Levéltetű irtás házi készítésű rovarirtóval

Házi készítésű rovarirtók levéltetvek ellen

SzSz

A házi készítésű rovarirtók igazán kedveltek a biokertészetekben és azoknál, akik nem szeretnék vegyszerrel kezelni növényeiket. A levéltetű gyakori kártevő a kertben szinte minden növénynél, így fel kell venni velük a harcot természetes módszerekkel is. Hoztunk pár házi készítésű rovarirtót, amellyel könnyedén megszabadulhatunk tőlük. 


Levéltetű irtás házi készítésű rovarirtóval

Paradicsom-levél spray

A paradicsom leveleiben mérgező vegyületeket, alkaloidokat tartalmaznak. A paradicsomnövények leveleinek aprításakor felszabadíthatjuk ezeket az alkaloidjaikat. Amikor az alkaloidokat szuszpendáljuk és vízzel felhígítjuk, könnyen használható spray-t készíthetünk belőle, amely mérgező a levéltetvekre nézve, de még mindig biztonságos a növények számára.

A paradicsomlevélből készült spray készítéséhez egyszerűen aprítsunk össze egy vagy két csésze paradicsomlevelet, és áztassuk őket be két csésze vízbe. Hagyjuk egy éjszakán át ázni. Szűrjük le a leveleket sajtkendővel vagy finom szűrővel, majd adjunk hozzá még egy-két csésze vizet a folyadékhoz, és öntsük át egy szórófejes flakonba.
A keverék használatához permetezzük be a fertőzött növény szárát és lombozatát, és fordítsunk különös figyelmet a levelek aljára, mivel itt a levéltetvek ott gyűlnek össze leggyakrabban. Bár ez a permet biztonságos az emberekre nézve, egyesek allergiásak lehetnek a paradicsomra. 

Fokhagyma-olaj spray

A biokertészek régóta a fokhagymára támaszkodnak a kártevők elleni küzdelemben. A fokhagyma ként tartalmaz, amely amellett, hogy mérgező a kártevőkre, ugyanakkor antibakteriális és gombaellenes szer is. Az ebben a keverékben található vegyület lebontja a lágy testű kártevők, például levéltetvek testét is.
 

Hogyan készítsük el a fokhagymás oldatot? A követekző oldalon kiderül!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


ló bélyegzése

a lovak egyedi megjelölésére szolgáló eljárás. A törzstenyészetékben a tenyésztési... Tovább

lombtalanítószerek

a kultúrnövények levélzetének betakarítás előtti leszárításával, fonnyasztásával... Tovább

Tovább a lexikonra