Tüntesd el a gyomokat kertedben sóoldattal

Gyomirtás sóoldattal: Nézd meg, hogyan használhatod a sóoldatot mérgek helyett

MCS, SFV
Frissítve: 2024.06.20
Frissítette: SzT
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A gyomokkal előbb-utóbb minden kertésznek szembe kell néznie birtokán. A gyomok nem csak a kert összképét rontják, hanem a tápanyagokat is elvonják a hasznos növényektől, ráadásul agresszívan hajlamosak terjeszkedni, így minél tovább hagyod békén őket, annál nehezebb megszabadulni tőlük.

Így pusztítsd el a gyomokat kertedben sóoldattal

Persze kézzel kihúzogatni őket fárasztó munka, és sok kertész a bolti gyomirtókat sem szívesen használja kertjében, hiszen ezek súlyosan szennyezhetik a környezetet.

Szerencsére a gyomok kiirtására számos méregmentes, de hatékony anyag és módszer is alkalmazható, amikhez nem kell órákig térdepelned ágyásaid mellet. Ilyen például a közönséges konyhasó is. Persze, ahogy más gyomirtók, úgy a só sem teljesen veszélytelen (elvégre arra használod, hogy növényeket pusztíts el vele), azonban egy sokkal természetesebb megoldás, mintha a bolti vegyszerekkel szállnál szembe a kéretlen ágyásbitorlókkal.

Alkalmas a só a gyomok kiirtására?

A só, azaz a nátrium-klorid egy hatékony, nem mérgező gyomirtó. Fontos azonban megjegyezni, hogy a sónak többféle fajtája is létezik, és nem mindegyik ideális a gyomok elleni használatra. Egész pontosan jódozott, vagy jódozatlan konyhasóra lesz szükséged.

Vásárláskor fontos, hogy elolvasd a terméken feltüntetett összetevőket. A gyomirtásra kizárólag a nátrium-kloridot tartalmazó sók (konyhasók) alkalmasak. A magnézium-szulfát (Epsom só), a kősó, illetve a tengeri só használata nem ajánlott a kertben.

Mire vigyázz, ha sóoldattal irtod a gyomokat

Ha sóval szeretnél gyomokat irtani, akkor óvatosan kell használnod azt, mert könnyedén elpusztíthatod vele a közelben fejlődő, hasznos növényeket is. Továbbá, ha túl sok sót használsz, akkor beszívódhat a talajba, és ezzel hosszútávon is ronthatja annak minőségét, vagy akár sterilizálhatja is, ami azt jelenti, hogy semmi nem terem majd benne a későbbiekben.

A konyhasót tehát első sorban az olyan gyomok ellen érdemes alkalmazni, amelyek nem a hasznos növények és ágyások közvetlen közelében nőnek. Azonban a járdák repedésein és hasonló helyeken felbukkanó gyomokat hatékonyan és gond nélkül tüntetheted el vele.

Lapozz a sóoldatos gyomirtás részleteiért!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

59/2006. (VIII. 14.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet

a természetes ásványvíz, a forrásvíz, az ivóvíz, az ásványi anyaggal dúsított ivóvíz... Tovább

juhellető istálló

a korszerű juhtelepek legfontosabb, nagy légterű épülete; anyajuhonként, báránnyal, 1,5 m2... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Környezetvédelem növény permetezés