A gyöngytyúk rendkívül hasznos állat - mutatom, hogyan érdemes nevelned

hirdetes

Így nevelhetsz te is gyöngytyúkot

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezért tarts te is gyöngytyúkot

Hogyan nevelj gyöngytyúkokat?

Ha sikerült meggyőznünk, hogy miért is olyan jó ötlet gyöngytyúkokat tartani, akkor ideje megtudnod, hogy hogyan nevelhesd fel őket sikeresen!

Gyöngytyúkok tartása – Keltetés

Ha először tervezel gyöngytyúkokat nevelni, akkor érdemes csibekorukban (gyöngyöscsibék), vagy még tojásként beszerezni őket saját keltetésre. Ha tojáskoruktól szeretnél gondoskodni róluk, akkor érdemes észben tartani, hogy más szabályok vonatkoznak a gyöngytyúkok keltetésére, mint a házityúkokéra! A gyöngytyúkok tojásait folyamatosan 19-20 fok között kell tartani, egészen 28 napig, ennyi ugyanis az átlagos keltetési idejük. Miután kikeltek, ugyan olyan óvatos bánásmódot igényelnek, mint bármelyik naposcsibe. A kikelés után 6-8 óráig a keltetőben kell hagyni őket, míg teljesen meg nem száradnak. Ezután átkerülhetnek egy külön nekik kialakított, lámpával melegített keltetőbe.

hirdetes

Gyöngytyúkok tartása – Nevelés

Miután kikelnek és átkerülnek a keltetőjükbe, lényegében ugyan úgy kell bánni velük, mintha kiscsirkék vagy kacsák lennének. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a gyöngyöscsibéket másképpen kell etetni. A gyöngytyúkok csibéinek külön nekik összeállított kell beszerezni, hogy megkapják azokat a tápanyagokat, amikre szükségük van. Nagyjából 4 hétbe telik majd, hogy kikerülhessenek a hőlámpa alól, de elképzelhető, hogy több időre lesz szükségük. Inkább várj tovább, hogy betollasodjanak, mint hogy idő előtt kivedd őket a jó melegből.

Gyöngytyúkok tartása – Hagyd érvényesülni őket

hirdetes

Miután gyöngytyúkjaidat kiszoktattad a szabadba, nincs más dolgod, mint hagyni, hogy érvényesüljenek. Ha vannak tyúkjaid, akkor a gyöngytyúkok átveszik tőlük a kert feletti hatalmat. A gyöngytyúkok nem maradnak meg telek határain belül – nem érdeklik őket a kerítések, és az utak sem, ezért készülj fel rá, hogy időnként garantáltan átlógnak majd a szomszédokhoz, vagy lehet, hogy a ház előtt pillantod meg őket. A tyúkokkal ellentétben függetlenek, és jól elvannak maguknak. Akkor se lepődj meg, ha a háztetőn kötnek ki, és reggel arra ébredsz, hogy valami futkározik a fejed felett. A gyöngytyúkoknál ez természetes – oda mennek, ahová akarnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-28

Pingvinekkel sétálhatunk a Jászberényi Állatkertben mindennap!

A Jászberényi Állatkertben elindult a pingvinséta, amely egyedülálló lehetőséget teremt a természet varázsának közvetlen megélésére és a madarak természetes viselkedésének megismerésére!

2023-12-05

Télen gólyát látunk? Ezt kell tenni!

Amikor gólyákkal találkozunk télen, fontos megértenünk, hogyan segíthetünk nekik, és mikor hagyjuk őket békén. Ezt kell tenni ha télen gólyát látunk itthon!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-27

A kutya nem fázik télen? 10 szabály, amit be kell tartania minden gazdinak télen

Ez a hideg a kutyákat is megviseli, és nincs igaza annak, aki azt állítja, hogy négylábú barátainknak ez meg sem kottyan, nekik ki kell bírniuk mindent!

2023-11-28

Így készül az eredeti savanyú káposzta – Elárulták a kerecsendiek a titkok

A káposztasavanyítás ősi művészete mélyen gyökerezik a hagyományokban, és Kerecsenden egy különleges, közösségi program keretében kaphatunk betekintést ebbe a gasztrokalandba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Siklósi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Siklós Dózsa György út 19. 7800 Magyarország Tovább

csemegekukorica (Zea mays conv. saccharata Koern.)

Amerika felfedezése után került Európába. Nagyban csak a 19. sz. óta termesztik. Magja, főleg... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés