Így írthatod ki a gyomot a veteményes zöldségei közül!

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem lenne szabad, például a veteményesünkben a zöldségek között, vagy gyönyörű szép tavaszi virágaink mellett. Szakértői tippjeinkből most megtanulhatod, hogyan tudod úgy kiírtani a gyomokat, hogy a többi növényt ne sértsd meg!

gyom a veteményesben

Gyomok kiírtása a veteményesből és az ágyásból

K: Van két nagy virágágyás a hátsó udvaromban, amelyek tele vannak évelő cserjékkel és lágyszárú virágokkal. A melegebb idő beköszöntével azt vettem észre, hogy ahol csak lehet, elkezdett felnőni a gaz. Nemcsak csúnyán néznek ki, de attól is tartok, hogy értékes tápanyagokat lopnak el a talajból, és megfojtják a környező növényeket. Hogyan kezelhetem őket biztonságosan anélkül, hogy kárt okoznék azokban, amelyeknek valóban ott kell lenniük?

V: Ha a szorosan egymásra zárt virágágyásokban megszabadulunk a gyomoktól, gyorsan, de óvatosan kell cselekedni. A legbiztonságosabb módszerek azok, amelyek a legtöbb irányítást adják – tehát ha lehetséges, próbáljuk meg kézzel kiszedni őket a gyökereknél fogva. Próbáljuk meg elkerülni a közeli növények gyökereinek megzavarását. Ez is egy jó módja a gyep gyomok elleni küzdelemnek a fű elpusztítása nélkül.


Egyes gyomfajták esetében azonban könnyebb ezt mondani, mint megtenni. Például a káposztafű kavargó rizómák hálózatát alkotja mélyen a talaj felszíne alatt, és még ha egy kis töredékét is ott hagyjuk, megpróbál újra növekedni. De a trükkösebb beavatkozók számára más teendők is vannak.

MULCS ALKALMAZÁSA A GYOM ELNYOMÁSÁRA


Függetlenül attól, hogy komposztot, aprított kérget, levélpenészt vagy más típusú talajtakarót használunk, tavasszal viszonylag vastag réteget hordunk fel a virágágyásokra, és még azelőtt elfojthatjuk a gyomokat, hogy még azelőtt megragadnának. Sőt, az ilyen szerves talajtakarók lebomlásuk során tápanyagot adnak a talajhoz. Tartsuk távol a növények szárától, különben rothadásra ösztönözhetjük őket.


A már kihajtott gyomok esetében próbálj meg minél többet kézzel eltávolítani a talajtakarás előtt. A könnyebbeket a gyökerénél fogva tépjük ki, a többit egy kis kapával vágjuk le. Tartsuk szemmel a területet, és ismételjük meg ezt, ha valaki beletúr a talajtakaróba – idővel remélhetőleg a gyökerek kimerítik magukat, és a gyomok elpusztulnak.

HERBICIDEK HASZNÁLATA VIRÁGÁGYÁSOKBAN


Egyes évelő gyomok, amelyek már beálltak a leveles növekedésbe – mint például a bogáncs, a dokk, a pitypang és a fűfélék – a legjobban gyomirtó permetezéssel kezelhetők.

A legjobban a glifozátot tartalmazó gyomirtó szerek használhatók. Ezek eljutnak a gyökerekhez, és elpusztítják az egész növényt. John azonban elmagyarázza, hogy ezek nem szelektívek, és elpusztítanak minden olyan növényt, amellyel kapcsolatba kerülnek, ezért nagyon óvatosnak kell lenni, hogy ne permetezzünk semmilyen növényt, amelyet meg szeretnénk tartani.


Permetezés előtt ellenőrizd az időjárást. Az eső és a szél arra késztetheti a permetet, hogy a permet bemosódjon a kerti növényekbe, vagy oda sodródjon, és megölheti őket is. Ha nagyon aggódsz, gondosan becsomagolhatod a növényeket műanyag fóliába, mielőtt a gyomirtót alkalmaznád. Ha új levelek jelennek meg, alkalmazd újra a gyomirtó szert.


Alternatív megoldásként eltávolíthatjuk a megtartani kívánt növényeket, és karanténágyba ültethetjük, ügyelve arra, hogy a gyökerekhez ne keveredjen gyom. Ez azonban sokkal időigényesebb, és egyes növények transzplantációs sokkot szenvedhetnek.

TALAJTAKARÓ NÖVÉNYEK HOZZÁADÁSA


A szegélyekben növő gyomok számának csökkentésének másik módja a hézagok kitöltése talajtakaró növényekkel. Ezek olyan szőnyeget hoznak létre, amely elzárja a napfényt és a vizet a gyommagvak elől, megakadályozva a csírázást.


Szinte lehetetlen elkerülni a furcsa gyomnövények virágágyásokban való növekedését, de ez nem ok a kétségbeesésre. Mindaddig, amíg megpróbáljuk eltávolítani őket a lehető leggyorsabban, és éberek maradunk, képesek leszünk arra, hogy a szegélyek a lehető legjobban nézzenek ki.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelet

A növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

hőlégfúvó (termogenerátor)

fűtésre, levegő-előmelegítésre szolgáló, meleg levegőt előállító gép. Szénafélék... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés