Hernyók ellen sikeresen

hirdetes

Csúnyák és kártékonyak – Így szabadulj meg a hernyóktól a kertben!

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Így szabadulj meg a hernyóktól kertedben

Hernyók elleni teendők - Alkalmazz társültetést kertedben

Ha tudod, hogy milyen hernyókkal kerülhetsz szembe kertedben, akkor olyan növényeket is ültethetsz ágyásaidban, amikről tudod, hogy taszítják őket (illetve a kifejlett rovarokat). Ha például kertedben sok káposztafélét termesztesz, és tartasz répalepkéktől, ültess közéjük némi kakukkfüvet, oregánót, vagy kerti izsópot, amiket a répalepkék nagy ívben elkerülnek.

Hernyók elleni teendők - Ereszd ki tyúkjaidat a kertbe

Egy csapat tyúk rengeteg hernyót és más kártevőt csipked majd fel, ha szabadon engeded őket kertedben. Ha tyúkjaid túlságosan hozzászoktak a tápjukhoz, akkor érdemes feldarabolni nekik néhány hernyót, hogy hozzászokjanak az új táplálékforrásra, és saját maguk is vadászni induljanak a környéken. A kacsák szintén segíthetnek tisztán tartani kertedet.

hirdetes

Hernyók elleni teendők - Húzz fel védfalakat kerted köré

Többféle falszerű szerkezettel is tehetsz annak érdekében, hogy minél kevesebb hernyó jusson be kertedbe. Ha például sövényt, vagy növényekkel felfuttatott lugasokat húzol kerted köré, akkor a szél kevesebb petét fúj majd be oda.

Hernyók elleni teendők - Használj neem olajat a hernyók és más kártevők távoltartására

Egy házi neem olajos spray segíthet elkergetni a hernyókat és más kártevőket (levéltetveket, stb.) növényeidről. Fontos azonban észben tartani, hogy ez a szer a méheket is elpusztítja, ezért csak alkonyatkor szabad használni, amikor a méhek már visszatértek otthonaikba a napi munka után. Keverj össze egymással 60 ml neem olajat és 4 liter szobahőmérsékletű vizet.

hirdetes

Ezt aztán egy pumpás flakonból permetezd rá azokra a növényeidre, amiket legjobban féltesz a hernyóktól, vagy amelyeken már észrevettél néhányat. A neem olajtól a lárvák megfulladnak majd. Habár a neem olaj teljesen veszélytelen kellene legyen növényeidre, érdemes egy-egy levélen kipróbálni, hogy negatívan reagálnak-e rá. A neem olajat továbbá rendszeresen érdemes felfújni növényeidre, különösen az esőzések után, amelyek lemossák a levelekről.

Susann Mielke képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-30

Sokan nem tudják, de a rozmaringnak csodás hatásai vannak

A rozmaring egy gyönyörű és illatos gyógynövény, amelyet gyakran használnak kulináris célokra, de kevesen tudják, hogy számos csodás hatása is van az egészségre.

2023-04-24

Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban!

Mit ültess májusban? Milyen zöldségeket kell májusban ültetni? Uborka, paradicsom, hagyma, és a lista itt még nem ért véget, mutatjuk a teljes listát!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Confidor 200 OD

Rovarölő permetezőszer burgonyában burgonyabogár, levéltetvek, őszibarackban levéltetvek,... Tovább

Gyomirtó Sekator

Gyomirtó permetezőszer őszi búza, őszi és tavaszi árpa gyomirtására.Hatóanyag: 5 %... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növényvédelem