Így pusztítsd el a gyomokat kertedben sóoldattal

hirdetes

Gyomirtás sóoldattal: A hatékony és biztonságos módszer

MCS, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A gyomokkal előbb-utóbb minden kertésznek szembe kell néznie birtokán. A gyomok nem csak a kert összképét rontják, hanem a tápanyagokat is elvonják a hasznos növényektől, ráadásul agresszívan hajlamosak terjeszkedni, így minél tovább hagyod békén őket, egyre nehezebb megszabadulni tőlük.

Így pusztítsd el a gyomokat kertedben sóoldattal

Persze kézzel kihúzogatni őket fárasztó munka, és sok kertész a bolti gyomirtókat sem szívesen használja kertében, hiszen ezek súlyosan szennyezhetik a környezetet.

Szerencsére a gyomok kiirtására számos méregmentes, de hatékony anyag és módszer is alkalmazható, amikhez nem kell órákig térdepelned ágyásaid mellet. Ilyen például a közönséges konyhasó is. Persze, ahogy más gyomirtók, úgy a só sem teljesen veszélytelen (elvégre arra használod, hogy növényeket pusztíts el vele), azonban egy sokkal természetesebb megoldás, mintha a bolti vegyszerekkel szállnál szembe a kéretlen ágyásbitorlókkal.

hirdetes

Alkalmas a só a gyomok kiirtására?

A só, azaz a nátrium-klorid egy hatékony, nem mérgező gyomirtó. Fontos azonban megjegyezni, hogy a sónak többféle fajtája is létezik, és nem mindegyik ideális a gyomok elleni használatra. Egész pontosan jódozott, vagy jódozatlan konyhasóra lesz szükséged.

Vásárláskor fontos, hogy elolvasd a terméken feltüntetett összetevőket. A gyomirtásra kizárólag a nátrium-kloridot tartalmazó sók (konyhasók) alkalmasak. A magnézium-szulfát (Epsom só), a kősó, illetve a tengeri só használata nem ajánlott a kertben.

Ha sóval szeretnél gyomokat irtani, akkor óvatosan kell használnod azt, mert könnyedén elpusztíthatod vele a közelben fejlődő, hasznos növényeket is. Továbbá, ha túl sok sót használsz, akkor beszívódhat a talajba, és ezzel hosszútávon is ronthatja annak minőségét, vagy akár sterilizálhatja is, ami azt jelenti, hogy semmi nem terem majd benne a későbbiekben.

hirdetes

A konyhasót tehát első sorban az olyan gyomok ellen érdemes alkalmazni, amelyek nem a hasznos növények és ágyások közvetlen közelében nőnek. Azonban a járdák repedésein és hasonló helyeken felbukkanó gyomokat hatékonyan és gond nélkül tüntetheted el vele.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Kertészet