Virágföld készítése házilag - így készíts tápanyagokban gazdag virágföldet

Így készíts tápanyagokban gazdag virágföldet házilag

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Habár virágföldet minden kisebb és nagyobb kerti szaküzletben talál az ember a saját kezűleg elkészített házi verziónak számos előnye van a bolti változatokkal szemben. Kezdésképpen pontosan tudja az ember, hogy mi kerül bele, így akár teljesen organikussá is elkészíthető, mindenféle vegyszer és méreganyag nélkül.

Házi virágföld készítése

Egy másik fontos szempont az ár. Nem csak olcsóbban kijössz majd, de néhány olyan dolgot is felhasználhatsz kertedből és a háztartásból, ami egyébként a szemétben landolt volna. Igen, a megannyi komposzt-alapanyagról beszélünk, ami a kertben aranyat ér, ha megfelelően készíti elő őket az ember. Végezetül pedig – jó önellátó kertésznek lenni!

Mi kell egy kis általános célú virágföldhöz?

Egy virágföld csak annyira lehet jó, mint amilyen jók az elkészítéséhez felhasznált összetevők. A kerti talajjal ellentétben (ami folyamatosan ki van téve a környezeti behatásoknak) sokkal több beleszólásod van a virágföldek összetételébe, szerkezetébe és tápanyagtartalmába is. Ha szeretnél ideális körülményeket teremteni a gyökerek számára, hogy szabadon szétágazhassanak, illetve biztosítani akarod a megfelelő vízelvezetést is, akkor könnyed, levegős virágföldet kell, hogy összeállíts. Persze nem szabad túl könnyeddé sem elkészíteni, hiszen meg kell tartania a növény súlyát (nem is beszélve az esetleges termésekéről).

A vízelvezetés is kényes kérdés, mert ugyan nem szabad hagyni, hogy a növény vízben üljön, arra is ügyelni kell, hogy a talaj (pontosabban jelen esetben a virágföld) elegendő nedvességet tartson meg a gyökerek számára. Talán mondani sem kellene, de az igazán jó virágföldek stabil és folyamatos tápanyagellátást biztosítanak a növények számára a növekedéshez és életben maradáshoz.

Fontos megjegyezni azonban, hogy bár a virágföldben könnyebben kimérhető a pontos szükséges tápanyagmennyiség, ez hamar ki is merülhet, ugyanis a növények hamar fel tudják használni a rendelkezésre álló készleteket. Ha tehát növénytartóban szeretnéd nevelni növényeidet, akkor készülj fel rá, hogy rendszeres utánpótlást kell majd biztosítanod nekik azokból a nyersanyagokból, amiket egyébként ideális körülmények között a kerti táptalajból „automatikusan” megkapnának. A következő oldalon elmondom, hogyan készíthetsz jó minőségű virágföldet házilag! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

állományváltás

1. az állattartó telepen az állomány teljes cseréje (fertőző betegségtől való... Tovább

episztázis

a nem allél gének között fellépő olyan kölcsönhatás, amelyben az egyik gén (episztatikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert