notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazást tartott, amely májusban zárult. A szavazás szerint 2013-ban a gyurgyalag lett az év madara.

Hirdetés

A gyurgyalag lett az év madara 2013-ban

Kucsma Vivien
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazást tartott, amely májusban zárult. A szavazás szerint 2013-ban a gyurgyalag lett az év madara, amely hazánk madárfaunájának egyik legkáprázatosabb színekben tündöklő madara.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazást tartott, amely májusban zárult. A szavazás szerint 2013-ban a gyurgyalag lett az év madara.

 

 

 

 

 

A gyurgyalag lett az év madara – Amit a gyurgyalagról tudni kell

A gyurgyalag hosszú távú vonuló madár, ugyanis a hazai hideg hónapokat Afrikában tölti, és a legmelegebb hónapokra jön haza költeni. Májusban szokott megérkezni Afrikából, de szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Gyakran a partifecskékkel együtt, partfalakban, telepesen fészkelő madárfaj. Elsősorban nagyobb repülő rovarokkal táplálkozik. A gyurgyalag állományát a speciális étrendje és a fészkelési viselkedése miatt rengeteg veszély fenyegeti. A gyurgyalagot fenyegető veszélyek közé tartozik többek között a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, valamint az illegális homokbányászat.
Hirdetés
 
A gyurgyalag lett az év madara
 
A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft. A gyurgyalag állományt 20-30 ezer párra becsülték, de ez a szám 1988 óta folyamatosan csökken. Régebben jellemző volt, hogy egy telepen több száz páros költött, mára azonban az egy telepen található párok száma húsz alá csökkent. 

A gyurgyalag lett az év madara – A program célja

Az „Év madara” program célja olyan madárfajok vagy csoportok bemutatása, melyek védelmében a lakkosság egésze vagy egyes csoportjai (vadászok, gazdálkodók) is részt vesznek. Az „Év madara” kampányhoz kapcsolódóan egy gyurgyalag felmérést terveznek a szakemberek, amely segít megismerni a hazai állományt illetve a gyurgyalagokat veszélyeztető tényezőket. 
Hirdetés
Az MME csak olyan fajt javasol az év madarának, melynek folyamatos védelmében tevőlegesen is részt vesz. Ebben az évben kiemelten foglalkoznak majd az elöregedett telepek felújításával, és szeretnének új telepeket is létrehozni, valamint megpróbálják majd a fészektelepeket érintő illegális tevékenységeket felderíteni lés visszaszorítani.
 
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

fagy

a —>1evegő hőmérsékletének a —>víz f.-pontja (0°C) alá való süllyedése. Az... Tovább

gyapjúszál tulajdonságai

a gyapjúszálnak számos olyan értékes tulajdonsága van, ami miatt a szőrme- és a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 242

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok