5 érdekes látnivaló Győr-Moson-Sopron megyéből

5 látnivaló Győr környékén, amikről még nem biztos, hogy hallottál!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Győr-Moson-Sopron megye rengeteg gyönyörű látnivalóval kápráztat el mindannyiónkat, azonban a jól ismert barokk győri belvároson, Sopron centrumán és a fertődi Esterházy-kastélyon kívül több olyan látványosságot is felfedezhetünk, amik nem annyira széleskörben ismertek, mégis megéri őket felfedezni egy-egy hétvégi kirándulás alkalmával.

győr látnivalók

Győr-Moson-Sopron megye 5 érdekes látnivalója


A megyeszékhelyen és a nagyobb városokon túl érdemes Győr-Moson-Sopron megye rejtett látnivalóit is célkeresztbe állítanunk, hogyha egy különleges kirándulásban szeretnénk részt venni, hiszen ezek a helyek, nem annyira ismertek, mégis remek időtöltés lehet a kirándulók számára, ezen helyek felfedezése. Most mutatunk nektek 5 olyan Győr környéki látnivalót, amikről még Te sem biztos, hogy hallottál, így ideje lenne felfedezni!

1.    Napóleon-kilátó

A megye nem a magas hegységeiről ismert, mégis rengeteg kilátóval rendelkezik, ami nem csoda, hiszen rengeteg a panorámás felfedezni való hely. Több új építésű kilátót és kirándulóhelyet is megismerhetünk, de a mi kedvencünk a Győrújbaráton található Napóleon-kilátó.  A faépítmény a Kiáltó-hegyen magasodik, aminek neve egy régi legendához fűződik, miszerint a kismegyeri csata idején Napóleon innen figyelte a harc kimenetelét, ami pedig egy másik legendából ismert, az az, hogy Rákóczi itt pihent meg fához kötött lovával. Hogy ki melyik legendában hisz, azt mindenkinek a fantáziájára bízzuk, de egy biztos, hogy érdemes innen egy pillantást vetni nekünk is a Kisalföldre és a Pannonhalmi-dombságra.

2.    Hany Istók tanösvény

Ha kicsit túrásabbra fognánk a formát, akkor mindenképp érdemes meglátogatnunk a mocsárban talált különös fiúról elnevezett tanösvényt, amely Osli település mellett, az Esterházy Madárvárta épületétől indul és a túra során megismerhetjük a Hanság élővilágát, de találkozhatunk bivalyokkal és szürkemarhákkal is, de a különleges madarakról már nem is beszélve. A túra mindössze 5 kilométer hosszú, így akár gyerekekkel is könnyen végig járható, akik biztosan élvezik majd, a máshol nem igazán látott állatok felfedezését.


3.    Nyúli pincesor

Hál’ istennek a borturizmus egyre nagyobb érdeklődéssel terjed Magyarországon, ami azért jó mert a magyar termelők által készített borok világszerte ismertek, így mi is kincsként tekinthetünk rájuk, ráadásul nem egy borvidékünk van, amiket érdemes felfedeznünk. Győr környékén járva ellátogathatunk a 4000 fős településre, Nyúlra, ami a Sokorói-dombság területén húzódik. Nyúlról indulva minden környékbeli látnivalót a Kökörcsin-úton elindulva találhatunk meg, így fedezhetjük fel a Szurdikot és tovább haladva a homokkőből kifaragott borospincéket a szurdokvölgyben. A pincesor nem csak napközben, de esti kivilágításában is nagyon hangulatos, a magyar borok kedvelőinek különösen ajánlott program! Ha téged is érdekel, akkor olvass a Nyúli pincesorról bővebben korábbi cikkünkben!

4.    Fertőszéplak


Ha Fertődön járunk, akkor a szomszédságába is érdemes egy kis sétát tennünk, ugyanis Fertőszéplakon több látnivalónk is akadhat. Fertőszéplakra érkezve érdemes kirándulásunkat a Széchenyi-kastélynál kezdeni, amit belülről sajnos nem lehet, de kívülről megvizsgálhatjuk az épületet, ahol Széchenyi István édesapja, Széchenyi Ferenc született. Az út túloldalán található egy kálvária-domb, ahonnan egy ösvény vezet a Falumúzeumhoz és a mellette található 4 felújított parasztház, amelyek még az 1860-70-es években épültek. Fertőszéplak egy igazán bűbájos kis község, így egy gyors kitérőt mindenképp megér!

5.    Cuha-völgy

Éppen Győr-Moson-Sopron megye határán fekszik, Győrtől mintegy 40 kilométerre Bakonyszentlászló-Vinye, ahonnan indíthatjuk a Cuha-völgyi kirándulásunkat a Cuha-patak mentén. A Cuha-völgy közkedvelt kirándulóhelynek számít a Magas-Bakonyban, ami nem csoda hiszen 4 kilométeren keresztül gyönyörködhetünk a sziklás, vízmosásokkal tarkított vidékben. De ha még különlegesebbé tennénk az itt töltött időnket, akkor keressük fel a hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyét a Betyárpamlag-barlangnál és a Remete-barlangnál, valamint a Kőpinceforrásnál is felfedezhetünk egyet. A túra útvonalat különösen nagy élmény abban az időszakban meglátogatni, amikor duzzad a patak, így a patak felett, köveken átugrálva folytathatjuk az utunkat.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

paprika (pogánybors, Capsicum annuum L.)

a —>burgonyafélék családjához tartozó egyéves, fehér virágú, meleg- és vízigényes... Tovább

osztódó szövet (merisztéma)

egymáshoz szorosan illeszkedő, sokszögletű, vékony, főként pektinből álló sejtfalú,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek