14 gyorsan növő bokor, amikkel „privát falat” húzhatsz kerted köré

hirdetes

14 bámulatosan szép bokor, ami rendkívül gyorsan nő

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

14 pillanatok alatt megnövő csodaszép bokor

Gyorsan növő bokrok nyárra

Nyáriorgona (Buddleja davidii)

A nyáriorgonának már a neve is elárulja, hogy melyik évszakban hozza formáját. Ezek a bokrok szinte bárhol jól érzik magukat, és kifejezetten magasra is megnőhetnek. Virágaikat nyáron hozzák, és mágnesként vonzzák a különböző beporzókat.

Fekete bodza (Sambucus nigra)

Természetesen, ha a nyári bokrokról van szó, akkor a fekete bodza nem maradhat le egyetlen listáról sem. Ezt a népszerű bokrot valójában a lenti ehető termésűek között is megemlíthetnénk, de fehér nyári virágzuhataga miatt úgy döntöttünk, hogy inkább ide soroljuk.

Gyorsan növő bokrok őszre

Hortenzia (Hydrangea)

A hortenziák lehetnek örökzöldek vagy lombhullatók is, és jól mutatnak önmagukban, vagy egy privát kerti fal részeként egyaránt. Ahogy a nyár elköszön, ők gondoskodnak arról, hogy kertedben tavasszal is virágokban gyönyörködhess. Némelyik fajtája, például az ’Enziandom’ kerti hortenzia mutatós vörösesbarna levelekbe borul az őszi hónapokra.

hirdetes

Lilabogyó (Callicarpa)

Ez a szívós, strapabíró lombhullató ugyan nem mutat semmi különlegeset az év többi részében, de ősz végén és tél elején bőven termései kárpótolnak az unalmasabb időszakokért. Éppen ezért érdemes kevert privát falak részeként alkalmazni.

Gyorsan növő bokrok télre

Habár a korábban felsorolt örökzöldek télen is gondoskodnak a magánéletről kertedben, a következő bokrok még szebbé varázsolhatják „privát faladat”.

Illatos tündérfa (Chimonanthus praecox)

Ha szeretnél némi színt vinni téli kertedbe (az örökzöldön kívül persze), akkor ne keress tovább az illatos tündérfáknál. Szokatlan, de tagadhatatlanul mutatós virágai a téli hónapok során nyílnak, és még ilyenkor is kellemes illatot árasztanak magukból.

Edgeworthia

Az edgeworthia illatos, sárga virágai a tél végén, és kora tavasszal mutatkoznak meg, csinos kérge azonban egész évben vizuális értéket kölcsönöz a kertnek. Főleg kevert összeállítású privát falakba ajánlott.

hirdetes

Gyorsan növő, ehető termésű bokrok

Somtermésű ezüstfa (Elaeagnus multiflora)

A megjelenésében sokkal inkább cserjékre hajazó somtermésű ezüstfa talán a legízletesebb termésű összes közeli rokona közül – az érett bogyók nyersen és többféle módszerrel elkészítve is kifejezetten finomak. Jó választás kevert privát falakba, mert megköti a nitrogént a talajban, amivel a többi közeli növénynek is jót tesz.

Málna (Rubus idaeus)

Ki ne szeretné a málnát? Ezek a dúsan növő bokrok nem csak a magánéletet segítenek biztosítani kertedben, de mennyei termésekkel is meghálálják a törődést. Természetesen más, málnához hasonló növényeket is választhatsz erre a célra, például szedret (Rubus), vagy Tay-parti szedermálnát (ubus fruticosus x idaeus).

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyári seb

lovak bőrében (a végtagok alsó részén, a nyakon) kialakuló kifekélyesedő, vérző... Tovább

gerincvelő (gerincagy)

a központi idegrendszer legősibb része, működése elválaszthatatlan az agyvelő... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés