Gyökér eltávolítás fűből milyen módszerrel lehetséges? Így vágd ki a pázsitba lógó fa gyökereket!

hirdetes

Így vágd ki a pázsitba lógó fa gyökereket!

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha a fák gyökerei ráakadnak a fűnyíró pengéjére, vagy rontják a pázsit megjelenését, ezek levágása kézenfekvő megoldásnak tűnhet. Azonban az okos kertészek óvatosan közelítik meg a fa gyökereinek vágását. A fák a gyökereikre támaszkodnak a stabilitás, valamint a víz és a tápanyag biztosítása érdekében, és egy nagyobb gyökér elvesztése akár valóságos katasztrófát jelenthet a fának. A talajviszonyok, valamint a fa kora, faja és törzsének szélessége egyaránt szerepet játszanak abban, hogy biztonságos-e a gyökerek kivágása, és hol érdemes kivágni őket.

Fa gyökér eltávolítás fűből

A kilógó gyökerek eltávolítása előtt vizsgáld meg a talajviszonyokat!

A talajviszonyok és a fák egészségi állapota mindent megváltoztathat, ha a fák gyökereinek kivágásának veszélyeiről van szó. Ha a talaj sekély, tömörödött vagy lassan csapódik le, vagy ha a talajvízszint magas, a fák gyökerei a talaj felszínéhez közel nőhetnek. A jó vízelvezetésű talajban növekvő fákhoz képest kevesebb a mély gyökerek, amelyek függőlegesen tartják a fát. A rossz talajviszonyok között növekvő fák gyökereinek kivágása nagyobb valószínűséggel eredményezi a fa kidőlését vagy ledőlését, és végül elpusztul. Nincs azonban garancia arra, hogy a jó vízelvezetésű talajban növekvő fák nem jutnak ugyanerre a sorsra. 

hirdetes

A kilógó gyökerek eltávolítása előtt vedd szemügyre a fa egészségügyi állapotát!

A fák a gyökereik elvesztésére olykor úgy reagálnak, hogy ágaik elhalnak. Az egészségtelen fák nem biztos, hogy túlélik a gyökerek és ágak elvesztését, bármilyen kedvezőek is a talajviszonyok. Az egészségtelen fa jelei közé tartoznak a lyukak a törzsben, a tövénél vagy magán a fán növekvő gombák, hiányzó kéreg és nagy elhalt ágak.

Hol lehet fák gyökereit elvágni?

A legbiztonságosabb távolság a törzstől a fa gyökereinek vágásához egy érett fa esetében legalább a törzs szélességének ötszöröse. Gyakorlatba átültetve: ha a törzs 9 hüvelyk széles, akkor a biztonságos vágás távolsága legalább 45 hüvelyk. Minél távolabb van a törzstől, annál biztonságosabb a gyökerek elvágása. A témával kapcsolatos vélemények azonban eltérőek, és egyes szakértők szerint a törzsszélesség háromszorosának megfelelő távolság nem lehet káros a fára. A fiatalabb fák jobban felépülhetnek a törzsükhöz közelebb eső vágások után. 

hirdetes
 

Hogyan vágd ki a fa gyökereket? A következő oldalon egy részletes útmutatást mutatunk ehhez!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-09

Így szabadulj meg a hangyáktól : ez a 6 házi praktika elriasztja a hangyákat

Mutatunk néhány természetes házi praktikát, amikkel könnyedén megszabadulhatsz a nemkívánatos kis hangyáktól: ecet, kávézacc, bors, fahéj, menta és citromlé.

2023-05-23

Ennek a 7 nyári virágnak nagyon különleges, titkos jelentése van

nyári virágoknál sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik, csodaszép dolgokat szimbolizálnak! A babrózsától a százszorszépig mind titkos jelentéssel bírnak.

2023-05-08

Filléres kerti csodaszer: Így locsolj élesztővel!

Egy valóságos kerti csodaszer az élesztő, ami nem is kerül sok-sok ezer forintba, sőt meglepően olcsó! Mutatjuk az élesztős locsolás egyszerű trükkjét.

2023-05-02

5 lenyűgöző trópusi virág, amit te is elültethetsz

Különleges színek, különleges illatok, és még ennél is különlegesebb formák lepik el a kerted, otthonod, ha ezeket a csodaszép trópusi virágokat ülteted el.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyérc (Mustela lutreola)

a menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozó ragadozó állat. A vadon élő ny. a sűrű... Tovább

igaerőmérleg

a gazd. igásállatainak munkateljesítménye (kapacitása) és a szükséges fogatos munkák... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Talajművelés