notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Gyöngyvirág bemutatása - Minden a gyöngyvirágról

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A tavaszi kertek illatos csodája – A gyöngyvirág bemutatása

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A gyöngyvirág bemutatása, tudj meg mindent a gyöngyvirágról

A gyöngyvirág ültetése

A gyöngyvirágot ültethetjük fák/bokrok alá, virágágyásba, vagy akár erkélyre, dézsába. A lényeg az, hogy mindig tavasszal kerítsünk sort a gumók elültetésére. A gyöngyvirághagymákat egymástól 10 centiméterre ültessük – fontos megjegyeznem, hogy a gyöngyvirág gyorsan terjeszkedik, hamar be fogja futni a környezetét, éppen ezért úgy érdemes ültetni, hogy köré szegélyt rakunk, ezzel ugyanis kordában tudjuk tatani. Talajtakaróként is alkalmazhatjuk, ültethetjük nagyobb fák alá (ez ideális, mert kevés növény él meg ilyen körülmények között), de kedveli a szűkhelyeket, még a sziklakerteket is. 

A gyöngyvirág gondozása

Szerencsére a gyöngyvirág nem igényel óriási szaktudást, eléggé igénytelen, de van egy-két dolog, amiért nagyon hálás. Ilyen például a szerves anyagban gazdag, jó vízellátású talaj – a meszes talajt kerüljük. Ősszel elvégezhetünk egy trükköt: keverjünk a talajába érett komposztot, így biztosan dús virágzásban lesz részünk. A talaját érdemes nedvesen tartani, de ügyeljünk arra, hogy ne legyen alatta túl sok víz. Télen érdemes aprószemű fenyőkéreggel takarnunk az alsó részét, így megvédhetjük a gyöngyvirág gyökereit a károsodástól. 

hirdetes

A gyöngyvirág szaporítása

Ősszel, a levélzet elszáradása után, agy kora tavasszal, még a kihajtás előtt végezhetjük el a szaporítását. Érdemes a gyöktörzses szaporítást választani: használjuk fel a tarackszerű rizómákon fejlődő bojtos gyökerű rizómarügyeket. Érdemes tudni ezzel kapcsolatban még azt is, hogy a rizómarügyek csak hároméves korukban érik el virágzóképességüket. 

A gyöngyvirág szaporításának másik módja a hajtatás – ebben az esetben azok a rizómák hajthatóak, melyek megkapták a hideghatást. Az erős gyökérzetű töveket január környékén ültessük cserépbe, öntözzük meg jó alaposan a földjét és vigyük meleg helyre. A talajt tartsuk folyamatosan nedvesen, amikor pedig megjelennek rajta a virágok, vigyük világos, hűvösebb helyre, az ablakpárkány ideális lehet.

hirdetes

Kora tavasszal ültessük ki a kertbe, és készen is vagyunk! Tipp: miután elültettük a gyöngyvirágot a cserépbe, takarjuk le 7-9 napra alufóliával, így sokkal hamarabb számíthatunk virágzásra. Remélem, hogy sikerült mindent elmondanom nektek a gyöngyvirággal kapcsolatban, leljétek örömötöket ebben a csodás növényben! 

Mennyire tetszett a gyöngyvirágról szóló cikkünk?

Diese lizenzfreien Fotos darfst du zwar verwenden képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

olaszperje (szálkásperje, Lol ium multiflorum Lam.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, bojtos gyökerű, laza bokrú szálfű... Tovább

csukafogazat

fejlődési rendellenesség; a felső metszőfogakat hordozó csontok túlságosan rövidre v. az... Tovább

Tovább a lexikonra
virág