Gyökér eltávolítás fűből milyen módszerrel lehetséges? Így vágd ki a pázsitba lógó fa gyökereket!

Így vágd ki a pázsitba lógó fa gyökereket!

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha a fák gyökerei ráakadnak a fűnyíró pengéjére, vagy rontják a pázsit megjelenését, ezek levágása kézenfekvő megoldásnak tűnhet. Azonban az okos kertészek óvatosan közelítik meg a fa gyökereinek vágását. A fák a gyökereikre támaszkodnak a stabilitás, valamint a víz és a tápanyag biztosítása érdekében, és egy nagyobb gyökér elvesztése akár valóságos katasztrófát jelenthet a fának. A talajviszonyok, valamint a fa kora, faja és törzsének szélessége egyaránt szerepet játszanak abban, hogy biztonságos-e a gyökerek kivágása, és hol érdemes kivágni őket.

Fa gyökér eltávolítás fűből

A kilógó gyökerek eltávolítása előtt vizsgáld meg a talajviszonyokat!

A talajviszonyok és a fák egészségi állapota mindent megváltoztathat, ha a fák gyökereinek kivágásának veszélyeiről van szó. Ha a talaj sekély, tömörödött vagy lassan csapódik le, vagy ha a talajvízszint magas, a fák gyökerei a talaj felszínéhez közel nőhetnek. A jó vízelvezetésű talajban növekvő fákhoz képest kevesebb a mély gyökerek, amelyek függőlegesen tartják a fát. A rossz talajviszonyok között növekvő fák gyökereinek kivágása nagyobb valószínűséggel eredményezi a fa kidőlését vagy ledőlését, és végül elpusztul. Nincs azonban garancia arra, hogy a jó vízelvezetésű talajban növekvő fák nem jutnak ugyanerre a sorsra. 

A kilógó gyökerek eltávolítása előtt vedd szemügyre a fa egészségügyi állapotát!

A fák a gyökereik elvesztésére olykor úgy reagálnak, hogy ágaik elhalnak. Az egészségtelen fák nem biztos, hogy túlélik a gyökerek és ágak elvesztését, bármilyen kedvezőek is a talajviszonyok. Az egészségtelen fa jelei közé tartoznak a lyukak a törzsben, a tövénél vagy magán a fán növekvő gombák, hiányzó kéreg és nagy elhalt ágak.

Hol lehet fák gyökereit elvágni?

A legbiztonságosabb távolság a törzstől a fa gyökereinek vágásához egy érett fa esetében legalább a törzs szélességének ötszöröse. Gyakorlatba átültetve: ha a törzs 9 hüvelyk széles, akkor a biztonságos vágás távolsága legalább 45 hüvelyk. Minél távolabb van a törzstől, annál biztonságosabb a gyökerek elvágása. A témával kapcsolatos vélemények azonban eltérőek, és egyes szakértők szerint a törzsszélesség háromszorosának megfelelő távolság nem lehet káros a fára. A fiatalabb fák jobban felépülhetnek a törzsükhöz közelebb eső vágások után. 
 

Hogyan vágd ki a fa gyökereket? A következő oldalon egy részletes útmutatást mutatunk ehhez!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

etioláltság

fénytől elzárva nevelt növények alakjában, életfolyamatában megnyilvánuló rendellenesség.... Tovább

talajművelő gépek

mindazon gépek és eszközök gyűjtőneve, amelyek —>talajművelésre alkalmasak. A... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Talajművelés