Talajjavítás saját kézzel, megmutatom a legjobb természetes talajjavítókat

hirdetes

Természetes talajjavítók, amiket érdemes bevetni tavasszal!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,GE.
Háztartási talajjavítók használata

Természetes talajjavító – Tojásfőző víz

Nem kell mást tennünk, mint tojásfőzés után megtartani a vizet – a tojáshéjból kifőtt kalcium belekerül a vízbe, ami kifejezetten jót tesz a növényeknek. Természetesen ne öntözzük forró vízzel kertünket, várjuk meg, míg teljesen kihűl.

Természetes talajjavító – Tojáshéjak

Ha már a tojásoknál tartunk: a héjak – ahogy azt már említettük – tele vannak kalciummal. Néhány összetört tojáshéj remek löket a táptalaj számára, például a paradicsomok alá. Kiválóak a csigák és házatlan csigák távoltartására is – elég csak a növény töve mellé szórni belőle. A komposztban is felhasználhatók, ugyanis csökkenti annak savasságát.

hirdetes

Természetes talajjavító – Osztrigahéj

Ha valahonnan be tudsz szerezni néhány osztrigát, akkor a kagylójukat is felhasználhatjuk a táptalaj feljavításában. Érdemes sodrófával összetörni őket, amilyen kis méretűre csak tudjuk. A bennük található kalcium-karbonát segít a talaj lúgosításában, ezért érdemes a lúgos talajt kedvelő növények körül használni.

Természetes talajjavító – Halfejek és egyéb haltestrészek

Ugyan ez is kissé kellemetlen folyamat lehet, a halak tele vannak olyan tápanyagokkal, amelyeket a növények egyszerűen imádnak. A halak részeit darálva vagy turmixolva is használhatjuk (érdemes külön eszközöket használni az ilyen célokra, és nem a hétköznapi konyhagépeket összehalazni). Ez után mehet is a táptalajba.

hirdetes

Ha egész hal-részeket szeretnénk használni, elég csak elásni őket a talajban, de vigyázzunk, mert ha nem ássuk őket elég mélyre, akkor a kutyák és egyéb állatok kikotorhatják a növényeinket.

Természetes talajjavító – Hamu

Ha gyakran égeted el otthon a faleveleket, faágakat és egyebeket, biztosan rendelkezésedre áll néha egy kis hamu. Ugyan ezt nem érdemes közvetlenül a komposztba önteni, közvetlenül a talajban remekül használható lúgosításra. Egy kevés kálium és kalcium is található benne nyomokban, ami szintén segít a talaj feljavításában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


emésztés

a felvett táplálék makromolekuláinak a lebontása, a szervezet számára felhasználható,... Tovább

törzsjuhászat

Az átlagosnál jobb szaporulati és felnevelési,gyapjú- és tejtermelési eredményeket elérő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert