Gyermekek és az állatok.

Gyermekek és a kis kedvencek

T.J.Lora

 

 

Előbb-utóbb minden kisgyermekes családban előjön a kérés a gyermek részéről: „szeretnék valamilyen háziállatot”. A szülök jórészt elutasítják, mert egyből kutyára vagy macskára asszociálnak, pedig igen színes a paletta, amivel hozzájárulhatnak gyermekük fejlődéséhez.


Gyermekek és a kis kedvencek.

Rengeteget olvashatunk arról, hogy egy kisgyermek lelki fejlődésében, illetve tudatosságra nevelésében nagy szerepet játszhatnak az állatok. A kis kedvencek nem csak a gyermekek társaivá válnak. Általuk a kicsi megtanulja a gondoskodás fogalmát, hogy hogyan kell bánni egy élőlénnyel, és nem utolsó sorban kreativitása is fejlődhet, hiszen biztos, hogy legalább egyszer megpróbálják lerajzolni kedvencüket.

Tisztáznunk kell azonban, hogy az állattartás nem csupán hobbi. Nem tehetjük fel kedvencünket a polcra, mikor megunjuk. Tehát, milyen idős gyermeknek való kisállat? Meglátásom szerint, ha egy gyermek, illetve a szülők megfelelő tudással és tapasztalattal rendelkeznek, nyugodt szívvel választhatnak bármilyen állatot. Azonban, ha kezdő állattartókról van szó, még egy tizennégy-öt éves tinédzser is fiatalnak számíthat bizonyos állatok tartását illetően. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bármelyik állatot is lehet felelőtlenül, számukra nem megfelelő körülmények között tartani! Ez már ugyanis az állatkínzás kategóriáját is súrolhatja!

Milyen állatot válasszunk hát gyermekünk számára? Koruktól, nemüktől, érdeklődésüktől függően más és más kisállat ragadhatja meg a kicsiket. Figyelembe kell vennünk az állat igényeit, és ehhez képest a saját lehetőségeinket is. Ne tartsunk kutyát panellakásban, főleg, ha nagyobbra vágyunk egy máltai selyemkutyánál. Ha macskát szeretnénk, válasszunk olyan fajtát, amelyik fejlődésében nem okoz torzulást, ha nem mehet ki a szabadba egyáltalán. De e két, kedvelt jószágot félre téve most, a következő oldalon elárulom, mely állatok valóak a kicsik számára, és melyek esetében várjunk még.

Gyermekek és a kis kedvencek.

Kis kedvencként tarthatunk hüllőket, kétéltűeket, emlősöket, halakat, madarakat, de még rovarokat, pókokat is. Szóval tulajdonképpen minden osztály képviselteti magát a házi állatok között. Ekkora kínálatban pedig könnyen elveszhet az emberfia és lánya. Lássuk először azokat a jószágokat, amelyek nem igazán javasoltak kisgyermekek számára.

Ha gyermekünk félénken, hosszas kéztördelés után végre előhozakodik a témával, és úgy döntünk, megérdemel egy esélyt, hogy ő is boldog állattulajdonos legyen, beszéljük meg vele, hogy mire is gondolt. Bundásat szeretne vagy pikkelyeset, esetleg valami kevésbé szokványosat?

Bundás esetében nem ideális jelölt a csincsilla, a mókus, a degu, a patkány, a törpehörcsög és az egér. A csincsillát a haladó rágcsálótartóknak ajánlják, s nem csak a nagy mozgás-, illetve társaságigénye miatt, hanem mert ezeken kívül vannak még igényei, és ez a bundás, kerekfülű jószág, akár 20 évig is velünk maradhat. Az egér, illetve a törpehörcsög meglehetősen kicsiny barát egy épp az állatokkal ismerkedő gyermek számára, könnyen kárt tehet bennük. Habár az is igaz, hogy a hörcsögök jól bírják a gyömöszölést, és egyedül is elvannak. Így egy tíz év körüli gyermeknek akár jó pajtása is lehet.

A mókus, degu és a patkány szintén igényes állat, ezen kívül a mókus nehezen szelídül, és harap. A patkány később lehet jó választás, hiszen hihetetlenül intelligens, jó társa lehet annak, akit nem zavar rózsaszín farka, és a tudat, hogy egy patkánnyal osztja meg otthonát. A degu kolóniákban él, ha kellemetlenül érzi magát a kezünkben, harap, és nagy a mozgástér igénye.

A következő oldalon folytatom.

Gyermekek és a kis kedvencek.

Ha fiúnk, lányunk hüllőt szeretne, semmiféleképpen sem javaslom a gyíkokat, mint például a kaméleon, a gekkó, az agáma stb. illetve a kígyókat. Előzőek meglehetősen drága és egzotikus állatok első házi kedvencnek. Jól felszerelt terráriumra van szükségük, illetve némelyik elég nagy mozgásteret igényel, mint például az agáma, mely 50 cm-esre is megnőhet. Arról nem beszélve, hogy a gyíkok többsége kényes is. Várjunk tehát még ezekkel az állatokkal, és ne rajtuk gyakoroltassuk a megfelelő bánásmód hogyanjait.

A kígyókat szerintem egyértelmű, hogy miért nem javaslom kezdő állattartók és gyermekek számára. Sok kicsit valószínűleg lelkileg megviselne, mikor rájönne, hogy a kígyó és a patkány vagy egér bizony nem fogócskázik.

„Ízlések és pofonok”, szokták mondani, s ez vonatkozik azokra is, akik szívesen tartanának bogarakat, pókokat otthon. Azonban, még ha a szülő bele is egyezne egy ilyen házi kedvencbe, gondolja végig. Nem biztos, hogy örülne, ha a véletlenül nyitva hagyott terráriumból kisétálna egy meglehetősen nagyra növő madárpók vagy egy vándorló levél. Ez utóbbi ugyan ártalmatlan, és jól néz ki, de tenyérnyire megnőhet ő is. Emellett a nőstények szűznemzéssel is képesek szaporodni, ami rengeteg utódot jelenthet.

Lássuk, melyek azok az állatok, amelyek közül gyermekünk választhat.

Gyermekek és a kis kedvencek.

Amennyiben nem zavarja, hogy házi kedvencét nem tarthatja kézben vagy időbe telik hozzászoktatni, választhatunk pintyeket, esetleg hullámos papagájokat otthonra. Ezek a kedves madarak társas lények, így mindenképpen párban vigyük őket haza. A papagájokat viszonylag könnyen kézhez nevelhetjük, illetve kisebb trükköket is meg tudnak tanulni. Nagy helyre van szükségük, és hangoskodnak, mikor kedvük tartja, de hamar a család részévé válhatnak.

Hüllők esetében a vízi teknősöket javaslom: király, pézsma, ékszer. Szárazföldi rokonaik tartása ugyanis engedélyhez kötött, valamint be kell jelenteni őket, mert védettek. A vízi fajták közül az ékszerteknős a legagresszívebb, illetve meglehetősen nagyra nőhet. Éppen ezért őket nem lehet más, de gyakran még saját fajtársaikkal sem együtt tartani. A teknősök, a közhiedelemmel ellentétben nem mondhatóak lassú állatoknak. Igen gyorsan képesek haladni vízben, némelyik a szárazon is. Etetéskor, akár kézből is elfogadják a fagyasztott halat, ha magunkhoz szoktatjuk őket.

 

Kétéltűek esetében az afrikai karmos békát ajánlom. Könnyű a tartásuk, szinte igénytelenek, kicsik, így kis helyen is elférnek. Azonban ők is társas állatok, így minimum egy pár javasolt otthonra.

Gyermekek és a kis kedvencek.

A színes hal kavalkád is igen mutatós egy lakásban. Első házi állatként a guppyk, xifók (mexikói kardfarkú hal), és mollyk javasoltak. Ezek az igénytelen, elevenszülő halak meglehetősen szaporák, főleg a szivárvány guppyk. Megfelelő körülmények között, de még hidegvízben is, számíthatunk a bőséges ivadékáldásra. Ez jelenthet akár 50 pici halat is egyetlen anyától. Fontos azonban az ivadékokat elkülöníteni, mivel a szülők és a többi hal eledeléül válnak.

 

S végül lássuk a bundás jószágokat. Kezdő állattartónak a nyúl, illetve a tengerimalac lehet a legideálisabb, ha kézbe vehető, szelíd társra vágyik. Mindkettő nyugodt állat, ritkán harapnak vagy egyáltalán. A nyúl kevésbé zajos, és el van egyedül is, míg a tengerimalac éjszaka is szeret társalogni velünk valamilyen formában. Ezen kívül egyedül tartva depressziós lehet.

Az állatkereskedésekben beszerezhető nyulak számára ugyanúgy speciális, nekik szánt magkeveréket kell adni, mint a tengerimalacok esetében. Ne etessük a malacokat nyúltáppal és fordítva, mert ez a vesztüket okozhatja. A tengerimalacnak nem adható a legtöbb K-val kezdődő zöldség, de szénát, kígyóuborkát, füvet, akáclevelet minden mennyiségben kaphatnak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2021-01-15

Büszkeségeink - A magyar tyúk bemutatása

A magyar tyúkokra valóban mindenki nagyon büszke lehet, ugyanis világhíresek. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a magyar tyúkok történetéről!

2021-01-18

Miért érdemes sziámi harcos halat tartani?

Sokan vagyunk, akiknek az első háziállata egy halacska volt. Mutatok néhány indokot, hogy miért tökéletes választás egy sziámi harcos hal - akár első kedvencnek!

2021-01-18

7 ok, amiért a szárazföldi teknős ideális háziállat

Manapság már egyre többen tartanak otthon szárazföldi teknőst. Most mutatok hét okot, hogy miért is ideális háziállat ez a kedves, növényevő páncélos hüllő!

További cikkek ebben a témában


légcsőférgesség (syngamosis)

3-4 hetes madarakban (csirkében, pulykában, fácánban) alkalmilag tömeges elhullást okozó... Tovább

baromfi fertőző gége- és légcsőgyulladása

főként növendék és felnőtt tyúkok — többnyire súlyos gége-, légcső-, orr-,... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Környezetvédelem