Így írthatod ki a gyomot a veteményes zöldségei közül!

hirdetes

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem lenne szabad, például a veteményesünkben a zöldségek között, vagy gyönyörű szép tavaszi virágaink mellett. Szakértői tippjeinkből most megtanulhatod, hogyan tudod úgy kiírtani a gyomokat, hogy a többi növényt ne sértsd meg!

gyom a veteményesben

Gyomok kiírtása a veteményesből és az ágyásból

K: Van két nagy virágágyás a hátsó udvaromban, amelyek tele vannak évelő cserjékkel és lágyszárú virágokkal. A melegebb idő beköszöntével azt vettem észre, hogy ahol csak lehet, elkezdett felnőni a gaz. Nemcsak csúnyán néznek ki, de attól is tartok, hogy értékes tápanyagokat lopnak el a talajból, és megfojtják a környező növényeket. Hogyan kezelhetem őket biztonságosan anélkül, hogy kárt okoznék azokban, amelyeknek valóban ott kell lenniük?

V: Ha a szorosan egymásra zárt virágágyásokban megszabadulunk a gyomoktól, gyorsan, de óvatosan kell cselekedni. A legbiztonságosabb módszerek azok, amelyek a legtöbb irányítást adják – tehát ha lehetséges, próbáljuk meg kézzel kiszedni őket a gyökereknél fogva. Próbáljuk meg elkerülni a közeli növények gyökereinek megzavarását. Ez is egy jó módja a gyep gyomok elleni küzdelemnek a fű elpusztítása nélkül.


Egyes gyomfajták esetében azonban könnyebb ezt mondani, mint megtenni. Például a káposztafű kavargó rizómák hálózatát alkotja mélyen a talaj felszíne alatt, és még ha egy kis töredékét is ott hagyjuk, megpróbál újra növekedni. De a trükkösebb beavatkozók számára más teendők is vannak.

MULCS ALKALMAZÁSA A GYOM ELNYOMÁSÁRA


Függetlenül attól, hogy komposztot, aprított kérget, levélpenészt vagy más típusú talajtakarót használunk, tavasszal viszonylag vastag réteget hordunk fel a virágágyásokra, és még azelőtt elfojthatjuk a gyomokat, hogy még azelőtt megragadnának. Sőt, az ilyen szerves talajtakarók lebomlásuk során tápanyagot adnak a talajhoz. Tartsuk távol a növények szárától, különben rothadásra ösztönözhetjük őket.

hirdetes


A már kihajtott gyomok esetében próbálj meg minél többet kézzel eltávolítani a talajtakarás előtt. A könnyebbeket a gyökerénél fogva tépjük ki, a többit egy kis kapával vágjuk le. Tartsuk szemmel a területet, és ismételjük meg ezt, ha valaki beletúr a talajtakaróba – idővel remélhetőleg a gyökerek kimerítik magukat, és a gyomok elpusztulnak.

HERBICIDEK HASZNÁLATA VIRÁGÁGYÁSOKBAN


Egyes évelő gyomok, amelyek már beálltak a leveles növekedésbe – mint például a bogáncs, a dokk, a pitypang és a fűfélék – a legjobban gyomirtó permetezéssel kezelhetők.

A legjobban a glifozátot tartalmazó gyomirtó szerek használhatók. Ezek eljutnak a gyökerekhez, és elpusztítják az egész növényt. John azonban elmagyarázza, hogy ezek nem szelektívek, és elpusztítanak minden olyan növényt, amellyel kapcsolatba kerülnek, ezért nagyon óvatosnak kell lenni, hogy ne permetezzünk semmilyen növényt, amelyet meg szeretnénk tartani.

hirdetes


Permetezés előtt ellenőrizd az időjárást. Az eső és a szél arra késztetheti a permetet, hogy a permet bemosódjon a kerti növényekbe, vagy oda sodródjon, és megölheti őket is. Ha nagyon aggódsz, gondosan becsomagolhatod a növényeket műanyag fóliába, mielőtt a gyomirtót alkalmaznád. Ha új levelek jelennek meg, alkalmazd újra a gyomirtó szert.


Alternatív megoldásként eltávolíthatjuk a megtartani kívánt növényeket, és karanténágyba ültethetjük, ügyelve arra, hogy a gyökerekhez ne keveredjen gyom. Ez azonban sokkal időigényesebb, és egyes növények transzplantációs sokkot szenvedhetnek.

TALAJTAKARÓ NÖVÉNYEK HOZZÁADÁSA


A szegélyekben növő gyomok számának csökkentésének másik módja a hézagok kitöltése talajtakaró növényekkel. Ezek olyan szőnyeget hoznak létre, amely elzárja a napfényt és a vizet a gyommagvak elől, megakadályozva a csírázást.


Szinte lehetetlen elkerülni a furcsa gyomnövények virágágyásokban való növekedését, de ez nem ok a kétségbeesésre. Mindaddig, amíg megpróbáljuk eltávolítani őket a lehető leggyorsabban, és éberek maradunk, képesek leszünk arra, hogy a szegélyek a lehető legjobban nézzenek ki.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

furunkulus

a bőrben a szőrtüszőkre, a mirigyekre és a szomszédos szövetekre ráterjedő, körülírt... Tovább

fenológiai bázis

a növényvédelmi előrejelzésben alkalmazott, a károsítok fejl.-ének megfigyelésére... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem Talajművelés