Hernyók ellen sikeresen

hirdetes

Csúnyák és kártékonyak – Így szabadulj meg a hernyóktól a kertben!

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Így szabadulj meg a hernyóktól kertedben

Hernyók elleni teendők - Alkalmazz társültetést kertedben

Ha tudod, hogy milyen hernyókkal kerülhetsz szembe kertedben, akkor olyan növényeket is ültethetsz ágyásaidban, amikről tudod, hogy taszítják őket (illetve a kifejlett rovarokat). Ha például kertedben sok káposztafélét termesztesz, és tartasz répalepkéktől, ültess közéjük némi kakukkfüvet, oregánót, vagy kerti izsópot, amiket a répalepkék nagy ívben elkerülnek.

Hernyók elleni teendők - Ereszd ki tyúkjaidat a kertbe

Egy csapat tyúk rengeteg hernyót és más kártevőt csipked majd fel, ha szabadon engeded őket kertedben. Ha tyúkjaid túlságosan hozzászoktak a tápjukhoz, akkor érdemes feldarabolni nekik néhány hernyót, hogy hozzászokjanak az új táplálékforrásra, és saját maguk is vadászni induljanak a környéken. A kacsák szintén segíthetnek tisztán tartani kertedet.

hirdetes

Hernyók elleni teendők - Húzz fel védfalakat kerted köré

Többféle falszerű szerkezettel is tehetsz annak érdekében, hogy minél kevesebb hernyó jusson be kertedbe. Ha például sövényt, vagy növényekkel felfuttatott lugasokat húzol kerted köré, akkor a szél kevesebb petét fúj majd be oda.

Hernyók elleni teendők - Használj neem olajat a hernyók és más kártevők távoltartására

Egy házi neem olajos spray segíthet elkergetni a hernyókat és más kártevőket (levéltetveket, stb.) növényeidről. Fontos azonban észben tartani, hogy ez a szer a méheket is elpusztítja, ezért csak alkonyatkor szabad használni, amikor a méhek már visszatértek otthonaikba a napi munka után. Keverj össze egymással 60 ml neem olajat és 4 liter szobahőmérsékletű vizet.

hirdetes

Ezt aztán egy pumpás flakonból permetezd rá azokra a növényeidre, amiket legjobban féltesz a hernyóktól, vagy amelyeken már észrevettél néhányat. A neem olajtól a lárvák megfulladnak majd. Habár a neem olaj teljesen veszélytelen kellene legyen növényeidre, érdemes egy-egy levélen kipróbálni, hogy negatívan reagálnak-e rá. A neem olajat továbbá rendszeresen érdemes felfújni növényeidre, különösen az esőzések után, amelyek lemossák a levelekről.

Susann Mielke képe a Pixabay -en.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-03-10

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

Tavasszal még érheti növényeidet fagykár a már enyhébb fagyok végett. Most mindent megtudhatsz róla - hogyan védekezz ellene, hogyan mentsd meg növényeidet.

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

További cikkek ebben a témában


virágazt

Több ->virágból álló, levél nélküli szaporító hajtásrendszer, a ->megtermékenyítést... Tovább

élőtömeg (testtömeg)

az állat kg-ban meghatározott tömege. Megállapításához különböző mérlegeket... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növényvédelem