Hogyan használjunk sót a gyomok írtására? - Nem is gondolnád mire képes!

hirdetes

Hogyan irtsunk gyomot sóval? - Ismerd meg, hogyan használhatod a háztartási konyhasót a makacs gyomok irtására

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kertben a gyomok kezelése olyan feladat, amelytől még a legtöbb kertész is fél. Kézi kihúzásuk időigényes és ismétlődő, de sok kertész szeretné elkerülni a kereskedelemben kapható vegyi gyomirtó szerek használatát, ezért most eláruljuk hogyan írthatod ki a gyomokat sóval!

gyomírtás sóval

Gyomírtás sóval


Van néhány nem mérgező gyomirtó, amely hatékonyan használható a gyomok elleni küzdelemben a kertben – nevezetesen ilyen például a konyhasó is. Bár soha egyetlen gyomirtót sem lehet igazán „ártalmatlannak” nevezni a kertben (fő céljuk a nemkívánatos növények elpusztítása!), a só (vagy a nátrium-klorid) természetes megoldás, amely jól működik a bosszantó gyomokon.

Használható a só a gyomok irtására?


Röviden: a só hatékony, nem mérgező gyomirtó. Azonban nem minden só egyforma, ha gyomirtásról van szó. Szokásos jódozott vagy nem jódozott konyhasót kell használni. Ellenőrizd a csomagolást, és győződj meg arról, hogy nátrium-kloridot használsz, nem pedig magnézium-szulfátot (Epsom-sók), kősót vagy tengeri sót.

Ha a sót gyomirtóként használjuk, óvatosan kell alkalmazni. Könnyen elpusztíthatjuk a környező növényeket. A túl sok só idővel akár sterilizálhatja is a talajt. Mint ilyen, a leghatékonyabban használható olyan gyomok kezelésére, amelyeket nem vesznek körül olyan növények, amelyekre nem számítanak a kertben, például olyan gyomok, amelyek az aszfalt vagy a járda repedésein nyúlnak át, vagy a teraszkövek között nőnek.

A só kémiája: Hogyan pusztítja el a só a gyomokat


A só (nátrium-klorid) elpusztítja a gyomokat azáltal, hogy kiszárítja a növényeket, és megzavarja a növény sejtjeinek belső vízháztartását. Mivel a só vízben oldódik, a leghatékonyabban vízzel keverve alkalmazható, mivel így könnyebben felszívódik a gyom. A nátrium-klorid erősen mérgező minden növényre, ezért óvatosan kell eljárni az alkalmazásánál. Általában a só a legjobb gyomirtó szerként kisüzemi kertészetben vagy gyomirtásban.

hirdetes

Hogyan használjuk a sót gyomirtóként


A só vízzel keverve a leghatékonyabb gyomirtószerként. A sósvíz-keverék ajánlott erőssége attól függ, hogy hol kívánjuk alkalmazni a gyomirtószert. Ha egy kerti ágyásban lévő gyomokat szeretnénk sóval kiírtani, akkor érdemes kevesebb mennyiségben kezdeni– például só és víz 1:2 arányú keverékével.

Alternatív megoldásként, ha olyan területen sózunk, ahol a talaj hosszú távú egészsége nem jelent problémát (például teraszkövek között, repedések a felhajtókban stb.), sokkal erősebb keveréket készíthetünk, például 2:1 arányú keveréket vagy 3:1. Ez a sómennyiség idővel határozottan befolyásolja a talaj pH-értékét, és sterillé válhat.

A sós vizes oldatokat közvetlenül a gyomnövény lombozatára kell alkalmazni. Kerüljük a gyökerek áztatását a keverékkel, hogy megvédjük a környező talajt és a növényeket. A sós víz felvihető szórófejes flakon segítségével, vagy edényből is kiönthető. Ha más növények is vannak a közelben, bőségesen öntözzük meg őket, miután a gyomirtót a gyomokra alkalmaztuk, hogy kiöblítsük a környező talajba kerülő sós vizet. Szűkös virágágyásokban és zöldségeskertekben a sós vizes kezelés nem javasolt.

hirdetes

Só kontra egyéb nem mérgező gyomirtószerek


Számos más „nem mérgező” gyomirtó is népszerű az otthoni kertészek körében. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és egyik lehetőség sem egy mindenki számára megfelelő megoldás.

Az egyik lehetőség a háztartási ecet, bár kevésbé hatékony, mint a magasabb ecetsavat tartalmazó kertészeti ecet. Ezek az ecetek sóval és vízzel összekeverve képesek a gyomok elleni küzdelemre. A só-víz keverékhez hasonlóan az ecetet is óvatosan kell alkalmazni, mivel az idővel megváltoztathatja a talaj pH-egyensúlyát, ami befolyásolja a jövőbeli növények növekedését.

A forrásban lévő víz is használható bizonyos fokú hatékonysággal. Kiváló lehetőség a kerti ágyásban lévő nehéz gyomcsoportok kezelésére, mivel a víznek nincs maradék hatása a talajra. Azonban, mint a legtöbb más gyomirtószer esetében, a forrásban lévő vizet nagyon óvatosan kell felvinni a kertbe, hogy ne károsítsák azokat a növényeket, amelyeket nem akarunk megölni.

Meglepő módon a tűz a „nem mérgező” gyomirtás másik módszere, amelyet a kertészek használnak. A tűz megégeti a felbukkanó gyomokat, szerkezeti szintű károkat okozva. Míg a tűzoltás véglegesen eltávolítja az egynyári gyomokat, nem pusztítja el a keményebb évelő gyomok gyökereit. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-22

5 kreatív kerti ötlet egyszerű raklapokkal- a raklap kerti felhasználása kreatívan

Nem gondoltad volna, milyen hasznos tud lenni egy raklap a kertben! Íme 5 mód a raklap kreatív kerti felhasználására, amit leesik majd az állad.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kórlefolyás

a betegség okának felmerülésétől, ill. kezdeti tüneteitől a végkifejletig lezajló... Tovább

megtérülési időtartam

a beruházásokat megalapozó döntések egyik legfontosabb mutatója, amelva gazdaságosság... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés permetezés Talajművelés virág virágtermesztés Zöldség Zöldségtermesztés