Hogyan használjunk sót a gyomok írtására? - Nem is gondolnád mire képes!

hirdetes

Hogyan irtsunk gyomot sóval? - Ismerd meg, hogyan használhatod a háztartási konyhasót a makacs gyomok irtására

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kertben a gyomok kezelése olyan feladat, amelytől még a legtöbb kertész is fél. Kézi kihúzásuk időigényes és ismétlődő, de sok kertész szeretné elkerülni a kereskedelemben kapható vegyi gyomirtó szerek használatát, ezért most eláruljuk hogyan írthatod ki a gyomokat sóval!

gyomírtás sóval

Gyomírtás sóval


Van néhány nem mérgező gyomirtó, amely hatékonyan használható a gyomok elleni küzdelemben a kertben – nevezetesen ilyen például a konyhasó is. Bár soha egyetlen gyomirtót sem lehet igazán „ártalmatlannak” nevezni a kertben (fő céljuk a nemkívánatos növények elpusztítása!), a só (vagy a nátrium-klorid) természetes megoldás, amely jól működik a bosszantó gyomokon.

Használható a só a gyomok irtására?


Röviden: a só hatékony, nem mérgező gyomirtó. Azonban nem minden só egyforma, ha gyomirtásról van szó. Szokásos jódozott vagy nem jódozott konyhasót kell használni. Ellenőrizd a csomagolást, és győződj meg arról, hogy nátrium-kloridot használsz, nem pedig magnézium-szulfátot (Epsom-sók), kősót vagy tengeri sót.

Ha a sót gyomirtóként használjuk, óvatosan kell alkalmazni. Könnyen elpusztíthatjuk a környező növényeket. A túl sok só idővel akár sterilizálhatja is a talajt. Mint ilyen, a leghatékonyabban használható olyan gyomok kezelésére, amelyeket nem vesznek körül olyan növények, amelyekre nem számítanak a kertben, például olyan gyomok, amelyek az aszfalt vagy a járda repedésein nyúlnak át, vagy a teraszkövek között nőnek.

A só kémiája: Hogyan pusztítja el a só a gyomokat


A só (nátrium-klorid) elpusztítja a gyomokat azáltal, hogy kiszárítja a növényeket, és megzavarja a növény sejtjeinek belső vízháztartását. Mivel a só vízben oldódik, a leghatékonyabban vízzel keverve alkalmazható, mivel így könnyebben felszívódik a gyom. A nátrium-klorid erősen mérgező minden növényre, ezért óvatosan kell eljárni az alkalmazásánál. Általában a só a legjobb gyomirtó szerként kisüzemi kertészetben vagy gyomirtásban.

hirdetes

Hogyan használjuk a sót gyomirtóként


A só vízzel keverve a leghatékonyabb gyomirtószerként. A sósvíz-keverék ajánlott erőssége attól függ, hogy hol kívánjuk alkalmazni a gyomirtószert. Ha egy kerti ágyásban lévő gyomokat szeretnénk sóval kiírtani, akkor érdemes kevesebb mennyiségben kezdeni– például só és víz 1:2 arányú keverékével.

Alternatív megoldásként, ha olyan területen sózunk, ahol a talaj hosszú távú egészsége nem jelent problémát (például teraszkövek között, repedések a felhajtókban stb.), sokkal erősebb keveréket készíthetünk, például 2:1 arányú keveréket vagy 3:1. Ez a sómennyiség idővel határozottan befolyásolja a talaj pH-értékét, és sterillé válhat.

A sós vizes oldatokat közvetlenül a gyomnövény lombozatára kell alkalmazni. Kerüljük a gyökerek áztatását a keverékkel, hogy megvédjük a környező talajt és a növényeket. A sós víz felvihető szórófejes flakon segítségével, vagy edényből is kiönthető. Ha más növények is vannak a közelben, bőségesen öntözzük meg őket, miután a gyomirtót a gyomokra alkalmaztuk, hogy kiöblítsük a környező talajba kerülő sós vizet. Szűkös virágágyásokban és zöldségeskertekben a sós vizes kezelés nem javasolt.

hirdetes

Só kontra egyéb nem mérgező gyomirtószerek


Számos más „nem mérgező” gyomirtó is népszerű az otthoni kertészek körében. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és egyik lehetőség sem egy mindenki számára megfelelő megoldás.

Az egyik lehetőség a háztartási ecet, bár kevésbé hatékony, mint a magasabb ecetsavat tartalmazó kertészeti ecet. Ezek az ecetek sóval és vízzel összekeverve képesek a gyomok elleni küzdelemre. A só-víz keverékhez hasonlóan az ecetet is óvatosan kell alkalmazni, mivel az idővel megváltoztathatja a talaj pH-egyensúlyát, ami befolyásolja a jövőbeli növények növekedését.

A forrásban lévő víz is használható bizonyos fokú hatékonysággal. Kiváló lehetőség a kerti ágyásban lévő nehéz gyomcsoportok kezelésére, mivel a víznek nincs maradék hatása a talajra. Azonban, mint a legtöbb más gyomirtószer esetében, a forrásban lévő vizet nagyon óvatosan kell felvinni a kertbe, hogy ne károsítsák azokat a növényeket, amelyeket nem akarunk megölni.

Meglepő módon a tűz a „nem mérgező” gyomirtás másik módszere, amelyet a kertészek használnak. A tűz megégeti a felbukkanó gyomokat, szerkezeti szintű károkat okozva. Míg a tűzoltás véglegesen eltávolítja az egynyári gyomokat, nem pusztítja el a keményebb évelő gyomok gyökereit. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-27

4 télálló növény az ablakba - muskátli helyett

Kerestem néhány télálló növényt, amire lecserélhetem a muskátlit, hiszen a párkány télen sem maradhat üresen, ugye? Csak én imádom az ablakba tenni a virágokat?

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

2023-11-20

Télen is termeszthetsz zöldborsót, mutatjuk hogyan!

A zöldborsó nyersen, vagy ételek mellé köretnek, kiegészítésnek is tökéletes. Ráadásul akár télen is termeszthetsz, odabent, cserépben. Mutatjuk hogyan!

2023-11-28

Hogyan válasszunk karácsonyfát? Ezeket a trükköket ne felejtsd el választás során!

Hogy a tökéletes fát megtaláljuk, alapvető trükkökre és szempontra oda kell figyelnünk. Felfedezzük, hogyan választhatjuk ki a legideálisabb karácsonyfát!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

földműveléstan

a növ.-tan ált. része; a szinte valamennyi növényre érvényes eljárásokkal (trágyázás,... Tovább

adóreform

a gazd.-irányítási rendszer továbbfejlesztésének eszköze, a gazd.-politikai törekvésekkel... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés permetezés Talajművelés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés