Vetőmag-hamisítás áldozatául eshet bárki, aki bedől az alkalmi vételeknek, vagy bizonytalan forrásból vásárol vetőmagot!

hirdetes

Könnyű bedőlni az olcsó, kéz alóli, bizonytalan eredetű vetőmagnak

Kucsma Vivien

Vetőmag-hamisítás áldozatául eshet bárki, aki bedől az alkalmi vételeknek, vagy bizonytalan forrásból vásárol vetőmagot! Génmódosított, vagy hamisított vetőmaggal nemcsak a saját, de a szomszédos táblákat is tönkre tehetjük!

Vetőmag-hamisítás áldozatául eshet bárki, aki bedől az alkalmi vételeknek, vagy bizonytalan forrásból vásárol vetőmagot!

 

 

 

Vetőmag-hamisítás – Mikor beszélünk hamis vetőmagról?

Vetőmag-hamisításról akkor van szó, ha a kívülről eredetinek tűnő csomagolásban nem vetőmag, hanem vetőmagszerű termék van. Ez általában árugabona, ami sem fizikai, sem genetikai értékében nem hasonlítható össze a vetőmaggal.

Vetőmag-hamisítás – A saját és a szomszédos földeket is károsíthatja a hamis vetőmag

Akár a teljes termés tönkre mehet, ha olcsó, kéz alóli vetőmagot szerzünk be, mivel így sokkal nagyobb annak az esélye, hogy hamisított terméket vásárolunk. Hamis vetőmag a zsákban gyakran töredezett, csíraképtelen, így vetésre alkalmatlan. A csávázás hiánya pedig rontja annak az esélyét, hogy az elvetett mag kicsírázzon és megfelelően növekedjen.

Vetőmag-hamisítás – Napraforgó-, kukorica- és repcehamisítás a leggyakoribb

A szakemberek szerint a hamisítók között a legnépszerűbb hamisított vetőmagok általában a napraforgó, a repce és a kukorica fajták. Különös veszélyeket rejt a gazdálkodók számára a génmódosított magvak elvetése. Hiába tilos hazánkban a GMO magvak forgalmazása, a szomszédos országokban engedélyezett. Ezekből az országokból a kishatárforgalomban valószínűleg könnyen bejuthat az országba. Ha ezt valaki elveti, és a hatóság rájön, a jogszabályi keretek értelmében el kell távolítani a területről. Ha már elvirágzott a GMO növény, akkor feltételezhető, hogy a szomszédos táblán lévő, amúgy nem GMO vetőmagból származó kultúra is megfertőződött, ezért azt is el kell távolítani, így a károk hatványozódhatnak. 
hirdetes

Vetőmag-hamisítás – Hogyan kerüljük el a hamis vetőmagot?

Többféleképpen is el lehet kerülni, hogy hamisított vetőmagot vásároljunk. Igyekezzünk mindig megbízható forrásból vásárolni, olyan vetőmag-forgalmazóktól, akiktől már évek óta szerezzük be a magot. Érdemes megvizsgálni a hivatalos okiratnak minősülő címkét is, amit minden esetben a hatóság állít ki. A címkén többféle biztonsági, hamisítás elleni védelmi elem is található, mint a vízjegy és egy téphetetlen, egyedi sorszám. A sorszám mindig csak azt a tételt, csak azt a zsákot azonosítja. A hatóság webes adatbázisából a szükséges paramétereket megadva a címkéről ellenőrizhető, hogy a megfelelő tételt tartalmazza-e a zsák. 
hirdetes
 
Vetőmag hamisítás
 

Vetőmag-hamisítás – Gyanús vetőmag jelentése

Ha valaki gyanús vetőmaggal találkozik, értesítse a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt a 06-1/336-9000-es központi telefonszámon. Továbbá bejelenteni lehet még az illetékes megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának Vetőmag és Szaporítóanyag Felügyeleti Osztályánál, vagy a Vetőmag Szövetségnél (06-1/332-5755) is. A fémzárszám, a címkesorszám és a címke dátuma alapján a NÉBiH-nél telefonon, illetve az interneten keresztül is ellenőrizhető a vetőmag eredetisége. A nem Magyarországon előállított vetőmagok adatait a rendszer nem tárolja, így a találat nélküli keresés külföldről származó vetőmagot sejtethet.
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


4/2006. (I. 20.) FVM rendelet

az anyakecsketartás támogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi... Tovább

katalizátorok

olyan anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság