Hogyan tartsd rendben kiscicád szőrzetét és karmait?

hirdetes

Hogyan tartsd rendben kiscicád szőrzetét és karmait?

Puskás Rékka

A kölyökmacskáknak szüksége van egy kis segítségre a karmai ápolásában és a szőrzetük karbantartásában. Ha kiscicádat gyengéden és türelmesen gondozod, az a kötődést is elősegíti, nem csak az állat jóllétét. A kiscicák ugyan sok időt töltenek tisztálkodással, de mivel te vagy a gazdája, a te felelősséged a megfelelő higiéniai karbantartás.

Hogyan ápold kölyökcicád szőrét?

A kölyökmacska szőrzetének karbantartása

Alapvetően két fontos oka is van annak, miért kell rendszeresen és alaposan kikefélni a kiscicák bundáját. Az egyik ok, hogy így ellenőrizheted, nem telepedtek-e meg esetleg paraziták a bundájában (pl. bolhák vagy kullancsok), a másik ok pedig, hogy így elkerülhetőek a szőrlabdák kialakulása, ami az önmaga tisztogatása közben lenyelt szőrtől alakul ki a gyomorban.

Néhány általános szabály a kiscicák bundájának kikeféléséhez

Nagyon kedvesen, gyengéden kezd a kefélést, hogy a cica meg tudja szokni, először a szőr növekedésével egy irányba, majd visszafelé is, hogy a kihullott szőr és a csomók kijöjjenek. Amennyiben egy csomó nem akar kijönni, ne rángasd, hiszen ez fáj az állatnak, ráadásul a szőrzetét is károsítja, légy vele nagyon gyengéd és türelmes. Amikor készen van a kikefélés, játssz a cicáddal, mert így egy pozitív emlék fog benne rögzülni. Vedlési időszakban különösen alaposan keféld ki a bundáját, előtte pedig használj gumi masszírozót, hogy könnyebben kijöjjön a laza szőrzet.

hirdetes

Rövidszőrű cicák ápolása

Ha rövidszőrű cicád van, elegendő hetente egyszer kikefélned a bundáját. Kefélés előtt ápoló kesztyűvel masszírozd át a szőr növekedésével ellentétesen a szőrszálakat, így feszesebb lesz a bőr és könnyebben kijönnek a laza szálak is. A legjobb kefe az, amelyiknek természetes selyem sörtéi vannak, így ugyanis elkerülhető a szőrzet károsodása.

hirdetes

Középhosszú szőrű és perzsa cicák esetében

Az iylen cicusok esetében a mindennapos, csupán néhány perces kikefélés segít megakadályozni, hogy csomók alakuljanak ki, miközben eltávolítod a szennyeződéseket is. Erre egy ritkafogú fémfésű a legjobb, de óvatosan használd, mivel mélyebben hatol a szőrzetbe, mint a selyemkefék és ezért könnyen okozhat irritációt.

Hogyan vágd a kölyökcica körmeit?

A cicák a területük megjelölésére használják a karmaikat. Ha szeretnéd elkerülni az ebből adódó baleseteket, érdemes őket levágni. Ez fájdalommentes, de a kiscicáknak szorongást okoz, ezért érdemes már minél hamarabb elkezdeni a folyamatot, hogy megszokják, természetes legyen számukra.

Mielőtt nekikezdesz a karmok levágásának, mindenképp kérdezd meg az állatorvost, hogy mennyit szabad levágnod anélkül, hogy fájdalmat okoznál az állatkádnak. A művelet során fontos, hogy mindketten kényelmesen helyezkedjetek el, és az egyes karmok között nyugtasd meg a cicád a hasa simogatásával. Legjobb egy guillotine típusú vágóeszközt alkalmazni. Ne kapkodj, szánj rá elég időt, hogy ne rossz emlékként rögzüljön a cicában a folyamat! Inkább többször aprókat vágj, hogy biztosan ne vágd túl rövidre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2018-09-26

Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék! Így segíthetsz rajtuk!

A lakosság segítségét kérik! Az ablakokban fagyoskodnak az itt ragadt kisfecskék, akiknek még nőniük kell, még nem elég erősek az úthoz! Kérlek, segíts te is és oszd meg, hogy mások is segíthessenek!

2021-05-13

Hogyan gondozd cicádat - ez a 10 jel bizonyítja, hogy boldog

Mégis hogyan tudod, hogy cicád mennyire érzi jól magát környezetében? Amennyiben erre a 10 jelre figyelsz, biztos lehetsz benne, hogy kedvenced boldog.

2021-05-14

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

Ha egy madárfiókát látunk kertünkben, az első gondolatunk az lehet, hogy segítsünk neki. Ugyanakkor figyelnünk kell, hiszen néhány dolog ártani fog a fiókának.

2021-06-10

Kutyafajták – melyek idomíthatóak a legkönnyebben?

Te is szeretnél egy kutyust, de nem tudsz dönteni, milyet válassz? Mostani cikkünkben segítünk - mutatjuk melyek a legkönnyebben idomíthatóak, és melyek nem.

2021-05-25

10 növény, amivel légy óvatos lakásodban – megmérgezhetik kedvencedet

Amennyiben házikedvenceddel élsz együtt, fokozottan figyelj, hogy milyen növényeket telepítesz otthonodban - íme, 10 növény ami mérgező, így vigyázz velük!

2021-06-23

Ártalmas lehet a halak számára a kánikula, akár meg is fulladhatnak – mégis van rá megoldás!

Nemrég a Velencei-tó környékéről sokkoló hírt kaptunk – a vízből tonnaszámra szedték ki a haltetemeket, ami több kérdést is felvethet. Nézzük meg ezt az esetet!

További cikkek ebben a témában


kányafű (Rorippa)

keresztesvirágúak családjának nemzetsége. Évelő, az egész országban előf. az... Tovább

háziasítás (domesztikáció)

az az emberi tevékenység, amelynek következtében a vadállatból háziállat válik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok állattartás