a sütkérező helyük. A terrárium fölé lámpát is kell helyezni. Ez egyúttal hő és fényforrásként is szolgál számukra. A teknősök számára fontos a hőforrás, ugyanis a változó testhőmérsékletük miatt a hideg vízben életfunkcióik lelassulnak. Szükségük van a sütkérezés lehetőségére, hogy belső hőmérsékletüket megemeljék ilyen esetekben. A víz hőmérsékletét folyamatosan figyelni kell, mert a fiatal állatoknak 25 oC-os vízhőmérséklet az ideális. A nyári meleg időben, kitehetjük a terráriumot a szabadba is úgy, hogy védett helyen legyen és legyen lehetőség sütkérezésre a napon és ejtőzésre is az árnyékban.
 
A terrárium használatánál figyelembe kell venni, hogy a teknősök a víz alatt fogyasztják a táplálékukat, ezért elég korán beszennyeződik a kis tavacska. A gyakori vízcserélés helyett érdemes szűrőt beszerelni. Ha élethű környezetet szeretnénk kialakítani a teknősök számára, akkor növényeket is ültethetünk bele. A hínár és az egyéb mocsári növények ideálisak a környezet kialakítására, azonban gyakran kell pótolni, mert előszeretettel fogyasztják azokat is a teknősök. 
 

 

Amit az ékszerteknősökről tudni kell
Etetés
 
Az etetésnél fontos a változatosság. Az élő eleségek terén közkedvelt az élő kishal, tubifex, giliszta, csiga, amik fontos tápanyagforrást jelentenek számukra. Adhatunk továbbá májat, pulykahúst vagy akár rákot is az ékszerteknősnek. Ezeket fagyasztva tárolhatjuk, így nem kell minden nap frisset venni. Zöldeleségek közül salátát, káposztát, parajt, gyümölcsöket adhatunk állatunknak, de a magas nitráttartalom miatt ne adjunk nagy mennyiségben salátát nekik.
 
Hogyan tartsunk ékszerteknőst?
 
Ha az állaton kedvetlenséget, étvágytalanságot, mozgásképtelenséget, külsérelmi nyomokat vagy bármilyen, szokásostól eltérő tüneteket vesz észre, azonnal forduljunk állatorvoshoz. Megfelelő tartással és táplálással a teknősök hosszú évekig társaink lehetnek.
 
Amit az ékszerteknősökről tudni kell
Ha teknőst megfelelő körülmények között tartjuk, akkor nem kell tartanunk attól, hogy megbetegszik. Azonban nem árt, ha tisztában vagyunk egy-két egészségügyi problémával. A bőrbetegségek köz pl. gyakori a bakteriális fertőzés, ami a nem megfelelő higiiéniás állapotok miatt alakulhat ki. A bőrön jelentkezhetnek apró duzzanatok, daganatok is. Egy részüket külső kórokozó váltja ki, de akár rosszindulatú daganat is lehet. Gyakori elváltozás még, hogy a szemhéja bedagad és az állat nem tudja kinyitni. Szemkenőccsel orvosolható a probléma. Az egyes gombák, paraziták a teknősöket is veszélyeztetik. Előfordulhat ilyenkor hasmenés is, amit a helytelen táplálás, romlott étel okozhat, de ellenkező esetben székrekedés is kialakulhat a táplálék vagy a mozgás hiánya miatt. A megfázás és a tüdőgyulladás gondatlan bánásmódra utal, például túl hideg a víz, vagy huzatos a hely, ahová a terráriumot helyezték. A páncél puhasága kalciumhiányra és A-vitamin hiányra utal. Előfordulhat, hogy páncéldarabkák válnak le, amelyek legtöbbször nem veszélyesek a teknős egészségére.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Emma

Tavaszi bükköny Cél: zöldtakarmány, abraktakarmány és madáreleség Leírás:A... Tovább

üzemi előrejelzés

a mg. nagyüzemben az üzemi szakemberek által végzett ->előrejelzés. Az üzem növényvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok