notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Palántákat általában azzal a céllal nevelünk, hogy felgyorsítsuk a viszonylag hosszú tenyészidejű növények fejlődését.

Hirdetés

Hogyan nevelj otthon palántát?

Kucsma Vivien
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Palántákat általában azzal a céllal nevelünk, hogy felgyorsítsuk a viszonylag hosszú tenyészidejű növények fejlődését. Ha az egynyári növényeket – mint például a paprika, paradicsom, dinnye, karfiol, fejes- és kelkáposzta – palántanevelés nélkül szeretnénk ültetni, rengeteg időbe telne, mire termést hozna. 

Palántákat általában azzal a céllal nevelünk, hogy felgyorsítsuk a viszonylag hosszú tenyészidejű növények fejlődését.

 

Palántákat nevelhetünk ablakpárkányon, télikertben, fóliaházban vagy bármilyen más helyen, ahol elég meleg van és megfelelő mennyiségű fényt kapnak a palánták. 
 

Hogyan nevelj palántát? - Mibe vessük a magvakat?

 

A növények magvait kisebb műanyag vagy égetett cserépbe, valamint tejfölös pohárba is vethetjük, de lehet kapni külön erre a célra szaporítóládákat. Bármilyen edényt is választunk a palántáknak, az alját feltétlenül ki kell lyukasztanunk, mert a fölösleges öntővíz a növények rothadásához vezethet. A földréteg vastagságának legalább 5-6 centiméternek kell lennie.  
 
Hirdetés
A palántanevelés során általában a rosszul megválasztott ültetőközeg okoz gondot. A túl savanyú vagy erősen tőzeges illetve lúgos talajok nincsenek jó hatással a csíranövényekre, így az üzletekben beszerezhető általános virágföldek nagyrészt alkalmatlanok arra, hogy palántát neveljünk benne. Kis mennyiségű palánta nevelésére használhatók perlites palántaföldek vagy „B” kategóriás virágföldek 10-15% homokkal kiegészítve. 
Hirdetés
 
A földkeverékbe célszerű foszfor tartalmú műtrágyát is adagolni, mivel ez a későbbiekben megakadályozza a palánták megnyúlását, azonban arra figyeljünk, hogy a palántanevelés alatt ne használjunk nitrogén tartalmú műtrágyát! Az otthon készített palántaföld nem tartalmazhat gyomirtó szerrel szennyezett talajt, sem beteg növényi maradványokat. A palánta számára legmegfelelőbb talaj az 50-60 % jó minőségű kerti föld, 20-25 % istállótrágyával és 10-20 % homokkal keverve.
 
Csak olyan magot vessünk el, amely fertőzésmentes növényből származik! Ha beteg növénytől származik a vetőmag, az az adott fertőzést tovább viszi, így károsítja az egészséges növényből származó palántákat is. Semmiképp se vásároljunk piacon árusított, fémzár nélküli vetőmagokat. Vetőmag vásárláskor bizonyosodjunk meg a mag szavatossági idejéről, melyet a tasak zárásán szokott szerepelni. A lejárt szavatosságú magvak rosszul csíráznak.               

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
319 331
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 903 506
Közösség

kollektívszerződés

vállalati szabályzat, amely lényegileg a Mt. vállalati kiegészítése, adaptálása. A... Tovább

PR63E82 (XF 44 17)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:A PR63A82 peronoszpóra rezisztens változata,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 230

Átlagos értékelés: 4.9

Kertészet