14 gyorsan növő bokor, amikkel „privát falat” húzhatsz kerted köré

hirdetes

14 bámulatosan szép bokor, ami rendkívül gyorsan nő

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

14 pillanatok alatt megnövő csodaszép bokor

Gyorsan növő örökzöld bokrok az egész éves magánéletért

Óriás tuja (Thuja plicata)

Az óriás tuják népszerű választások sövények és más „zöld privátfalak” kialakításához. A „Green Giant” hibridfajta évente akár 90-100 cm-t is nőhet megfelelő körülmények között. Érdemes észben tartani, hogy szűkebb helyeken hamar kezelhetetlen méretűvé válhatnak.

Fenyők

Bizonyos fenyőfajták gyorsabban nőnek, mint a többi. A fenyők általánosságban ideálisak a magánélet megőrzésére és szélvédelem biztosítására is. Az aleppói fenyő (Pinus halepensis), vagy a simafenyő (Pinus strobus) jó példák a gyorsan növő fajtákra. Ugyan úgy vigyázni kell velük, mint a tujákkal, mert hamar nagyon nagy méretűre nőhetnek meg.

Fagyal (Ligustrum)

Habár ma már nem olyan népszerű, a fagyal egy kiváló választás azoknak, akik egy rendezett, csinos privát fallal szeretnék körbevenni kertjüket.

hirdetes

Balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus)

A balkáni babérmeggy egy másik közkedvelt, gyorsan növő sövényalkotó, ami teljesen kifejlett formájában 1,5-5 méter magasra is megnőhet. Szintén jó, gyorsan növő opciók még az ’Etna’ babérmeggy (Prunus laurocerasus 'Etna'), vagy a kaukázusi babérmeggy (Prunus laurocerasus 'Caucasica').

Tarkalevelű ezüstfa (laeagnus × ebbingei)

A tarkalevelű ezüstfa egy strapabíró örökzöld, és remek választás azok számára, akik szeretnék megőrizni magánéletüket kertjükben. Hagyhatod szabadon növekedni egy természetesebb külső érdekében, vagy akár saját szájízed szerint is megmetszheted. Megfelelő körülmények között ehető gyümölcsöt is terem, és a gyökereiben élő baktériumoknak köszönhetően megköti a levegő nitrogéntartalmát. A kifejlett példányok évente 75 cm-t is nőhetnek.

hirdetes

Gyorsan növő bokrok tavaszra

Közönséges orgona (Syringa vulgaris)

Az orgonabokrok nem csak a tavasz színeivel, hanem annak illatával is megtöltik kertedet, amikor virágba borulnak. Ezek a gyorsan növő bokrok remekül illeszkednek a privát kerti falakba, és sarjaikból könnyedén szaporíthatók is az esetleges üres foltok betöltésére.

Aranyfa (Forsythia)

Az aranyfák fás ágai szintén szerkezetet és védelmet biztosítanak a kert számára, de a főszerepet egyértelműen a mesébe illően sárga virágok kapják, amelyek bármilyen kertet képesek vidámabbá varázsolni. Az aranyfák már koratavasszal virágba borulnak, nem csak bámulatos látványt kínálva ezzel tulajdonosaiknak, hanem korai nektárt is a rovarok számára.

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Móri Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Mór Szent István tér 1. 8060 Magyarország Tovább

gravitáció (általános tömegvonzás)

az anyag legegyetemesebb kölcsönhatása: két pontszerű test egymásra tömegüknek szorzatával... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés