Régen vulkán volt, mára egy igazi különlegesség lett a Hegyestű

Ismerd meg a különleges Hegyestűt

AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Hegyes-tű Monoszló és Zánka között található Balaton-felvidéken, a Káli-medence keleti peremén. A Balaton egyik leggyönyörűbb látnivalója. A hegy tetejéről csodás kilátásunk van a Balatonra. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb kirándulóhely a Balaton környékén.

Ismerd meg a különleges hegyet

 

Hegyestű kialakulása

A Hegyestű egy vulkán kürtőjének a maradványa. A jellegzetes kinézetét, az úgy nevezett balzatoszlopok adják. Amik egy több millió évvel ezelőtti vulkánkitörés során keletkeztek, méghozzá úgy, hogy az egykori kürtőben a földfelszín felé törő, bazaltos összetételű magma megrekedt, és a kihűlése során öt- és hatszögletű, 20–40 cm átmérőjű bazaltoszlopokká szilárdult meg.

A hegy alsóbb részein észrevehetünk „kukoricaköves” bazaltot, ami az egykori vulkáni gőzök és gázok helye volt.

 

Hegyestű történetéről

1930-as évektől egy kőbánya működött itt, aminek köszönhetően belátást kaphatunk a hegybe, így láthatjuk a hegy nagyon különös és egyben bizarr a belsejét. A kőbánya 1970-ben zárta be a kapuit, mert sokan tüntettek ellene, de még így is sikerült a fél hegyoldalt lefejteniük. Így ezután megszűnt a bazalt kitermelés a Hegyestűn.

Érdekességek a Hegyestűről

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén helyezkedik el, a bányászat befejezte után nyilvánították védett területté az ott lévő élővilágot.

Magassága közel 340 méter, a csúcsára egy lépcsőn tudunk feljutni, egy tanösvényen keresztül. A hegycsúcsról lenyűgöző a kilátás!

A hegy bazaltorgonái elképesztő látványt nyújtanak az idelátogatóknak. Itthon máshol nem is találkozhatunk ilyen különlegességgel.

Az egykor itt működő kőbánya épülete mára már egy bemutatóhely központja lett. Érdemes ellátogatni, mert különleges programokkal várják a látogatókat.

A hegy közelében egy kőpark is található, amit a dunántúli kőzetekből állítottak össze.

 

 

Hegyestű megközelítése

Zánka felől autóval nagyjából egy 10 perces út, a Hegyestű előtt találunk egy parkolót is.

Ha viszont gyalog szeretnénk menni, akkor Zánkáról indulva a sárga sávos turistajelzést szükséges követni, Monoszlóról indulva pedig a sárga sávos mellett a kék háromszög jelzéseket kövessük.

 

Nézd meg ezen a videón, hogy valóban milyen szép a Hegyestű!

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

táblatörzskönyv

az egyes —>szántóföldi táblák területi, termesztési adatainak rendszeres... Tovább

Prudentia (B 1202)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Környezetvédelem Tudomány