notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így működik a fókák agya alvás közben

Hirdetés

Így alszanak a fókák

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Azonosították amerikai és kanadai kutatók azt a vegyületet, amely képessé teszi a fókákat arra, hogy alvás közben agyuk egyik fele ébren maradjon.

Fóka

A Journal of Neuroscience című folyóiratban közzétett tanulmány némileg megvilágítja azt a biológiai mechanizmust, amelynek révén az agy fürge és eleven az ébrenlét óráiban, viszont "kikapcsolja" magát az alvás idejére.A Los Angeles-i székhelyű Kaliforniai, illetve a Torontói Egyetem tudósai alvó fókák agyát vizsgálták a kísérletek során.


"A fókák valóságos biológiai csodát tudnak produkálni: úgy alszanak, hogy agyuk egyik fele éber marad. A baloldali agyfélteke alszik, a jobboldali viszont nem. Ezt azonban csak a vízben képesek megcsinálni, a szárazföldön ugyanúgy alszanak, mint az ember" - magyarázta John Peever kanadai professzor.A tanulmány első szerzője, Jennifer Lapierre szerint felfedezésüket akkor tették, amikor megvizsgálták a különböző vegyületeket a tengeri emlősök alvó, illetve ébren lévő agyféltekéjében. Kiderült, hogy az agy fontos összetevőjeként szolgáló acetilkolin alacsony szintre süllyed az alvó részben, míg a másikban jelentősen nagyobb koncentrációban található. (Az acetilkolin az elsőként felfedezett neurotranszmitter molekula: mind a perifériás, mind a központi idegrendszerben ingerületátvivő anyagként működik sok fajban, köztük az emberben is.)

Fóka

 

Így működik

 

Az eredmény a kutatók szerint az sugallja, hogy a szóban forgó molekula éberségre sarkallhatja az agy nem alvó részét. A tanulmányban megállapították azt is, hogy egy másik fontos agyi vegyület, a szerotonin azonos mértékben volt jelen a fókák agyának mindkét részében. Ez a tény azért lepte meg a tudósokat, mert korábban általános volt az a felfogás, amely szerint ez a neurotranszmitter felel az agy "ébren tartásáért".

 

Megoldás lehet az alvászavarokra

 

A tanulmányt kivonatosan ismertető, ScienceDaily című tudományos portál szerint a vizsgálatok eredményének fontos emberi hatása is lehet, hiszen nagyon sokan szenvednek - az Egyesült Államokban a lakosság 40 százaléka - alvási zavaroktól. Annak megértése, hogy az agy vegyi funkciói közül melyek váltják ki az ébrenlétet, illetve segítik az alvást, jelentős tudományos áttörés lenne. "Végre megoldhatnánk a rejtélyt, hogyan és miért alszunk" - húzta alá Jerome Siegel, a Kaliforniai Egyetem agykutató intézetének munkatársa.

Forrás: MTI

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
163 792
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 747 967
Közösség

fertőző betegség

mindaz a bántalom amelyet mikroorganizmusok és magasabb rendű állati élősködők az emberi v.... Tovább

teljes önköltség

A termék egységére jutó összes költség.A szűkített önköltség megnövelve a gazd. ált.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 226

Átlagos értékelés: 4.8

Állatorvos