A PÜSPÖKHATVANI VARGA ÖKOGAZDASÁG GYOMVISZONYAINAK FELMÉRÉSE

Pál János
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Összefoglalás: Gyomflóravizsgálataimat a püspökhatvani Varga Ökogazdaság három tábláján hat kultúrában (őszi búza, zab, rozs, kukorica, borsó, olajtök) végeztem a 2002-es és a 2003-as években. Az 1 × 1 méteres mintaterületek vizsgálata során először elkészítettem azok fajlistáját, majd a jobb feldolgozhatóság érdekében százalékos értékkel becsültem az egyes gyomfajok borításértékeit. A gyomviszonyokat az életformacsoportok szerint is értékeltem.

Anyag és módszer

 

A vizsgált táblák az Északi-középhegység Cserhátvidék középtáján a Kosdi-dombság, a Nézsa–Csővári-dombság és a Galga-völgy kistájak találkozásánál 180–230 m tengerszint feletti magasságú domboldalakon fekszenek (Marosi és Somogyi 1990).

A vizsgálatokat három táblán végeztem. A Galambos nevű 10 hektáros tábla Püspökhatvan településtől legtávolabb, egy északi kitettségű domboldalon a dombtetőtől a völgytalpi részig húzódik. Talaja heterogén, az erodáltabb részeken kavicsos. A tábla alacsonyabban fekvő részei, részben a völgyben lévő fasor szélfogó hatásának köszönhetően, nedvesebbek.

 

Eredmények és megvitatásuk

 

A Galambos nevű tábla gyomviszonyaiban a vizsgálati években igen jelentős változások figyelhetők meg. A 2002. évi kukoricaállományban igen jelentős, közel 50%-os gyomborítást tapasztaltam, melyből 20%-ért az évelő (geo- vagy hemikriptofiton életformájú) gyomnövények voltak felelősek.

A gyomborítás a Felső-csapás nevű táblán is megközelítőleg ötödére (a júniusi felvételezések alapján a 2002. évi, zabban tapasztalt 12%-ról a rozsállományban észlelt 2,8%-ra) csökkent.

 

1. ábra Az egyes táblák gyomnövényzetének átlagos életforma-eloszlása

a 2002–2003-as gyomfelvételezések alapján

Figure 1. Distribution of life forms of weeds in the separate fields

on the basis of the surveys in 2002–2003

 

Az egyes táblákon fellelt 10–29 db gyomfaj igen magas érték, hiszen más, ökológiai módszerekkel művelt területeken ennél kevesebb, átlagosan 3–14 gyomfajt észleltek táblánként (Fejős et al. 2003, Dorner et al. 2003). A vegyszeres gyomirtásban részesített táblákon általában még ennél is kevesebb gyomfaj található. A fajspektrum szegényedését bizonyítja, hogy az elmúlt száz évben a szántóföldi kultúrák gyomfajszáma a harmadára csökkent (Ángyán és Menyhért 1997), többek között a vegyszeres gyomirtásnak és a monokultúra elterjedésének köszönhetően.

A szakirodalmi adatok alapján (Fejős et al. 2003, Dorner et al. 2003) a vegyszermentesen művelt táblákon – azok gyomborításától függetlenül – a legfontosabb gyomnövények szinte minden esetben a Cirsium arvense és a Convolvulus arvensis voltak.

 

1. táblázat A legnagyobb borítású gyomfajok átlagos százalékos borítása a gazdaság tábláin

Table 1. Weed species of largest abundance on the fields of the farm

 

A legfontosabb gyomfajok átlagos százalékos borítása a gazdaság tábláin

a 2002. évben

a 2003. évben

Artemisia vulgaris

7,68

Artemisia vulgaris

4,60

Cirsium arvense

7,18

Cirsium arvense

3,05

Chenopodium album

6,88

Convolvulus arvensis

1,77

Ambrosia artemisiifolia

2,37

Ambrosia artemisiifolia

0,82

Elymus repens

2,03

Elymus repens

0,70

Convolvulus arvensis

1,84

Echinochloa crus-galli

0,55

Stachys annua

1,80

 

 

Echinochloa crus-galli

1,72

 

 

Fallopia convolvulus

1,69

 

 

Amaranthus retroflexus

1,23

 

 

 


Köszönetnyilvánítás

 

Köszönetet mondok Moór Ferencnek és Sánta Attilának, a Varga Ökogazdaság dolgozóinak, hogy lehetőséget biztosítottak vizsgálataim elvégzéséhez. Köszönöm továbbá Dr. Percze Attilának és Dr. Turcsányi Gábornak a cikk elkészítésében nyújtott segítségét.

 

Forrás: http://www.tajokologiailapok.szie.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

véraspiráció

Az állatok levágása v. a felső légutakban (->légzőkészülék) keletkező vérzések folytán... Tovább

hiperparazitizmus

az a jelenség, amikor az élősködőben szintén valódi élősködő (hiperparazita) él. Tovább

Tovább a lexikonra