Palántákat általában azzal a céllal nevelünk, hogy felgyorsítsuk a viszonylag hosszú tenyészidejű növények fejlődését.

hirdetes

Hogyan nevelj otthon palántát?

Kucsma Vivien, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Palántákat általában azzal a céllal nevelünk, hogy felgyorsítsuk a viszonylag hosszú tenyészidejű növények fejlődését. Ha az egynyári növényeket – mint például a paprika, paradicsom, dinnye, karfiol, fejes- és kelkáposzta – palántanevelés nélkül szeretnénk ültetni, rengeteg időbe telne, mire termést hozna. 

Palántákat általában azzal a céllal nevelünk, hogy felgyorsítsuk a viszonylag hosszú tenyészidejű növények fejlődését.
Palántákat nevelhetünk ablakpárkányon, télikertben, fóliaházban vagy bármilyen más helyen, ahol elég meleg van és megfelelő mennyiségű fényt kapnak a palánták. 
 

Hogyan nevelj palántát? - Mibe vessük a magvakat?

A növények magvait kisebb műanyag vagy égetett cserépbe, valamint tejfölös pohárba is vethetjük, de lehet kapni külön erre a célra szaporítóládákat. Bármilyen edényt is választunk a palántáknak, az alját feltétlenül ki kell lyukasztanunk, mert a fölösleges öntővíz a növények rothadásához vezethet. A földréteg vastagságának legalább 5-6 centiméternek kell lennie.  
 
hirdetes
A palántanevelés során általában a rosszul megválasztott ültetőközeg okoz gondot. A túl savanyú vagy erősen tőzeges illetve lúgos talajok nincsenek jó hatással a csíranövényekre, így az üzletekben beszerezhető általános virágföldek nagyrészt alkalmatlanok arra, hogy palántát neveljünk benne. Kis mennyiségű palánta nevelésére használhatók perlites palántaföldek vagy „B” kategóriás virágföldek 10-15% homokkal kiegészítve. 
hirdetes
 
A földkeverékbe célszerű foszfor tartalmú műtrágyát is adagolni, mivel ez a későbbiekben megakadályozza a palánták megnyúlását, azonban arra figyeljünk, hogy a palántanevelés alatt ne használjunk nitrogén tartalmú műtrágyát! Az otthon készített palántaföld nem tartalmazhat gyomirtó szerrel szennyezett talajt, sem beteg növényi maradványokat. A palánta számára legmegfelelőbb talaj az 50-60 % jó minőségű kerti föld, 20-25 % istállótrágyával és 10-20 % homokkal keverve.
 
Csak olyan magot vessünk el, amely fertőzésmentes növényből származik! Ha beteg növénytől származik a vetőmag, az az adott fertőzést tovább viszi, így károsítja az egészséges növényből származó palántákat is. Semmiképp se vásároljunk piacon árusított, fémzár nélküli vetőmagokat. Vetőmag vásárláskor bizonyosodjunk meg a mag szavatossági idejéről, melyet a tasak zárásán szokott szerepelni. A lejárt szavatosságú magvak rosszul csíráznak.               
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2007. (...) FVM rendelet

az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból önálló, építéssel nem járó gépek,... Tovább

fajtajelleg (fajtastandard)

a fajtára jellemző tulajdonságok és bélyegek összessége. Azokat a tulajdonságokat, amelyek... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet