Hogyan tartsd rendben kiscicád szőrzetét és karmait?

Hogyan tartsd rendben kiscicád szőrzetét és karmait?

Puskás Rékka, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kölyökmacskáknak szüksége van egy kis segítségre a karmai ápolásában és a szőrzetük karbantartásában. Ha kiscicádat gyengéden és türelmesen gondozod, az a kötődést is elősegíti, nem csak az állat jóllétét. A kiscicák ugyan sok időt töltenek tisztálkodással, de mivel te vagy a gazdája, a te felelősséged a megfelelő higiéniai karbantartás.

Hogyan ápold kölyökcicád szőrét?

A kölyökmacska szőrzetének karbantartása

Alapvetően két fontos oka is van annak, miért kell rendszeresen és alaposan kikefélni a kiscicák bundáját. Az egyik ok, hogy így ellenőrizheted, nem telepedtek-e meg esetleg paraziták a bundájában (pl. bolhák vagy kullancsok), a másik ok pedig, hogy így elkerülhetőek a szőrlabdák kialakulása, ami az önmaga tisztogatása közben lenyelt szőrtől alakul ki a gyomorban.

Néhány általános szabály a kiscicák bundájának kikeféléséhez

Nagyon kedvesen, gyengéden kezd a kefélést, hogy a cica meg tudja szokni, először a szőr növekedésével egy irányba, majd visszafelé is, hogy a kihullott szőr és a csomók kijöjjenek. Amennyiben egy csomó nem akar kijönni, ne rángasd, hiszen ez fáj az állatnak, ráadásul a szőrzetét is károsítja, légy vele nagyon gyengéd és türelmes. Amikor készen van a kikefélés, játssz a cicáddal, mert így egy pozitív emlék fog benne rögzülni. Vedlési időszakban különösen alaposan keféld ki a bundáját, előtte pedig használj gumi masszírozót, hogy könnyebben kijöjjön a laza szőrzet.

Rövidszőrű cicák ápolása

Ha rövidszőrű cicád van, elegendő hetente egyszer kikefélned a bundáját. Kefélés előtt ápoló kesztyűvel masszírozd át a szőr növekedésével ellentétesen a szőrszálakat, így feszesebb lesz a bőr és könnyebben kijönnek a laza szálak is. A legjobb kefe az, amelyiknek természetes selyem sörtéi vannak, így ugyanis elkerülhető a szőrzet károsodása.

Középhosszú szőrű és perzsa cicák esetében

Az iylen cicusok esetében a mindennapos, csupán néhány perces kikefélés segít megakadályozni, hogy csomók alakuljanak ki, miközben eltávolítod a szennyeződéseket is. Erre egy ritkafogú fémfésű a legjobb, de óvatosan használd, mivel mélyebben hatol a szőrzetbe, mint a selyemkefék és ezért könnyen okozhat irritációt.

Hogyan vágd a kölyökcica körmeit?

A cicák a területük megjelölésére használják a karmaikat. Ha szeretnéd elkerülni az ebből adódó baleseteket, érdemes őket levágni. Ez fájdalommentes, de a kiscicáknak szorongást okoz, ezért érdemes már minél hamarabb elkezdeni a folyamatot, hogy megszokják, természetes legyen számukra.

Mielőtt nekikezdesz a karmok levágásának, mindenképp kérdezd meg az állatorvost, hogy mennyit szabad levágnod anélkül, hogy fájdalmat okoznál az állatkádnak. A művelet során fontos, hogy mindketten kényelmesen helyezkedjetek el, és az egyes karmok között nyugtasd meg a cicád a hasa simogatásával. Legjobb egy guillotine típusú vágóeszközt alkalmazni. Ne kapkodj, szánj rá elég időt, hogy ne rossz emlékként rögzüljön a cicában a folyamat! Inkább többször aprókat vágj, hogy biztosan ne vágd túl rövidre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

citogenetika

a genetika és sejttan határterülete. Foglalkozik a kromoszómák szerkezetével,... Tovább

fertőző vakbél- és májgyulladás (hisztomonadózis, histomonadosis)

főként növendék pulykáknak (ritkán tyúk, gyöngytyúk) véglény (a Histomonas meleagridis)... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok