notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Virágföld készítése házilag

Hirdetés

Így készíts tápanyagokban gazdag virágföldet házilag

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Habár virágföldet minden kisebb és nagyobb kerti szaküzletben talál az ember a saját kezűleg elkészített házi verziónak számos előnye van a bolti változatokkal szemben. Kezdésképpen pontosan tudja az ember, hogy mi kerül bele, így akár teljesen organikussá is elkészíthető, mindenféle vegyszer és méreganyag nélkül.

Házi virágföld készítése

Egy másik fontos szempont az ár. Nem csak olcsóbban kijössz majd, de néhány olyan dolgot is felhasználhatsz kertedből és a háztartásból, ami egyébként a szemétben landolt volna. Igen, a megannyi komposzt-alapanyagról beszélünk, ami a kertben aranyat ér, ha megfelelően készíti elő őket az ember. Végezetül pedig – jó önellátó kertésznek lenni!

 

Mi kell egy kis általános célú virágföldhöz?

Egy virágföld csak annyira lehet jó, mint amilyen jók az elkészítéséhez felhasznált összetevők. A kerti talajjal ellentétben (ami folyamatosan ki van téve a környezeti behatásoknak) sokkal több beleszólásod van a virágföldek összetételébe, szerkezetébe és tápanyagtartalmába is. Ha szeretnél ideális körülményeket teremteni a gyökerek számára, hogy szabadon szétágazhassanak, illetve biztosítani akarod a megfelelő vízelvezetést is, akkor könnyed, levegős virágföldet kell, hogy összeállíts. Persze nem szabad túl könnyeddé sem elkészíteni, hiszen meg kell tartania a növény súlyát (nem is beszélve az esetleges termésekéről).

Hirdetés

 

Hirdetés

A vízelvezetés is kényes kérdés, mert ugyan nem szabad hagyni, hogy a növény vízben üljön, arra is ügyelni kell, hogy a talaj (pontosabban jelen esetben a virágföld) elegendő nedvességet tartson meg a gyökerek számára. Talán mondani sem kellene, de az igazán jó virágföldek stabil és folyamatos tápanyagellátást biztosítanak a növények számára a növekedéshez és életben maradáshoz.

 

Fontos megjegyezni azonban, hogy bár a virágföldben könnyebben kimérhető a pontos szükséges tápanyagmennyiség, ez hamar ki is merülhet, ugyanis a növények hamar fel tudják használni a rendelkezésre álló készleteket. Ha tehát növénytartóban szeretnéd nevelni növényeidet, akkor készülj fel rá, hogy rendszeres utánpótlást kell majd biztosítanod nekik azokból a nyersanyagokból, amiket egyébként ideális körülmények között a kerti táptalajból „automatikusan” megkapnának. A következő oldalon elmondom, hogyan készíthetsz jó minőségű virágföldet házilag! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

hármas keresztezés

főleg a kukorica nemesítésében alkalmazott eljárás, amikor az utódot három beltenyésztett... Tovább

Spinoza (ADV 8784)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepesen korai. A kalászkapelyva nem,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 235

Átlagos értékelés: 4.7

Házi kert