Ilyen a valódi hóbagoly! Érdekességek a hóbagolyról!

Ilyen a valódi hóbagoly! Érdekességek a hóbagolyról!

GE., ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Harry Potterből ismert hóbagoly sokunk nagy kedvence. Valóban fenséges állatokról van szó. Ismerd meg Te is ezt a különleges állatot!

hóbagoly

ÉlőhelyTundra: A hóbaglyok szeretik a fátlan helyeket és a tágas tereket, legyen szó akár a tundráról vagy a síkságokról, akár a repülőtér mezejéről vagy a tengerparti dűnékről. Mivel gyakran közvetlenül a földön ülnek vadászni, ezért a dombos terepet részesítik előnyben, ahol kilátóhelyet találnak a környék felméréséhez. A telelőhelyükön kerítésoszlopon, szénabálán, épületen, telefonpóznán, gabonatárolón - bárhol, ahonnan jó kilátás nyílik - is megvetik a lábukat.

Táplálkozás


A hóbaglyok főleg kisemlősöket, különösen lemmingeket esznek, és időnként a tundrán ezeknek a madaraknak ez lehet az egyetlen táplálékuk. Néha áttérnek a mormotára és a vízimadarakra. A hóbaglyok az egyik legmozgékonyabb baglyok közé tartoznak, amelyek repülés közben is képesek elkapni a kismadarakat. Táplálékuk mind a költő-, mind a telelőhelyükön széles skálán mozoghat: rágcsálók, nyulak, nyulak, mókusok, menyétek, gázlómadarak, tengeri madarak, kacsák, gémek és ludak is szerepelhetnek a táplálékukban.

Fészekrakás


FÉSZEK ELHELYEZÉSE

A fészekaljAz elképzelések szerint a hím választja ki a területet, a nőstény pedig a fészek helyét a területen belül. A hóbaglyok közvetlenül a tundrán fészkelnek. Az enyhe, széljárta emelkedőket kedvelik, amelyek szárazak és hómentesre fújódnak.

FÉSZEKLEÍRÁS

A hóbagoly nőstény építi a fészket, a csupasz talajon egy sekély üreget kapar ki, és a testét a mélyedésbe nyomva alakítja ki azt. A folyamat néhány napig tart, és a baglyok akár évekig is újrahasznosíthatják a fészek helyét.

FÉSZEKRAKÁSI ADATOK

A fészekalj mérete: 3-11 tojás
A fészekaljak száma:    1 fészekalj
Tojás hossza: 5,7 cm (2,2 in)
Tojás szélessége: 4,5 cm (1,8 in)
Inkubációs időszak:    32 nap
Fészekrakási időszak:    18-25 nap
Tojás leírása:    Fehér.
Kikelési állapot: Nedves és vak (a szemek általában az 5. napra kinyílnak); órákon belül a hóbagoly kikel egy kis fehér, pehelytollas, pehelyszerű tollgombolyag.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

padlós etetés

főleg a sertéstartásban alkalmazott, teljesen gépesíthető módszer. A takarmány a... Tovább

véralvadás

A ->vérplazmában oldott állapotban lévő fehérjének, a fibrinogénnek fibrinszálakká való... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok