Hernyók ellen sikeresen

Csúnyák és kártékonyak – Így szabadulj meg a hernyóktól a kertben!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Így szabadulj meg a hernyóktól kertedben

Hernyók elleni teendők - Alkalmazz társültetést kertedben

Ha tudod, hogy milyen hernyókkal kerülhetsz szembe kertedben, akkor olyan növényeket is ültethetsz ágyásaidban, amikről tudod, hogy taszítják őket (illetve a kifejlett rovarokat). Ha például kertedben sok káposztafélét termesztesz, és tartasz répalepkéktől, ültess közéjük némi kakukkfüvet, oregánót, vagy kerti izsópot, amiket a répalepkék nagy ívben elkerülnek.

Hernyók elleni teendők - Ereszd ki tyúkjaidat a kertbe

Egy csapat tyúk rengeteg hernyót és más kártevőt csipked majd fel, ha szabadon engeded őket kertedben. Ha tyúkjaid túlságosan hozzászoktak a tápjukhoz, akkor érdemes feldarabolni nekik néhány hernyót, hogy hozzászokjanak az új táplálékforrásra, és saját maguk is vadászni induljanak a környéken. A kacsák szintén segíthetnek tisztán tartani kertedet.

Hernyók elleni teendők - Húzz fel védfalakat kerted köré

Többféle falszerű szerkezettel is tehetsz annak érdekében, hogy minél kevesebb hernyó jusson be kertedbe. Ha például sövényt, vagy növényekkel felfuttatott lugasokat húzol kerted köré, akkor a szél kevesebb petét fúj majd be oda.

Hernyók elleni teendők - Használj neem olajat a hernyók és más kártevők távoltartására

Egy házi neem olajos spray segíthet elkergetni a hernyókat és más kártevőket (levéltetveket, stb.) növényeidről. Fontos azonban észben tartani, hogy ez a szer a méheket is elpusztítja, ezért csak alkonyatkor szabad használni, amikor a méhek már visszatértek otthonaikba a napi munka után. Keverj össze egymással 60 ml neem olajat és 4 liter szobahőmérsékletű vizet.

Ezt aztán egy pumpás flakonból permetezd rá azokra a növényeidre, amiket legjobban féltesz a hernyóktól, vagy amelyeken már észrevettél néhányat. A neem olajtól a lárvák megfulladnak majd. Habár a neem olaj teljesen veszélytelen kellene legyen növényeidre, érdemes egy-egy levélen kipróbálni, hogy negatívan reagálnak-e rá. A neem olajat továbbá rendszeresen érdemes felfújni növényeidre, különösen az esőzések után, amelyek lemossák a levelekről.

Susann Mielke képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biocönózis (életközösség)

meghatározott területen élő növények és állatok összessége, amelyek tágabb v. szorosabb,... Tovább

Jászberényi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Jászberény Ady Endre u. 34. 5100 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növényvédelem