Vetőmag-hamisítás áldozatául eshet bárki, aki bedől az alkalmi vételeknek, vagy bizonytalan forrásból vásárol vetőmagot!

Könnyű bedőlni az olcsó, kéz alóli, bizonytalan eredetű vetőmagnak

Kucsma Vivien
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Vetőmag-hamisítás áldozatául eshet bárki, aki bedől az alkalmi vételeknek, vagy bizonytalan forrásból vásárol vetőmagot! Génmódosított, vagy hamisított vetőmaggal nemcsak a saját, de a szomszédos táblákat is tönkre tehetjük!

Vetőmag-hamisítás áldozatául eshet bárki, aki bedől az alkalmi vételeknek, vagy bizonytalan forrásból vásárol vetőmagot!

 

 

 

Vetőmag-hamisítás – Mikor beszélünk hamis vetőmagról?

Vetőmag-hamisításról akkor van szó, ha a kívülről eredetinek tűnő csomagolásban nem vetőmag, hanem vetőmagszerű termék van. Ez általában árugabona, ami sem fizikai, sem genetikai értékében nem hasonlítható össze a vetőmaggal.

Vetőmag-hamisítás – A saját és a szomszédos földeket is károsíthatja a hamis vetőmag

Akár a teljes termés tönkre mehet, ha olcsó, kéz alóli vetőmagot szerzünk be, mivel így sokkal nagyobb annak az esélye, hogy hamisított terméket vásárolunk. Hamis vetőmag a zsákban gyakran töredezett, csíraképtelen, így vetésre alkalmatlan. A csávázás hiánya pedig rontja annak az esélyét, hogy az elvetett mag kicsírázzon és megfelelően növekedjen.

Vetőmag-hamisítás – Napraforgó-, kukorica- és repcehamisítás a leggyakoribb

A szakemberek szerint a hamisítók között a legnépszerűbb hamisított vetőmagok általában a napraforgó, a repce és a kukorica fajták. Különös veszélyeket rejt a gazdálkodók számára a génmódosított magvak elvetése. Hiába tilos hazánkban a GMO magvak forgalmazása, a szomszédos országokban engedélyezett. Ezekből az országokból a kishatárforgalomban valószínűleg könnyen bejuthat az országba. Ha ezt valaki elveti, és a hatóság rájön, a jogszabályi keretek értelmében el kell távolítani a területről. Ha már elvirágzott a GMO növény, akkor feltételezhető, hogy a szomszédos táblán lévő, amúgy nem GMO vetőmagból származó kultúra is megfertőződött, ezért azt is el kell távolítani, így a károk hatványozódhatnak. 

Vetőmag-hamisítás – Hogyan kerüljük el a hamis vetőmagot?

Többféleképpen is el lehet kerülni, hogy hamisított vetőmagot vásároljunk. Igyekezzünk mindig megbízható forrásból vásárolni, olyan vetőmag-forgalmazóktól, akiktől már évek óta szerezzük be a magot. Érdemes megvizsgálni a hivatalos okiratnak minősülő címkét is, amit minden esetben a hatóság állít ki. A címkén többféle biztonsági, hamisítás elleni védelmi elem is található, mint a vízjegy és egy téphetetlen, egyedi sorszám. A sorszám mindig csak azt a tételt, csak azt a zsákot azonosítja. A hatóság webes adatbázisából a szükséges paramétereket megadva a címkéről ellenőrizhető, hogy a megfelelő tételt tartalmazza-e a zsák. 
 
Vetőmag hamisítás
 

Vetőmag-hamisítás – Gyanús vetőmag jelentése

Ha valaki gyanús vetőmaggal találkozik, értesítse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt a 06-1/336-9000-es központi telefonszámon. Továbbá bejelenteni lehet még az illetékes megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának Vetőmag és Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályánál, vagy a Vetőmag Szövetségnél (06-1/332-5755) is. A fémzárszám, a címkesorszám és a címke dátuma alapján a NÉBiH-nél telefonon, illetve az interneten keresztül is ellenőrizhető a vetőmag eredetisége. A nem Magyarországon előállított vetőmagok adatait a rendszer nem tárolja, így a találat nélküli keresés külföldről származó vetőmagot sejtethet.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivarszervek (nemi szervek)

a többsejtű állatokban az ivarsejteket (ondósejt, petesejt) termelő, azokat raktározó,... Tovább

kárász (széles k., Carassius carassius)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, a ponttyal közeli rokonságban álló hal.... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság