Így nevelj hóbogyót egyszerűen - mindent a hóbogyóról

Így neveld a fürjek és rigók téli kedvencét – a hóbogyó

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A csodás nevű hóbogyó termései az ember számára mérgezőek, a madaraknak viszont annál jobban kedvelt eleségei. A fürjek, rigók és fácánok kedvelt téli csemegéje, hiszen a hideg hónapok folyamán is végig, fürtökben teremnek rajta a bogyók, pont akkor, amikor a madaraknak a legnagyobb szüksége van rájuk. Így nevelj te is hóbogyót, és segítsd ezzel télen a madarakat! 

Hóbogyó termesztés

Ezt érdemes tudni a hóbogyóról 

A Symphoricarpos albus csillogó fehér bogyói és ősszel és télen is fürtökben teremnek, így méltán érdemli ki ennek a cserjének a hóbogyó elnevezését. Az Észak-Amerikából behozott hóbogyó gyakran megtalálható a vadonban, mivel széles körben használták ültetvényekben vadmadarak fedezékeként. Menedéket nyújt a madaraknak és más vadon élő állatoknak, a leveleit pedig a levélvágó méhek használják. 
A hóbogyó egyetlen, igazi szépséges tulajdonsága ősszel jelenik meg és télen is eltart. A rózsaszín, harang alakú virágai aprók és feltűnőek, a kicsi, ovális, sötétzöld levelei pedig figyelemre méltóak és lombhullatóak.

Hogyan neveljünk hóbogyót?

A hóbogyót egy átlagos talajban is, természetes környezetben, napos vagy félárnyékban lehet nevelni. Ültessük el ősszel, ha lehetséges. Metszeni tél végén vagy kora tavasszal érdemes. Szaporítását osztással vagy keményfa dugványokkal lehet megoldani, leginkább ősszel.

Milyen környezetben érdemes a hóbogyót termeszteni?

Ültessük a hóbogyót oda, ahol ez a gallyas, szívós növény otthonosan néz ki, ne a kertszegélybe. Ideális hely lehet neki az erdő széle vagy egy olyan közeg, ahova a természetes megjelenésű cserjék és fák vannak kialakítva. A hóbogyó sövényt alakít ki, akár önmagában is jól tud kinézni, de egy vegyes sövény részeként is jól mutat. A hóbogyó szívós, könnyen termeszthető, és minden olyan talajban fejlődik, amely nem vizesedik túlságosan át.

A hóbogyó igénytelensége miatt nem lesz sok gondunk vele

Ideális esetben ősszel ültessük el a hóbogyót, hogy megtelepedjen, miközben a csúcsnövekedés ideje nyugalmi állapotban történjen. Ássunk egy elég széles gödröt ahhoz, hogy a gyökerek kiterjedhessenek, jól szilárdítsuk meg a talajt és öntözzük meg.
Miután megtelepedett, a hóbogyónak nincs szüksége rendszeres gondozásra, kivéve a metszésre, ami a túlzott növekedés korlátozása érdekében szükséges. Metszeni tél végén vagy kora tavasszal érdemes. 

A hóbogyó szaporítása is egyszerű

A hóbogyó szaporításának legegyszerűbb módja, ha a gyökerekkel együtt kiássuk a növényt, és átültetjük az új helyükre. Erre a legalkalmasabb időszak az ősz. A keményfa dugványokat is bevetheted, ezt ősszel tedd: az egy-két éves egészséges fás hajtásokat válaszd ki, majd 15-20 cm-esre vágd le, ezeket pedig jó minőségű talajba helyezd el kint. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyöngyperje (Melica)

a pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. Egyes fajait, így pl. a bókoló gyöngyperjét... Tovább

Szentlászló-CITY Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Az elveszett vagy kóborló állatok segítése Cím: Szentlászló... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek kert Kertészet Növénytermesztés