Régen vulkán volt, mára egy igazi különlegesség lett a Hegyestű

hirdetes

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Hegyes-tű Monoszló és Zánka között található Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén. A Balaton egyik leggyönyörűbb látnivalója. A hegy tetejéről csodás kilátásunk van a Balatonra. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Balaton környékén.

Ismerd meg a különleges hegyet

 

Hegyestű kialakulása

A Hegyestű egy vulkán kürtőjének a maradványa. A jellegzetes kinézetét, az úgy nevezett balzatoszlopok adják. Amik egy több millió évvel ezelőtti vulkánkitörés során keletkeztek, méghozzá úgy, hogy az egykori kürtőben a földfelszín felé törő, bazaltos összetételű magma megrekedt, és a kihűlése során öt- és hatszögletű, 20–40 cm átmérőjű bazaltoszlopokká szilárdult meg.

A hegy alsóbb részein észrevehetünk „kukoricaköves” bazaltot, ami az egykori vulkáni gőzök és gázok helye volt.

 

Hegyestű történetéről

1930-as évektől egy kőbánya működött itt, aminek köszönhetően belátást kaphatunk a hegybe, így láthatjuk a hegy nagyon különös és egyben bizarr a belsejét. A kőbánya 1970-ben zárta be a kapuit, mert sokan tüntettek ellene, de még így is sikerült a fél hegyoldalt lefejteniük. Így ezután megszűnt a bazalt kitermelés a Hegyestűn.

hirdetes

Érdekességek a Hegyestűről

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el, a bányászat befejezte után nyilvánították védett területté az ott lévő élővilágot.

Magassága közel 340 méter, a csúcsára egy lépcsőn tudunk feljutni, egy tanösvényen keresztül. A hegycsúcsról lenyűgöző a kilátás!

A hegy bazaltorgonái elképesztő látványt nyújtanak az idelátogatóknak. Itthon máshol nem is találkozhatunk ilyen különlegességgel.

Az egykor itt működő kőbánya épülete mára már egy bemutatóhely központja lett. Érdemes ellátogatni, mert különleges programokkal várják a látogatókat.

hirdetes

A hegy közelében egy kőpark is található, amit a dunántúli kőzetekből állítottak össze.

 

 

Hegyestű megközelítése

Zánka felől autóval nagyjából egy 10 perces út, a Hegyestű előtt találunk egy parkolót is.

Ha viszont gyalog szeretnénk menni, akkor Zánkáról indulva a sárga sávos turistajelzést szükséges követni, Monoszlóról indulva pedig a sárga sávos mellett a kék háromszög jelzéseket kövessük.

 

Nézd meg ezen a videón, hogy valóban milyen szép a Hegyestű!

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-02-10

Így készíts komposztot a növények táplálására és a hulladék csökkentésére

A komposztálás nem csak környezetbarát tevékenység, de csodálatos módja a növényeink táplálásának: kezdd el te is még ma, és sohasem akarod majd abbahagyni ezt!

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-21

Legjobb húsvéti programok a Balatonon – Húsvéti forgataggal, csobbanással, bortúrával és holdfénytúrával élvezhetjük a tavaszt a Balatonon

Rengeteg gyermek- és családiprogram vár minket 2023 áprilisában a Balaton körül – lesz itt nyuszi hopp locsolkodás és csobbanás a húsvéti vásári forgatagban!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-02-27

A legromantikusabb mesekastély Magyarországon – A Nádasdy-kastélyban jártunk

A Nádasladányban található Nádasdy-kastély maga a megtestesült romantika, csipkés mintázatával, tornyaival és a körülötte fekvő 20 hektáros angolparkkal.

2023-03-02

Nemzeti vízfelhasználási terv lépett életbe a szárazság miatt Olaszországban

A római kormány a rendkívüli aszályhelyzet kezelésére kormánybiztost nevezett ki, valamint a vízhasználatot szabályzó nemzeti tervet léptetett életbe náluk.

2023-03-15

Így hasznosítsd fel a háztartási cikkeket a kertedben

Nem is gondolnád, mennyi féle módon fel tudod használni a kiürült háztartási cikkek tárolóit a kertészkedésed során: kövesd környezetbarát tippjeinket te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzatdarabolás

a —>szülőútban rekedt —> magzat megszületését akadályozó testrészének... Tovább

bárányszéna

olyan —>szálastakarmány (->pillangós v. dús levélzetű réti széna), amely nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem Tudomány