Hangya a kertbe, nézd meg, mit tehetsz ellenük!

Bevált, természetes megoldások hangyák ellen

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokaknak problémát okoznak a hangyák, rengeteg levelet kaptunk, hogy mit lehet tenni a hangyák ellen a kertben. A most következő cikkben megnézzük azt, hogy károsak vagy hasznosak-e a hangyák, illetve mutatok egy olyan módszert ellenük, ami nálam minden évben beválik!

Védekezz a hangyák ellen hatásosan!

Hasznos vagy káros a hangya?

Ez egy nagyon nehéz kérdés, mivel egyrészt a hangyák hasznosak, másrészt viszont károsak is. A hangyák általában a tetvekkel együtt jelennek meg a zöldségeken, illetve a gyümölcsfákon. Ha hangyát látsz a növényeken, akkor biztos lehetsz benne, hogy az a növény tetves. Szóval jelzésként mindenképpen jók a hangyák. Az együttélésről csak annyit, hogy a hangyák masszírozzák a tetvek potrohát, így azok több mézharmatot bocsátanak ki, ami pedig a hangyák felhasználnak táplálékként.

Itt jön be a káros rész, mivel annak érdekében, hogy több legyen a mézharmat, több nedvet szívnak el a növényektől, így a tetvek kártétele fokozódik. A hangyák mellett szól az, hogy a tetveket néha elpusztítják, viszont ellenük szól, hogy a korábban egészséges növényre átszállítják a tetveket. Egy szó, mint száz, a hangyák több kárt okoznak sajnos, mint hasznot, szóval jobb, hogyha védekezünk ellenük. 

Hangya elleni szer – Illóolajok bevetése

Nézzük, mi kell a szuper hatásos szerhez: 30 csepp borsmenta illóolaj, 30 cseppszegfűszeg illóolaj, 4-5 deciliter víz. Az illóolajokat jó alaposan keverjük össze egy szórófejes flakonban, természetesen a vízzel együtt. Ezután rázzuk fel a permetlevet és már permetezhetünk is. Ha a fűben találtunk hangyákat, akkor a bojt túrjuk szét lábbal és ezután permetezzük be a környéket. Szükség esetén pár nap múlva ismételjük meg a műveletet, de nekem elég volt egyszer megcsinálnom a trükköt, azóta nem találkoztam egy hangyával sem.

Hangya elleni szer – Cukorral is küzdhetünk

A hangyák nagyon szeretik az édes ételeket, éppen ezért érdemes olyan csapdát készítenünk, aminek a fő alkotóeleme a cukor. Öntsünk egy edénybe vizet, tegyünk bele pár kanál cukrot, keverjük el jó alaposan, és helyezzük a csapdát a hangyák vonulási útvonalára – könnyedén bele fognak sétálni, ki viszont már nem jönnek. 

Hangya elleni szer - Sütőpor vagy bórax

Keverjük össze a sütőport, vagy a bóraxot egy kis cukorral és szórjuk ki a hangyák útvonalára – azt fogják hinni, hogy valami nagyon finom ajándékot kaptak. Ezt beviszik a bolyba, majd gyanútlanul elfogyasztják, és el is pusztulnak. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csigaölő szerek

a csigák különösen csapadékos időben, a zöldségfélékben okoznak jelentős károkat. Az... Tovább

tejcsepegés

Oka a tőgybimbócsatorna záróizmának sérülése v. bénulása. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert