notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hogyan óvjuk meg a termény minőségét?!

Hirdetés

Hogyan óvjuk meg a termény minőségét?!

Bujtás Regina

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 Az idei évben egyre gyakrabban „kémlelik” az eget a gazdálkodók. A tavaszi esőzések hiánya sajnos nyomott hagyott a kalászosok fejlődésében. Már most jól látható, hogy a termés kényszerérésben van a hosszú szárazság miatt. Az aratások az árpánál akár a szokottnál két héttel korábban megkezdődhetnek, míg repcénél elképzelhető, hogy mesterségesen gyorsítani kell az érési folyamatot.

Hogyan óvjuk meg a termény minőségét?!

 Az időjárás viszontagságai miatt nagyobb hangsúly kerül a termés mennyisége mellett a minőségére. A fagykárokat elszenvedett gyümölcsösökhöz képest azonban a szántóföldi növénytermesztésben jobb a helyzet. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb profitot hozza ilyen körülmények között is gazdaságunk, ajánlott már az aratás előtt olyan mérőműszereket, eszközöket beszerezni, melyekkel ellenőrizheti és megóvhatja terménye minőségét.

 

Első lépésként az aratás ideális időpontjának kiválasztására olyan gyors nedvességmérőt ajánlunk, mellyel azonnal a föld szélén megállapíthatjuk a pontos nedvességtartalmat. Ezek közül a mérőműszerek közül is a legmegbízhatóbbak azok, melyek összeroppantják a magokat, így nem befolyásolhatja a felületi nedvesség a mérés eredményét. A készülék kiválasztásánál másik fontos szempont, hogy a műszer tudja kompenzálni a terményminta esetlegesen magasabb hőmérsékletét. Ajánlott egy ilyen, bár nem sokkal drágább készüléket választani, mert a szárítóból kikerülő meleg mintát is képes pontosan megmérni.
Hirdetés
 
Aratáskor a megfelelő vizsgálatnak vetik alá a terményt, mielőtt betárolják. A mintavételhez ajánlott olyan stekkert választani, amely viszonylag könnyű (alumínium) és fix, tehát nem bontható. Sajnos a szétszedhető kivitelűt nehezebb kezelni és kevésbé időtálló. A fix rudazat strapabíróbb és nem kopik el.
 
A mintákat többnyire kisebb laborokban ellenőrzik és minősítik. Hazánkban sajnos nem minden gazdaság engedheti meg magának, hogy saját beltartalmi elemző készüléket vásároljon. Így a gazdák többsége terménye minősítésével kapcsolatban kiszolgáltatott helyzetben van. Amit viszont a legkisebb termelő is megtehet, hogy terménye tisztaságát ellenőrzi. Erre alkalmasak a kézi rosták illetve a zsizsik sziták. Ha terménye tisztaságát ismeri a gazdálkodó, akkor reális árat fizet a tisztításért. Ugyanez elmondható a nedvességtartalom ismeretében a bérszárításról is.
Hirdetés
 
A termény betárolásánál folyamatosan figyelnünk kell a minőséget. Erre szolgálnak a hosszabb hőmérsékletmérő pálcák, melyek elérhető áron nyújtanak védelmet a túlmelegedés ellen. A terményraktár hasznos eszköze a hőmérőpálcák mellett a kézi gabonaszellőztető is. Ennek segítségével könnyen átszellőztethető pár óra alatt egy kisebb halom. Ha észleljük, hogy terményünk melegszik, azonnali segítséget nyújt egy ilyen szellőztető berendezés. Alacsony ára hamar megtérül a kisebb gazdaságok számára is.
 
Fontos, hogy terményünket az aratás után is megfelelően kezeljük, ha a lehető legmagasabb áron szeretnénk értékesíteni. Segítségért forduljon bizalommal cégünkhöz!

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-17

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az örökzöldek téli barnulásáról szóló cikkünket mindenkinek merem ajánlani, most mindent megtudhattok az örökzöldek téli barnulásáról, valamint arról, hogy mit lehet tenni ellen!

2020-01-24

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

A citronella termesztése, a citronella felhasználása, minden, amit tudni érdemes a citronelláról. Szakértőnk mond el nektek mindent a citronelláról!

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
597 024
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
597 024
Közösség

korpa

a gabonák őrlésekor keletkező melléktermék, főleg héj- és csírarészekből,... Tovább

Paddy-asztal

—>vetőmagtisztítást és -osztályozást végző gép, amelynek működési elve a magvak... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 103

Átlagos értékelés: 4.9

Növénytermesztés Növényvédelem