notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hatékonyak a helikopteres ellenőrzések: már nem találnak olyan sok helyen parlagfüvet, mint két éve

Hirdetés

Hatékonyak a helikopteres ellenőrzések

Petra
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Úgy tűnik, ez a helikopteres ellenőrzés és a magas bírságok beváltak: egyre kevesebb helyen találnak parlagfűvel szennyezett területeket. Még pontos adatok nincsenek, de már a tavalyi év is igen jól alakult ebből a szempontból 2012-höz képest.

Helikopteres ellenőrzés

Úgy néz ki, elég hatékony a parlagfüves területek helikopterrel való felderítése, mert nem lehet előle elbújni. Ezzel a módszerrel és a szigorúbb jogszabályokkal sikerült elérni, hogy csökkenjenek a parlagfüves területek. Pest megyében 2012-ben összesen 689 hektáros területen találtak parlagfüvet, míg ez a szám a következő évre 108 hektárra csökkent. Az idei évről még nincsenek konkrét adatok, mert még nem értek véget a bemérések, viszont egyelőre úgy tűnik, idén se találtak túl sok parlagfűvel szennyezett területet.

Helikopteres ellenőrzés

Tarnai Richárd kormánymegbízott szerint a parlagfüves területek helikopterrel való felderítése nemcsak hogy nagyon hatékony, de sikerült ezáltal egy olyan irányba elmozdítani az embereket, amikor is önkéntesen követik a jogszabályokat és gondoskodnak a parlagfű eltávolításáról birtokaikon. Ezt a fajta ellenőrzést ugyanis nem lehet csak úgy kijátszani, mivel a helikopterből könnyen észre lehet venni, ha valaki még nem tüntette el a parlagfüvet. Meg persze a magas pénzbírság sem mellékes, amit akkor szabnak ki, ha valaki második felszólításra se tett eleget a jogszabályoknak.

Helikopteres ellenőrzés

A szerdai adat szerint országosan 1830 hektáron mértek be parlagfűvel borított területeket, ebből pedig 490 hektáron rendelték el a növény kiirtását, ami összesen 642 eljárást jelent.

 

Aki nem kaszálja el a parlagfüvet a területén, az egy nem kis összegű bírságra számíthat. Mellette pedig végrehajthatják a kényszerkaszálást is, amit szintén ki kell fizetnie. A bírság 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig is terjedhet a föld területének nagyságától függően. Ezt a pénzt adó formájában hajtják be. Viszont igazán csak akkor kell félni az eljárástól, ha a gyomnövény már fejlett állapotban van.

Helikopteres ellenőrzés

Mivel ez a nyár elég csapadékos volt, ez sajnos kedvez a parlagfűnek és mivel elég makacs növény, ezért sok esetben nem elég csak egyszer lekaszálni, hanem hosszútávon is el kell lehetetleníteni. A parlagfű szezon október végéig tart.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
214 867
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 388 314
Közösség

védőkörzet

Különösen veszélyes fertőző betegségek esetén kerül felállításra,amikor... Tovább

SEO

MI az a SEO? Mi az a keresőoptimalizálás? A SEO, avagy magyarul a keresőoptimalizálás az a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 223

Átlagos értékelés: 4.8

Növényvédelem