Így pusztítsd el a gyomokat kertedben sóoldattal

hirdetes

Gyomirtás sóoldattal: A hatékony és biztonságos módszer

MCS
Így pusztítsd el a gyomokat kertedben sóoldattal

Hogyan végez a só a gyomokkal?

A só (nátrium-klorid) azért olyan veszélyes a gyomokra (és más növényekre), mert kiszárítja őket, illetve megzavarja sejtjeik vízegyensúlyát. Mivel a só vízben jól oldódik, a leghatékonyabban vízben feloldva lehet alkalmazni, mert így a gyomok is könnyebben magukba szívják azon keresztül.

A só minden növényre nézve súlyosan mérgező, ezért kell nagyon óvatosan használni a kertben, az udvaron, és minden olyan helyen, ahol a közelben hasznos növények is nőnek. Kifejezetten célzott alkalmazása javasolt.

Hogyan használd a sót gyomirtásra

A só vízben oldva alkalmazható leghatékonyabban a gyomok ellen. Hogy milyen sűrű oldatot kell készítened, az attól függ, hogy hol szeretnéd alkalmazni azt. Ha például egy kerti ágyásban szeretnél gyomokat irtani, ahol a közelben más, hasznos növények is nőnek, akkor egy gyengébb oldatot érdemes használnod ehhez, só és víz 1:2 arányában.

Ha olyan helyen irtanál gyomot a sóoldattal, ahol nem érdekel a talaj hosszútávú termékenysége (például a járdakövek között, a kocsifeljáró repedéseiben, stb.), ott sokkal erősebb keveréket is készíthetsz, akár 2:1 vagy 3:1 arányban is. Ne felejtsd el, hogy ekkora mennyiségek esetében a só drasztikusan megváltoztatja majd a talaj pH-értékét, és akár sterilizálhatja is azt!

hirdetes

A sóoldatot közvetlenül a gyom leveleire kell felvinni. Ügyelj rá, hogy minél kevesebb sós víz kerüljön a talajba, illetve a környező növényekre. A sóoldatot egy pumpás flakonnal, vagy egy tárolóból kiöntve is alkalmazhatod.

Ha a gyom közelében más növények is vannak, akkor a sóoldat gyomon való használata után öntözd meg alaposan őket tiszta vízzel, hogy kimosd a talajból az esetlegesen beszivárgott sót.

Egyéb nem mérgező gyomirtók, amiket a kertben használhatsz

A gyomok kiirtására többféle nem mérgező gyomirtót is alkalmazhatsz a són kívül. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, tehát nincs olyan közöttük, ami minden helyzetben jó lenne.

A fehérecet is egy ilyen nem mérgező gyomirtó lehet, habár önmagában nem elég hatékony. Azonban ha sóval és vízzel kevered, az ecet segíthet a gyomok kiirtásában. Akárcsak a sima sóoldatot, az ecetes oldatot is óvatosan kell használni, mert megváltoztathatja a talaj pH-értékét, és hosszútávon tönkre is teheti azt.

hirdetes

A tiszta forró víz szintén hatékony lehet, különösen nagyobb területet elfoglaló gyomok ellen. Mivel nem kell hozzá sem só, sem ecet, a talaj összetételét sem zavartja meg. Persze, mivel a forró víz a hasznos növényeknek is árthat, ezt is körültekintően kell alkalmazni a kertben.

Végezetül tüzet is alkalmazhatsz a gyomok ellen, ami szintén méregmentes, és nem teszi tönkre a talajt sem. A tűz azonban többnyire csak a gyomok talaj feletti részét pusztítja el, így a szívósabb példányok gyökerei továbbra is életben maradhatnak, és újra kihajthatnak. A tüzet persze nagyon óvatosan kell alkalmazni a kertben, és érdemes kifejezetten erre a célra készült eszközt beszerezni hozzá.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


75/2006. (X. 19.) FVM rendelet

az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997.... Tovább

hallépcső

a folyami duzzasztóművek olyan berendezése, ami a halak vándorlását segíti elő. Feladata,... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet