A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazást tartott, amely májusban zárult. A szavazás szerint 2013-ban a gyurgyalag lett az év madara.

hirdetes

A gyurgyalag lett az év madara 2013-ban

Kucsma Vivien
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazást tartott, amely májusban zárult. A szavazás szerint 2013-ban a gyurgyalag lett az év madara, amely hazánk madárfaunájának egyik legkáprázatosabb színekben tündöklő madara.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szavazást tartott, amely májusban zárult. A szavazás szerint 2013-ban a gyurgyalag lett az év madara.

 

 

 

 

 

A gyurgyalag lett az év madara – Amit a gyurgyalagról tudni kell

A gyurgyalag hosszú távú vonuló madár, ugyanis a hazai hideg hónapokat Afrikában tölti, és a legmelegebb hónapokra jön haza költeni. Májusban szokott megérkezni Afrikából, de szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Gyakran a partifecskékkel együtt, partfalakban, telepesen fészkelő madárfaj. Elsősorban nagyobb repülő rovarokkal táplálkozik. A gyurgyalag állományát a speciális étrendje és a fészkelési viselkedése miatt rengeteg veszély fenyegeti. A gyurgyalagot fenyegető veszélyek közé tartozik többek között a partfalak természetes eróziója és benövényesedése, valamint az illegális homokbányászat.
hirdetes
 
A gyurgyalag lett az év madara
 
A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft. A gyurgyalag állományt 20-30 ezer párra becsülték, de ez a szám 1988 óta folyamatosan csökken. Régebben jellemző volt, hogy egy telepen több száz páros költött, mára azonban az egy telepen található párok száma húsz alá csökkent. 

A gyurgyalag lett az év madara – A program célja

Az „Év madara” program célja olyan madárfajok vagy csoportok bemutatása, melyek védelmében a lakkosság egésze vagy egyes csoportjai (vadászok, gazdálkodók) is részt vesznek. Az „Év madara” kampányhoz kapcsolódóan egy gyurgyalag felmérést terveznek a szakemberek, amely segít megismerni a hazai állományt illetve a gyurgyalagokat veszélyeztető tényezőket. 
hirdetes
Az MME csak olyan fajt javasol az év madarának, melynek folyamatos védelmében tevőlegesen is részt vesz. Ebben az évben kiemelten foglalkoznak majd az elöregedett telepek felújításával, és szeretnének új telepeket is létrehozni, valamint megpróbálják majd a fészektelepeket érintő illegális tevékenységeket felderíteni lés visszaszorítani.
 
 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kálium (K)

az ->alkálifémekhez tartozó, puha, késsel jól vágható, az élő szervezetek számára... Tovább

igazságügyi állatorvostan

az állatorvos-tudomány ismereteit bizonyos jogi ismeretekkel ötvöző tudományág, amely azt... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok