Hogyan használjunk sót a gyomok írtására? - Nem is gondolnád mire képes!

Hogyan irtsunk gyomot sóval? - Ismerd meg, hogyan használhatod a háztartási konyhasót a makacs gyomok irtására

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kertben a gyomok kezelése olyan feladat, amelytől még a legtöbb kertész is fél. Kézi kihúzásuk időigényes és ismétlődő, de sok kertész szeretné elkerülni a kereskedelemben kapható vegyi gyomirtó szerek használatát, ezért most eláruljuk hogyan írthatod ki a gyomokat sóval!

gyomírtás sóval

Gyomírtás sóval


Van néhány nem mérgező gyomirtó, amely hatékonyan használható a gyomok elleni küzdelemben a kertben – nevezetesen ilyen például a konyhasó is. Bár soha egyetlen gyomirtót sem lehet igazán „ártalmatlannak” nevezni a kertben (fő céljuk a nemkívánatos növények elpusztítása!), a só (vagy a nátrium-klorid) természetes megoldás, amely jól működik a bosszantó gyomokon.

Használható a só a gyomok irtására?


Röviden: a só hatékony, nem mérgező gyomirtó. Azonban nem minden só egyforma, ha gyomirtásról van szó. Szokásos jódozott vagy nem jódozott konyhasót kell használni. Ellenőrizd a csomagolást, és győződj meg arról, hogy nátrium-kloridot használsz, nem pedig magnézium-szulfátot (Epsom-sók), kősót vagy tengeri sót.

Ha a sót gyomirtóként használjuk, óvatosan kell alkalmazni. Könnyen elpusztíthatjuk a környező növényeket. A túl sok só idővel akár sterilizálhatja is a talajt. Mint ilyen, a leghatékonyabban használható olyan gyomok kezelésére, amelyeket nem vesznek körül olyan növények, amelyekre nem számítanak a kertben, például olyan gyomok, amelyek az aszfalt vagy a járda repedésein nyúlnak át, vagy a teraszkövek között nőnek.

A só kémiája: Hogyan pusztítja el a só a gyomokat


A só (nátrium-klorid) elpusztítja a gyomokat azáltal, hogy kiszárítja a növényeket, és megzavarja a növény sejtjeinek belső vízháztartását. Mivel a só vízben oldódik, a leghatékonyabban vízzel keverve alkalmazható, mivel így könnyebben felszívódik a gyom. A nátrium-klorid erősen mérgező minden növényre, ezért óvatosan kell eljárni az alkalmazásánál. Általában a só a legjobb gyomirtó szerként kisüzemi kertészetben vagy gyomirtásban.

Hogyan használjuk a sót gyomirtóként


A só vízzel keverve a leghatékonyabb gyomirtószerként. A sósvíz-keverék ajánlott erőssége attól függ, hogy hol kívánjuk alkalmazni a gyomirtószert. Ha egy kerti ágyásban lévő gyomokat szeretnénk sóval kiírtani, akkor érdemes kevesebb mennyiségben kezdeni– például só és víz 1:2 arányú keverékével.

Alternatív megoldásként, ha olyan területen sózunk, ahol a talaj hosszú távú egészsége nem jelent problémát (például teraszkövek között, repedések a felhajtókban stb.), sokkal erősebb keveréket készíthetünk, például 2:1 arányú keveréket vagy 3:1. Ez a sómennyiség idővel határozottan befolyásolja a talaj pH-értékét, és sterillé válhat.

A sós vizes oldatokat közvetlenül a gyomnövény lombozatára kell alkalmazni. Kerüljük a gyökerek áztatását a keverékkel, hogy megvédjük a környező talajt és a növényeket. A sós víz felvihető szórófejes flakon segítségével, vagy edényből is kiönthető. Ha más növények is vannak a közelben, bőségesen öntözzük meg őket, miután a gyomirtót a gyomokra alkalmaztuk, hogy kiöblítsük a környező talajba kerülő sós vizet. Szűkös virágágyásokban és zöldségeskertekben a sós vizes kezelés nem javasolt.

Só kontra egyéb nem mérgező gyomirtószerek


Számos más „nem mérgező” gyomirtó is népszerű az otthoni kertészek körében. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és egyik lehetőség sem egy mindenki számára megfelelő megoldás.

Az egyik lehetőség a háztartási ecet, bár kevésbé hatékony, mint a magasabb ecetsavat tartalmazó kertészeti ecet. Ezek az ecetek sóval és vízzel összekeverve képesek a gyomok elleni küzdelemre. A só-víz keverékhez hasonlóan az ecetet is óvatosan kell alkalmazni, mivel az idővel megváltoztathatja a talaj pH-egyensúlyát, ami befolyásolja a jövőbeli növények növekedését.

A forrásban lévő víz is használható bizonyos fokú hatékonysággal. Kiváló lehetőség a kerti ágyásban lévő nehéz gyomcsoportok kezelésére, mivel a víznek nincs maradék hatása a talajra. Azonban, mint a legtöbb más gyomirtószer esetében, a forrásban lévő vizet nagyon óvatosan kell felvinni a kertbe, hogy ne károsítsák azokat a növényeket, amelyeket nem akarunk megölni.

Meglepő módon a tűz a „nem mérgező” gyomirtás másik módszere, amelyet a kertészek használnak. A tűz megégeti a felbukkanó gyomokat, szerkezeti szintű károkat okozva. Míg a tűzoltás véglegesen eltávolítja az egynyári gyomokat, nem pusztítja el a keményebb évelő gyomok gyökereit. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-23

A legszebb őshonos, magyar virágok, amiktől egy oázis lesz a kerted

A magyar virágok gyönyörűek, mutatunk néhány őshonos fajtát, amiktől burjánzó kerted lesz. Ezektől az őshonos, magyar virágoktól egy igazi oázis lesz a kerted.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

diatézis (diathesis)

a hibás alkaton alapuló egyes betegségekre való nagyfokú hajlam. (betegség) Tovább

burgonyafélék (Solanaceae)

a kétszikűek osztályának egyik családja, lágy szárúak v. cserjék. Fajai általában... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés permetezés Talajművelés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés